Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Στοίχημα" η τρίτη συνεχόμενη άνοδος

Η Σοφοκλέους "ζητά" το τρίτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη και τον απεγκλωβισμό από το σκληρό τραπεζικό trading. Ευπρόσδεκτη κάθε κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να απεγκλωβιστεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του σκληρού τραπεζικού trading το οποίο το ταλαιπωρεί εδώ και πολλούς μήνες;

Μπορεί ο Γ.Δ. που έχει ήδη συμπληρώσει δύο συνεχόμενα θετικά πρόσημα (έστω και σε συνεδριάσεις «ειδικών» συνθηκών) να κάνει την υπέρβαση και επιτυγχάνοντας ρεκόρ 3,5 μηνών να συμπληρώσει και τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση;

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο δείκτης του ΧΑ περισσότερες από δύο συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις έχει να «δει» από την περίοδο 9-14/3.

Την ίδια ώρα, κάθε πρωτοβουλία σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση που θα αυξήσει το ενδιαφέρον και θα το διευρύνει εκτός 20άρη, θεωρείται τουλάχιστον ευπρόσδεκτη.

Σύμφωνα με τον συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο το χθεσινό μίνι ξεπούλημα που παρατηρήθηκε στο ΧΑ όταν άρχισε να διαφαίνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από το αποτέλεσμα της Βουλής, πιθανότατα να «αδυνάτισε» σχετικά τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών και όλων των traders που κινούνται στα όρια της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3).

Με αυτά τα δεδομένα, και αν επιστρέψουν σήμερα οι αγοραστές, δεν αποκλείεται να πετύχουν αυτό στο οποίο απέτυχαν χθες, δηλαδή σε πρώτη φάση, στο κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 1.275 μονάδων και σε δεύτερη φάση στην ανοδική διαφυγή του δείκτη πάνω από τη ζώνη 1.295-1.300.

Αυτό το τελευταίο θα φέρει σχετική ανησυχία στις τάξεις όσων επιμένουν να διατηρούν «short» θέσεις και το αναμενόμενο "short" covering θα επιχορηγήσει την κίνηση του δείκτη στις 1.350 μονάδες.

Κάθε άλλη εξέλιξη και κάθε άλλο σενάριο θα επιβεβαιώσει όλα αυτά τα οποία βιώνει το ΧΑ τους τελευταίους μήνες, δηλαδή κάθε ανοδική αντίδραση να αποδεικνύεται εξαιρετικά βραχύδια που εγκλωβίζει όσους δεν κινούνται με εξαιρετικά αυξημένα αντανακλαστικά.

Στα θετικά και η μείωση του πολιτικού ρίσκου, όσον αφορά τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς θεωρείται περίπου βέβαιο, ότι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές θα επιστρέψουν δριμύτερα μετά τα «μπάνια του λαού».

Θετικό δείχνει και το διεθνές κλίμα, αφού η Ν. Υόρκη χθες το βράδυ έκλεισε με αξιοπρόσεχτα κέρδη, θετικό πρόσημο για τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ θετικό άνοιγμα και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Σε υψηλό τριών εβδομάδων το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται απειλητικά στο 1,45, ενώ συνεχίζει την πλαγιο-ανοδική του κίνηση και το Euribor τριμήνου που θα διαμορφώνεται στο 1,537%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της τάσης θα δώσει για μία ακόμη συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής, Τράπεζα που στη χθεσινή συνεδρίαση απογοήτευσε για πολλοστή φορά καθώς από το +6,73% που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό της βρέθηκε τελικά να κλείνει με απώλειες 1,74%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v