Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενικευμένη αντίδραση στη Σοφοκλέους

Η γαλλική πρόταση για επίλυση του ελληνικού χρέους φέρνει αγοραστικό «ενθουσιασμό» στο ΧΑ. «Πράσινο» όλο το ταμπλό του 20άρη, επιλεκτικές τοποθετήσεις από τη μέση και χαμηλότερα. Κερδη για ΕΤΕ, ΜPB, πτώση 20% για ΑΧΟΝ.

Αγοραστικός αιφνιδιασμός δείχνει να είναι σε εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο τον οποίο οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου (έστω και αν δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί), τον αποδίδουν στη γαλλική πρόταση επίλυσης του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο των κλαδικών δεικτών μόνο ο δείκτης του εμπορίου κινείται με οριακά αρνητικό πρόσημο, ενώ αντίθετα το +3,59% του τραπεζικού δείκτη, και το +2,97% του FTSE δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές ημέρας.

Σαφώς υποδεέστερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών ξεπερνά το 4 προς 1, ενώ ο τζίρος κινείται υψηλότερα των 18 εκατ. που είναι σχεδόν καθ’ ολοκληρία καθαρός, αφού μόλις μία προσυμφωνημένη συναλλαγή έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής και αυτή είναι 30.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 9,30 ευρώ, ύψους 279.000 ευρώ.

Ίσως η μέχρι στιγμής μικτή αξία συναλλαγών χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θεωρείται υψηλή για τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι προχωρούν σε επιθετικές τοποθετήσεις, αλλά και κάποιοι άλλοι ρευστοποιούν ευχάριστα θέσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός 20άρη λίγοι είναι οι θετικοί πρωταγωνιστές, που συνδυάζουν αξιοπρόσεχτα κέρδη και ανεκτές συναλλαγές και μεταξύ αυτών οι ΓΕΚ Τέρνα, Alapis, Βωβός, Intralot, EXAE, Intracom, ΣΩΛΚ.

Αντίθετα, πιέζεται σχετικά ο τίτλος του Υγεία, ενώ στο ανώτατο όριο πτώσης βρίσκεται για μία ακόμη συνεδρίαση η μετοχή της ΑΧΟΝ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του 20άρη, αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των τίτλων κινείται με θετικό πρόσημο.

Με τη θετική έκπληξη να έρχεται από τη μετοχή του ΟΤΕ, που παρά τη σημερινή αποκοπή μικτού μερίσματος ύψους 0,1179 ευρώ ανά μετοχή κινείται με θετικό πρόσημο, έχοντας διακινήσει περισσότερα από 210.000 τεμάχια.

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, αλλά με σχετικά χαμηλές συναλλαγές ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 5% σημειώνει ο τίτλος της MIG.

Επίσης, η μετοχή του Ελλάκτωρα με κέρδη 3,7% και όγκο συναλλαγών περίπου 65.000 τεμαχίων, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% κινούνται Μυτιληναίος, Τιτάνας, Βιοχάλκο και Jumbo με σχετικά χαμηλές συναλλαγές.

Σαφώς εντυπωσιακότερη εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, όπου το σύνολο των τίτλων κινείται με θετικό πρόσημο.

Ξεχωρίζει το +5,63% για την Τράπεζα Αττικής (με όγκο συναλλαγών λίγο υψηλότερο των 30.000 τεμαχίων), ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 4% σημειώνει ο τίτλος της Αγροτικής, με συναλλαγές που προσεγγίζουν τα 55.000 κομμάτια.

Κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, Eurobank, MPB, TT.

Ενώ από πλευράς όγκου συναλλαγών, ξεχωρίζει μακράν ο τίτλος της ΕΤΕ που πλησιάζει το 1 εκατ. τεμάχια.

Ο Γ.Δ. ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, καταγράφει κέρδη 2% και κινείται αρκετά κοντά στο μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό και συγκεκριμένα στις 1.250,75 μονάδες.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι οι αγοραστές να μην χάσουν την όποια δυναμική τους διακρίνει, και ο δείκτης να επιστρέψει σε κλείσιμο υψηλότερα από τη ζώνη 1.240-1.250.

Παρά ταύτα, ο σχετικά υψηλός τζίρος της πρώτης ώρας, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια, ιδιαίτερα αν οι αγοραστές χάσουν τον ρυθμό τους και κατά τις επόμενες ώρες η ροή της μικτής αξίας συναλλαγών μειωθεί αισθητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v