Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα και νευρικότητα στο ΧΑ

Μικτή εικόνα στον 20άρη, που δείχνει όπως και ο Γ.Δ. να περιορίζει τις αρχικές απώλειες, σε μία συνεδρίαση που σαν κυριότερα χαρακτηριστικά έχει τη νευρικότητα και τον χαμηλό τζίρο.

Συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γ.Δ. να περιορίζει κάπως τις αρχικές απώλειες, ενώ από το συνολικό τζίρο των 14 εκατ., το 50% της μέχρι στιγμής μικτής αξίας συναλλαγών αφορά μόλις 3 τίτλους και πιο συγκεκριμένα, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ.

Την ίδια ώρα, περιορίζουν τις αρχικές απώλειες και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ίσως εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει γυρίσει και σε οριακά θετικό πρόσημο.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών υπερβαίνει το 1 προς 2, ενώ από τις μετοχές εκτός 20άρη, υπό ασφυκτική πίεση ο τίτλος της ΑΧΟΝ, ενώ επίσης πιέζονται οι Ναυτεμπορική, Intralot, Alapis, ΥΓΕΙΑ, Ντιονίκ, Βωβός, Intracom.

Αντίθετα, ο μοναδικός τίτλος ο οποίος μέχρι στιγμής παρουσιάζει αξιοπρόσεχτα κέρδη με ανεκτό όγκο συναλλαγών δεν είναι άλλος από τον πρωταγωνιστή και των προηγούμενων ημερών, δηλαδή ο τίτλος της Forthnet.

Όσον αφορά τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, η εικόνα στο ταμπλό του 20άρη θα μπορούσε να θεωρηθεί μικτή.

Αφού με θετικό πρόσημο κινούνται ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τιτάνας, Coca Cola, και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος οι Jumbo, Ελλάκτωρ.

Αντίθετα, αξιοπρόσεχτες απώλειες για ΔΕΗ, MIG.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότεροι μη τραπεζικοί δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται με ελάχιστες συναλλαγές, αφού μόνο οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και MIG διαμορφώνουν εξαψήφιο όγκο συναλλαγών.

Όσον αφορά το τραπεζικό ταμπλό, έχουν γυρίσει με οριακά θετικό πρόσημο Alpha Bank, ETE, Kύπρου, ενώ αντίθετα με απώλειες που ξεπερνούν το 1% κινούνται Πειραιώς, ΤΤ, Proton Bank.

Ο τίτλος της ΜΡΒ και της Αγροτικής κινείται οριακά πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Από πλευράς όγκου συναλλαγών, ασφαλώς και ξεχωρίζει για πολλοστή φορά η μετοχή της Εθνικής, που ξεπερνά τις 820.000 τεμάχια, ακολουθούμενη από τον τίτλο της Πειραιώς, που προσεγγίζει τις 700.000 μετοχές.

Ο Γ.Δ. έκανε μία προσπάθεια να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, αλλά δείχνει εκ νέου να υποχωρεί αν και οι πωλητές σε κανένα σημείο μέχρι στιγμής της συνεδρίασης, δεν έχουν δείξει ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις.

Τελειώνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαμηλός τζίρος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς ελάχιστες εντολές σε δεικτοβαρείς τίτλους μπορούν να αναστρέψουν την τάση στη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v