Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγανακτισμένοι- διαφωνούντες προβληματίζουν το ΧΑ

Συνεδριάσεις στενού εύρους και έντονης μεταβλητότητας με τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να επιλέγουν την αποχή περιμένοντας τις εξελίξεις. Δεν διαφαίνεται αλλαγή και στους χαμηλούς τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων.

Τουλάχιστον για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις όσοι έχουν απομείνει στη Σοφοκλέους από τη μία θα παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό και από την άλλη τις εξελίξεις στη Βουλή και την Πλ. Συντάγματος.

Σε 48ωρο απεργιακό κλοιό έχει μπει από σήμερα η χώρα με τους ναυτεργάτες να έχουν αποκλείσει το λιμάνι του Πειραιά δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις αναχωρήσεις των πλοίων, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ έχει αποκλείσει τη βιομηχανική ζώνη Θεσσαλονίκης.

Βρυξέλλες και Βερολίνο πιέζουν τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δηλώνει ότι έχει το «γαλλικό κλειδί» για την επίλυση της κρίσης του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια ώρα το Reuters υποστηρίζει ότι η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ητν περίπτωση που το ελληνικό Κοινοβούλιο απορρίψει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η Ελλάδα αδυνατεί να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας από ΕΕ/ΔΝΤ.

Με αυτά τα δεδομένα όσοι έχουν απομείνει στο ΧΑ βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης και θεωρείται βέβαιο ότι η ημερήσια ειδησεογραφία και οι εισαγόμενες ή εγχώριες δηλώσεις – εκτιμήσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις τουλάχιστον για τις συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης.

Αν και σε αυτήν την περίπτωση η τεχνική ανάλυση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, απλά πρέπει να επισημανθεί ότι ο Γ.Δ. για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση βρίσκεται κάτω από τη ζώνη στήριξης 1.250-1.240 και αυτό μόνο σαν θετικό γεγονός δεν μπορεί να εγκληθεί, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έχει υποχωρήσει στο 48,6 δισ. ευρώ.

Με αξιοπρόσεχτα κέρδη έκλεισαν χθες βράδυ οι τρεις δείκτες στη Ν. Υόρκη.

Μικτή η εικόνα στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, μικρά κέρδη δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ το ευρώ ανέκαμψε σχετικά από τα χθεσινά χαμηλά και δείχνει να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τη μεταβλητότητα που συνεχίζει να διακρίνει τον τραπεζικό κλάδο, προβληματίζει έντονα η διαγραμματική εικόνα τόσο στον τίτλο της ΔΕΗ όσο και σε αυτόν του ΟΠΑΠ.

Άλλο ένα «πρόβλημα» που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η αγορά, είναι η αποκοπή του μικτού μερίσματος ύψους 0,1179 ευρώ για τον τίτλο του ΟΤΕ (καθαρό μέρισμα 0,093141) που με βάση το χθεσινό κλείσιμο η μικτή μερισματική απόδοση υπολογίζεται λίγο υψηλότερα από το 1,9% κάτι που σημαίνει αν μη τι άλλο, ο τίτλος θα ξεκινήσει υπό σχετική πίεση.

Αποκαρδιωτική η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ο κλαδικός της δείκτης (FTSEM) έκλεισε χθες σε επίπεδα που δεν αναγράφονται την τελευταία 12ετία και πλέον.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v