Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέφη ανησυχιών σε διεθνείς αγορές και ΧΑ

Την ώρα που αρκετοί θεωρούν την Ελλάδα ομφαλό των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, προβληματίζουν έντονα Wall Street και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αρνητικές εκτιμήσεις και για την Ιαπωνία.

Εβδομάδα μεταβλητότητας και έντονου ενδιαφέροντος αναμένεται αυτή που μόλις ξεκινά καθώς οι εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών αναμένεται να διαμορφώσουν τάση σε αρκετές αγορές για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή, με τον DJ να κλείνει σαφώς χαμηλότερα το ψυχολογικό όριο των 12.000 και πιο συγκεκριμένα, στις 11.934,58 μονάδες.

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται και η δεύτερη ποσοτική χαλάρωση από τη FED, χωρίς ουσιαστικά να έχει επιτευχθεί «restart” τόσο στην αγορά κατοικίας όσο και στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Πτωτικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, παρά το γεγονός ότι έρχονται από 8 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, το ευρώ πιέζεται προς το 1,41 στην ισοτιμία του με το δολάριο, το Euribor τριμήνου αναρριχάται στο 1,528%, ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα εμπορεύματα.

Με απώλειες και τα μεγαλύτερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες, τα καταστροφικά αποτελέσματα από τα σχετικά πρόσφατα φυσικά φαινόμενα στην Ιαπωνία θα είναι σαφώς μεγαλύτερα των προϋπολογισθέντων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ασφαλιστικές αντασφαλιστικές εταιρίες.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θεωρείται βέβαιο, ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα, όλα τα βλέμματα αγανακτισμένων πωλητών, διεθνών οίκων, ξένων τραπεζών και οικονομικών παραγόντων, θα είναι στραμμένα τόσο στο κτίριο της Βουλής όσο και στην πλατεία Συντάγματος, όπου και αναμένονται οι εξελίξεις στο ελληνικό «δράμα».

Θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις και κλίμα πιέσεων τουλάχιστον στους βουλευτές του Κυβερνόντος κόμματος.

Την ίδια ώρα που ο Κινέζος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να στηρίξει Ευρώπη και ευρώ, ο σωστός μεγαλοεπενδυτής George Sorros θεωρεί αναπόφευκτη την έξοδο μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ εις εκ των αντιπροέδρων της ελληνικής κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα εκτιμά ότι η μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα επαναφέρει την Ελλάδα στη δραχμή και θα βγάλει τα τανκς στους δρόμους για να προστατέψουν τις τράπεζες.

Με δεδομένο το επιβαρυμένο διεθνές κλίμα και το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο, σαν επικρατέστερο σενάριο για τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας δείχνει η έντονη μεταβλητότητα με την ημερήσια τάση να επηρεάζεται από ειδησεογραφία και δηλώσεις.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα παραμένει ζητούμενο για τον Γ.Δ. η υπέρβαση της ζώνης 1.295-1.300, ενώ αντίθετα, και σε περίπτωση που διασπαστεί η ζώνη 1.250-1.240 θα επιστρέψουν τα σενάρια για προσέγγιση των 1.170 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v