Ελατήριο η αγορά με αιχμή τις τράπεζες

Ισχυρή άνοδος στην αγορά με τζίρο "λιτότητας" εν μέσω νέων ...ασκήσεων επί χάρτου και συγκεχυμένων δηλώσεις για την ελληνική κρίση. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι τράπεζες με άνοδο 4,7%. Κέρδη 10% για ΤΤ, Ελλάκτωρ.

Οι επενδυτές θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προτάσεις που υπάρχουν για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους την περίοδο Ιουλίου 2011 - Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το προσχέδιο της Γαλλικής πρότασης, το οποίο προδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Η πρώτη επιλογή είναι 30ετής χρηματοδότηση με εγγύηση του κεφαλαίου από το SPV που θα δημιουργηθεί. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επανεπενδύσουν minimum το 70% των ομολόγων, σε νέους 30ετείς τίτλους με πλήρη εγγύηση του κεφαλαίου από το EFSF.

Η δεύτερη επιλογή είναι η επανεπένδυση κατ' ελάχιστον του 90% και κατά προτίμηση του 100% των ομολόγων τους σε νέα 5ετή Ελληνικά ομόλογα με τόκο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το Γαλλικό σχέδιο θα προχωρήσει εφόσον ληφθεί ανεπίσημη ενημέρωση από τους οίκους αξιολογήσεων ότι οι επιλογές δεν θα προκαλέσουν κήρυξη χρεοστασίου για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές του πρακτορείου, οι Γερμανικές Τράπεζες έχουν συμφωνήσει επί της αρχής να υιοθετήσουν τη Γαλλική πρόταση για τη μετακύλιση των Ελληνικών ομολόγων.

“Δεν νομίζουμε ότι όσα συζητούνται τώρα αποτελούν βιώσιμη λύση στα προβλήματα της Ελλάδας” υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος της Standard & Poor’s αν και παραδέχεται ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί το εάν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης θα πυροδότηση υποβάθμιση.

“Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι που ακόμη δεν έχουμε δει” δήλωσε ο Moritz Kraemer επικεφαλής αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Ευρωπαϊκών Κρατών της S&P.

Βάσει του σχεδίου διάσωσης που στηρίζουν Γαλλικές και Γερμανικές Τράπεζες, οι κάτοχοι Ελληνικών Κρατικών ομολόγων θα αγοράσουν νέα ομόλογα όταν λήξουν τα υφιστάμενα.

“Η Fitch είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει ένα τέτοιο ‘σενάριο’ Κρατική χρεοκοπία και να θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία ‘Restricted Default’”, σημειώνει ο David Riley, επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, με επιστολή του στους Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρει θέση αφού οι Κυβερνήσεις παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της Jean Claude Trichet τονίζοντας παράλληλα, πως “είναι σημαντικό η Ελληνική Δημοκρατία να προβεί στις κατάλληλες δράσεις για τα μέτρα λιτότητας και την δημιουργία ανάπτυξης” και συμπλήρωσε πως η αρχική θέση της ΕΚΤ – περί αποφυγής πιστωτικού γεγονότος- “δεν έχει αλλάξει μετά την Γαλλική πρόταση”.

“Αν το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν στηρίξει τα μέτρα λιτότητας της Κυβέρνησης, το αποτέλεσμα θα είναι η άμεση χρεοκοπία”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Olli Rehn. "Για αυτούς που εικάζουν περί άλλων εναλλακτικών, να το πω ξεκάθαρα: δεν υπάρχει Plan B για να αποφευχθεί η χρεοκοπία".

Η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο ως προς την περίπτωση της Ελλάδας όπου περιλαμβάνεται και η πιθανότητα Κρατικής χρεοκοπίας, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο διοικητής της Mervyn King, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το εύρος της έκθεσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Πιθανό ξεκάθαρο μήνυμα θα λάβει η Αγορά την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2011 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup.

Με αυτά τα δεδομένα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στα όρια νευρικής κρίσης, παρακολουθεί τις “ασκήσεις επί χάρτου” και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που προσπαθούν, κατά το δοκούν, να αποφασίσουν το μέλλον της Ελλάδας και όχι μόνο.

Το σίγουρο είναι ότι το Χ.Α. βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις, πολιτικές και μη, τις οποίες θα κληθεί να τιμολογήσει και να διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Έτσι σε μία συνεδρίαση με τζίρο λιτότητας, έδωσε μία αντίδραση “πεπιεσμένου ελατηρίου” αποτρέποντας τους πωλητές να κλείσουν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση τον Γενικό Δείκτη με αρνητικό πρόσημο και οι γνωστοί traders που δραστηριοποιούνται στον Τραπεζικό κλάδο και σε λίγες μετοχές, ακόμα, του 20αρη, πέτυχαν να εκμεταλλευτούν την ανακωχή των πωλήσεων και την στάση αναμονής των ισχυρών χαρτοφυλακίων και να ωθήσουν τις αποτιμήσεις σχετικά ψηλότερα, εν όψει επικείμενων εξελίξεων.

Εννοείται ότι σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή των θεωρούμενων συντηρητικών χαρτοφυλακίων, που συνεχίζουν να κινούνται στην λογική του “αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς”, ήταν κυριολεκτικά μηδενική.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς συνεχίζουν να εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν σε πρώτη φάση την πορεία του Γενικού Δείκτη, έστω και αν κάθε μέρα γίνεται όλο και περισσότερο πεποίθηση των περισσότερων ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι πολύ μακριά από τα “μπάνια του λαού”.

Παρά ταύτα δεν αποκλείεται εν μέσω της θερινής ραστώνης, να σημειωθούν αξιοπρόσεκτες χρηματιστηριακές “συγκινήσεις”, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα.

Σηματωρός για αλλαγή του κλίματος, θα είναι η σημαντική αύξηση του τζίρου που πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια, καθώς οι μέχρι στιγμής ισχνοί τζίροι επιβεβαιώνουν την ανακύκλωση του ίδιου χρήματος και την μειωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Το ζητούμενο είναι όμως η μακροπρόθεσμη πορεία του Δείκτη, καθώς το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου εκτιμά ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων θα φέρουν μεγαλύτερη ύφεση στην Ελληνική Οικονομία.

Οι μη εξωστρεφείς Επιχειρήσεις θα βιώσουν δυσκολότερες στιγμές, οι προβλέψεις των Τραπεζών για επισφάλειες θα αυξηθούν, θα συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων και από τους πολίτες που έχασαν τις δουλειές τους και ο εγχώριος Τραπεζικός κλάδος θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέα κεφάλαια.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη άποψη που υποστηρίζει ότι δεν είναι πολύ μακριά η ηχηρή αντίδραση των μόνιμων φορολογικών υποζυγίων που βλέπουν την εξόντωσή τους να έρχεται, θυσιαζόμενα στον “βωμό” της αδιέξοδης κατάστασης στην οποία βαδίζει η Χώρα και στην έλλειψη διάθεσης της Κυβέρνησης να λάβει δραστικές λύσεις στην μείωση του κόστους του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Αυτό το τελευταίο δείχνει έως και αδύνατο για ένα Κόμμα εξουσίας που γιγάντωσε το Κράτος όσο άλλο κανένα.

Απόλυτα αποκαλυπτικός των διαθέσεων που έχει η παρούσα Κυβέρνηση, ο χθεσινός διάλογος του Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Φωτόπουλο, στην εκπομπή του Mega Channel “Ανατροπή”.

Ο κ. Υπουργός εμφανώς “συγκινημένος” αποκάλεσε (μεταξύ άλλων) τον κ. Φωτόπουλο τίμιο αγωνιστή και εξαίρετο σύντροφο και συνεχίζοντας την “δακρύβρεχτη” “επίθεση φιλίας” τόνισε με νόημα ότι η μετοχοποίηση (γιατί δεν είναι αποκρατικοποίηση, όπως θέλουν να αποκαλούν όσοι τους εξυπηρετεί, αφού το Κράτος εκποιεί έως το 17% και κρατά το management) της ΔΕΗ είναι μία “ειδική” περίπτωση γι΄ αυτό στο χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου έχει πάει πίσω (τρίτο τρίμηνο του 2012) και τότε πάλι θα δούμε … (!)

Πολύ σκληρός ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ απάντησε ότι παραμένει ΠΑΣΟΚ, ενώ η Κυβέρνηση έχει πάψει να είναι και από σήμερα το πρωί άρχισε και πάλι τις διακοπές ρεύματος (!)

Μετά από όλα αυτά, κάποιοι συνεχίζουν να αναρωτιούνται γιατί οι μετοχές των εταιρειών που εμπλέκονται στις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις παραμένουν επιδεικτικά ακίνητες.

Γιατί δεν το πιστεύει η Αγορά; Γιατί δεν σπεύδουν να πάρουν θέσεις τα θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια;

Απλά γιατί δεν το πιστεύουν και αυτοί που έχουν υπογράψει με την τρόικα το Μεσοπρόθεσμο, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο.

Σε αυτό, περίπου, το μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Wall Street Journal. Για “πωλήσεις Δημόσιας περιουσίας επικών διαστάσεων”, κάνει λόγο η εφημερίδα, όπου αναλύει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους διεθνείς επενδυτές, όπως και τα προβλήματα που αυτοί θα συναντήσουν σε περίπτωση που ενδιαφερθούν.

Ωστόσο τονίζεται, το να βρεθούν αγοραστές για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ίσως αποδειχθεί δύσκολη αποστολή αφού αυτοί θα βρουν απέναντί τους εχθρικά σωματεία εργαζομένων, πολίτες αντιτιθέμενους στην πώληση Κρατικής γης και έναν "γραφειοκρατικό λαβύρινθο". Η WSJ σημειώνει ότι από το 2000 έως σήμερα, η Ελλάδα εξασφάλισε 10 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και ότι τώρα πρέπει να επιτύχει να πενταπλασιάσει το ποσό αυτό σε λιγότερο από το μισό χρονικό διάστημα (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και το +4,74% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για τους πρωταγωνιστές ημέρας, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς στο πρόσφατο παρελθόν και μετά από τόσο έντονα ανοδικές εκρήξεις ακολούθησε πλαγιολισθητική κίνηση που επανέφερε τον εν λόγω δείκτη από εκεί που ξεκίνησε.

Μία στις έξι Τράπεζες αναμένεται να αποτύχει στα “stress tests” που διεξάγονται στην Ευρώπη, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές εντός της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η European Banking Authority (EBA) αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες πως 10 έως 15 Τράπεζες, από τις συνολικά 91 που εξετάζονται, θα αποτύχουν εκ των οποίων μερικές θα προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Στο ταμπλό του Χ.Α. και εκτός 20αρη, αρκετοί τίτλοι διακρίθηκαν σε κέρδη και συναλλαγές και μεταξύ αυτών και οι ΓΕΚ Τέρνα, Τρ. Αττικής, ΕΧΑΕ, Άβαξ, Βωβός, Τέρνα Ενεργειακή, Forthnet, Proton Bank, κ.λ.π.

Στο ταμπλό των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, η σημερινή συνεδρίαση ήταν ο ορισμός του συγκεντρωτισμού, αφού οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 94% του τζίρου και οι Εθνική και ΟΠΑΠ το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Μόνος μη “πράσινος” τίτλος αυτός του ΟΤΕ που έκλεισε αμετάβλητος (απέκοψε μικτό μέρισμα 0,1179 ευρώ).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+10,65%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+10%) και MIG (+6,67%).

Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 5% για Μυτιληναίο, Εθνική, Eurobank, MPB και του 4% για Βιοχάλκο, Αγροτική, Πειραιώς και Alpha Bank. Με μικρότερα, αλλά αξιοσημείωτα, κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1262,23 (15.34) και έκλεισε τελικά στις 1258,84 μονάδες με κέρδη 2,66%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 84 εκατ. από τα οποία τα 3,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 30 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με διαθέσεις να δώσει την πολύτιμη βοήθειά του στην στήλη, ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), παραθέτει τις γνώσεις του και την άποψή του:

Λίγες μόνο ώρες βάστηξε η ανοδική διαφυγή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE πάνω από τη πλευρά (579 μονάδες) του έντονου καθοδικού καναλιού. του περασμένου Φεβρουαρίου, αναδύοντας έτσι για ακόμα μια φορά την αδυναμία του να δώσει επιτυχή μετατόπιση του κέντρου βάρους της υπάρχουσας αρνητικής τάσης.

Χαρακτηριστική ήταν δε και η άρνησή του να έρθει σε επαφή με το διαμορφωτή βραχυχρόνιας τάσης τον Fibo Exponential κινητό μέσο των 34 ημερών (EMA 34: 586 pt). Εάν τώρα ο δείκτης FTSE 20 δε μπορέσει να ξεφύγει από το ημερήσιο αποτυπωμένο μοτίβο, που διαμορφώνουν τόσο το κανάλι, τότε θα πρέπει να αναμένουμε την εκδήλωση μιας νέας πιθανής βύθισης προς τη ζώνη στήριξης των 550 με 532 μονάδων.

Το ρόλο του “σωτήρα” καλείται να αναλάβει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, όπου εάν “περάσει” από τη Βουλή θα δώσει νέα ανοδική πνοή δημιουργώντας συνθήκες καταγραφής τιμών υψηλότερα των 590 μονάδων.

Το περιβάλλον πάντως μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνα ανυπόμονο με τις ξένες Αγορές να επιζητούν εναγωνίως λύση στη κρίση χρέους και τους κερδοσκόπους να έχουν ήδη κυκλώσει το επόμενο “θήραμα”… την Πορτογαλία.

Όλο και πιο σκούρα γίνονται τα σύννεφα, που έχουν μαζευτεί πάνω από την Πορτογαλία, με τα spread των 10ετών ομολόγων να έχουν πάρει τη γνωστή Ελληνική πεπατημένη των συνεχόμενων νέων ιστορικών υψηλών. Ενδεικτική είναι η διαγραμματική εικόνα, που παρουσιάζει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης PSI 20 (6952 μονάδες), καθώς από τις αρχές του Ιουνίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση παρασύροντας καθοδικά και το μακροπρόθεσμο “δίχτυ ασφαλείας”, που πρόσφερε η γραμμή στήριξης του Μαρτίου του 2009, στις 7300 μονάδες περίπου.

Ανησυχητικό είναι και το περιθώριο περαιτέρω πτώσης, καθώς βάση της διαγραμματικής ανάλυσης οι επόμενες ισχυρές στηρίξεις εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα στις 6814 και 6570 μονάδες.

Εάν μάλιστα στις επόμενες εβδομάδες δε μπορέσει ο δείκτης να μαζευτεί πάνω από τις 7300 μονάδες τότε θα επιβεβαιώσει καθοδικά τη καταστρατήγηση του 14μηνου σχηματισμού sideways κίνησης μεταξύ των 7300 και 8196 μονάδων. Και εδώ η αργοπορία και η πιθανή Φθινοπωρινή μετάθεση στην εξεύρεση συνολικής λύσης στη κρίση χρέους θα φέρει καυτό Καλοκαίρι με διαστήματα έντονης νευρικότητας.

Προσπάθειες διάσωσης από την ελκτική καθοδική δύναμη, που ασκεί η μακροπρόθεσμη γραμμή στήριξης πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Ισπανικός δείκτης IBEX 35, έχοντας όμως ήδη δηλώσει έντονες διαθέσεις καθοδικής διάτρησης.

Πιθανή καθοδική διάσπαση της εν λόγω γραμμής με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και καταγραφή συνεχόμενων κλεισιμάτων κάτω από αυτήν (10060 μονάδες) θα ανοίξει “τον ασκό του Αιόλου” για τον Ισπανικό δείκτη, καθώς το αμέσως επόμενο ισχυρό επίπεδο στήριξης εντοπίζεται σχεδόν 1000 μονάδες χαμηλότερα.

Αυξανόμενη είναι και η πίεση για την εκδήλωση βίαιης καθοδικής εκτόνωσης, που ασκούν οι περισσότεροι αργοί τεχνικοί δείκτες ορμής, γεγονός, που μας προϊδεάζει αρνητικά για τη μετέπειτα πορεία του δείκτη. Ανατροπή στο καθοδικό σκηνικό θα προκαλούσε μόνο η επιτυχής επανείσοδος του δείκτη πάνω από το μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 διημέρων, στις 10455 μονάδες.

Υποψία σχηματισμού “Head & Shoulders” αφήνει η ανάλυση του
ημερήσιου chart τιμών της αναλογίας EUR / DOL, με την αποτυπωμένη “neckline” να εντοπίζεται στην περιοχή του 1,4115.

Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση θα δώσει ως στόχο, βάση της διαγραμματικής θεωρίας, το ύψος της κεφαλής από τη “neckline”, όπου στη προκειμένη περίπτωση είναι το επίπεδο, που εκτείνεται μεταξύ των γραμμικών περιοχών στήριξης του 1,37 με 1,345. Οπωσδήποτε η εκδήλωση ανοδικής κίνησης υψηλότερης του “ώμου” (1,4450) θα καθαιρέσει την ιδέα του προαναφερόμενου pattern. Σε κρίσιμο σταυροδρόμι Ελληνική οικονομία και Χ.Α., τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Κρίσιμη είναι τρέχουσα η εβδομάδα για την Ελληνική οικονομία και επομένως και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού μέχρι το τέλος της θα συζητηθούν στη Βουλή και θα ψηφιστούν (;) το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της οικονομίας και ο εφαρμοστικός νόμος.

Κι όλα αυτά διότι την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου, στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις τόσο για την καταβολή της 5ης δόσης του Δανείου της τρόικας προς τη Χώρα μας, όσο και η έναρξη των διαδικασιών για το δεύτερο δάνειο. Επίσης, θα συζητηθεί η υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, δηλαδή η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, με μικρότερη Ελληνική συμμετοχή στο πεδίο της χρηματοδότησης.

Η πολιτική, δηλαδή, αναμένεται να δρομολογήσει τις εξελίξεις στις Αγορές τις επόμενες ημέρες, αφού υπάρχει αγωνία στην Κυβέρνηση λόγω της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης, αλλά και του προβληματισμού και των αντιρρήσεων που εκφράζουν ανοιχτά βουλευτές της πλειοψηφίας.

Είναι, πλέον, σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν μας εμπιστεύονται και απαιτούν πρώτα να δώσουμε εμείς και ύστερα αυτοί. Υποχρεώνουν τη Χώρα μας να εκτελεί κατά γράμμα τα οικονομικά προγράμματα που της επιβάλλουν χωρίς να δέχονται καμιά προσαρμογή.

Έτσι κάθε τρίμηνο για να πάρουμε την δόση του δανείου γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Τρόικα για την πορεία του Μνημονίου και όπου χρειάζονται διορθωτικές αλλαγές και θα γίνεται μέχρι να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει οικονομικά, δηλαδή να μηδενίσει αρχικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και σε συνέχεια να ξεφύγει από την οικονομική ύφεση και να αποκτήσει σε ορισμένα προϊόντα διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές. Μόνον έτσι θα κερδισθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των Αγορών και θα μπορέσει η Ελλάδα να αναλάβει την διαχείριση της οικονομίας της και πάλι.

Παρά τις θετικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο – ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, θετική στάση των ηγετών της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής - η Αγορά κινείται υποτονικά και με πτωτικές διαθέσεις από τους συμμετέχοντες. Ο φόβος για πιθανή καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου και το τι θα ακολουθήσει υπερισχύει των θετικών προσδοκιών.

Παράλληλα η κρίση χρέους των Χωρών της Ευρωζώνης συνεχίζει να εξαπλώνεται. Τώρα πήρε σειρά η Ιταλία. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την αναθεώρηση της αξιολόγησης του Κρατικού χρέους της γείτονος, καθώς και την αναθεώρηση της αξιολόγησης 13 Ιταλικών Τραπεζών, με αποτέλεσμα οι τιμές των Τραπεζικών μετοχών να κατρακυλήσουν σημαντικά.

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αποτελεί σήμερα τον υπ’ αριθμό ένα χρηματοοικονομικό κίνδυνο παγκοσμίως και έχει αναγκάσει τους διαχειριστές κεφαλαίων να αποσύρουν τεράστια κεφάλαια από τις Αγορές που τα κρατούν σε μετρητά αναμένοντας τις εξελίξεις. Μία θετική οριστική εξέλιξη είναι δυνατόν να δημιουργήσει μία μακροχρόνια σημαντική άνοδο των Χρηματιστηρίων με δεδομένο ότι τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ισχυρά και οι πολλαπλασιαστές κερδών ευρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όλα τα μάτια των διεθνών επενδυτών και διαχειριστών είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα πάρουν για την σωτηρία του ευρώ η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί γιατί πλέον αυτοί αποφασίζουν και οι υπόλοιποι συμφωνούν.

Το αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αγγλοσάξονες, κάνουν ότι μπορούν και με ότι μέσον διαθέτουν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν μία θετική εξέλιξη για το ευρώ, διότι αυτοί είναι σε ακόμη χειρότερη οικονομική κατάσταση και προσπαθούν με τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν και διατηρούν την πρωτιά στην παγκόσμια ενημέρωση, να κρύβουν τα δικά τους προβλήματα και να προβάλουν της Ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις για το 2ο τρίμηνο επισημαίνουν ότι πιθανόν θα καταγραφεί μια ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης. Σταθεροποίηση παρατηρείται και στις τιμές των ομολόγων, καθώς τα κεφάλαια επιστρέφουν από τις μετοχές.

Αποκλιμάκωση των τιμών των εμπορευμάτων καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και κατά συνέπεια της ζήτησης πρώτων υλών. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια των Κυβερνήσεων για πίεση τιμών, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός και να ενισχυθεί η ανάκαμψη.

Την περασμένη Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε την αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των Κρατών, ώστε να πιεστούν οι τιμές.

Από και πέρα και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust η σημερνή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν λογική αντίδραση, το Γαλλικό “μοντέλο” δείχνει καλή φόρμουλα για την επίλυση – μετακύλιση του Ελληνικού χρέους, όμως ο τζίρος δεν υποδηλώσει κάτι το ουσιαστικό όσων αφορά την “ποιότητα” των “παικτών” στο Χ.Α.

Η διαφαινόμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μείωσε την επιφυλακτικότητα και την αβεβαιότητα της επενδυτικής κοινότητας, με αποτέλεσμα η τελευταία να προβεί σε τοποθετήσεις οδηγώντας την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
 
Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την ημέρα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με την πλειοψηφία των τίτλων να ενισχύει σημαντικά τις αποτιμήσεις της. Πρώτοι σε αποδόσεις αναδείχθηκαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της MIG, της Marfin Popular Bank, του Μυτιληναίου και του Ελλάκτωρα.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε τη στήριξη των 1220 μονάδων, στη συνέχεια κινήθηκε ανοδικά προσεγγίζοντας συγχρόνως την αντίσταση των 1275 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Πλέον στόχο αποτελεί η διάσπαση της προαναφερθείσας περιοχής, ενώ απαιτείται παραμονή πάνω από αυτή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο συνεδριάσεων προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική της ανόδου. Αδυναμία πραγματοποίησης του παραπάνω σεναρίου θα μας έβρισκε θετικούς σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Σημειώνεται, ότι επειδή η Αγορά κινείται με κύριο μοχλό την ψυχολογία, δεν θα αποκλείαμε οποιαδήποτε γρήγορη αναστροφή της τάσης που θα εξαρτηθεί από κάποια θετική ή αρνητική είδηση, συμπληρώνει η Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρά τα σημαντικά κέρδη της συνεδρίασης, στην Αγορά Παραγώγων, οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική μείωση.

Οριακά υψηλότερα τα κέρδη για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9024, τιμή εκκαθάρισης 565,6) κινήθηκαν μεταξύ 553 και 570,75 μονάδων. Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αμετάβλητη η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 στο 58%, με αδύναμο τον όγκο συναλλαγών, στα 1368 δικαιώματα (918 δικαιώματα αγοράς και 450 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (25000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5859), Alpha Bank (1730), Πειραιώς (729), Eurobank (2579), ΟΤΕ (889), MIG (421), Αγροτική (1229), ΓΕΚ (174), ΟΠΑΠ (1051), Ταχ. Ταμιευτήριο (395), ΔΕΗ (127), Μυτιληναίο (147), Κύπρου (573), Τιτάνα (110), Ελ. Πετρέλαια (183), Intralot (101), MPB (242).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (112287 τεμ.), Εθνική (194063 τεμ.), Πειραιώς (253847 τεμ.), Eurobank (58699 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (33511 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Εθνική (540000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (21000 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10617034 τεμ.), Eurobank (17621572 τεμ.), Εθνική (9431388 τεμ.), Πειραιώς (11985494 τεμ.), ΟΤΕ (6131689 τεμ.), MIG (4871018 τεμ.), MPB (5874307 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v