Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς τις 1.280 αλλά με λίγους πρωταγωνιστές

Με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, ο Γ.Δ. επιχειρεί να ανακαταλάβει επίπεδα τιμών υψηλότερα των 1.275 μονάδων. Εξαιρετικά περιορισμένο το ενδιαφέρον εκτός 20άρη. Κέρδη  για ΕΤΕ, Αlpha, ΔΕΗ, Μυτιληναίο.

Η πρώτη ώρα συνεδρίασης έχει σαν κυριότερα χαρακτηριστικά τον σχετικά χαμηλό τζίρο (δεν υπερβαίνει τα 12 εκατ.) και την κίνηση του ΓΔ μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Μάλιστα, λίγο πριν στις 11:30 ο δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στο μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1.276,9 μονάδες με κέρδη 0,95%.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, όλο το βάρος του ενδιαφέροντος πέφτει στον 20άρη και πολύ περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο.

Ενώ ελάχιστοι είναι οι τίτλοι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που δείχνουν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης ότι θέλουν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Παρά το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο περίπου 2 προς 1, μόνο οι Intralot, EXAE, Ντιονίκ, Alapis, ΕΛΚΑ, εβζ συνδυάζουν κάποια σχετικά αξιοπρόσεχτα κέρδη με αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Μοιραία όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στους τίτλους του FTSE, όμως, και εδώ εκτός τραπεζικού ταμπλό μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+1,93%) κινείται με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών.

Αντίθετα, κέρδη αλλά με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές σημειώνουν ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Τιτάνας, Jumbο.

Μάλιστα για ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Ελλάκτωρα, Τιτάνα και Jumbo ο όγκος συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 10.000 τεμάχια.

Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο αλλά μικρές έως οριακές απώλειες κινούνται MIG, Βιοχάλκο, Coca Cola.

Όσον αφορά το τραπεζικό ταμπλό, που για μία ακόμη συνεδρίαση φαίνεται ότι αποσπά το ενδιαφέρον των γρήγορων παιχτών πλην ΤΤ και Πειραιώς όλοι οι άλλοι τίτλοι που έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές κινούνται με θετικό πρόσημο.

Μάλιστα, ο τίτλος της ΕΤΕ κινείται να ξεπεράσει σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια, με κέρδη 1,87%.

Τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής κέρδη στον τραπεζικό κλάδο για την ΜΡΒ (+3,23%) ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδος και πλην ΕΤΕ, κινούνται οι Eurobank, Αγροτική, Proton Bank και Τράπεζα Αττικής.

Ενώ κέρδη οριακά υψηλότερα του 2% σημειώνει ο τίτλος της Alpha Bank.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, (που μέχρι στιγμής δεν ικανοποιεί όσον αφορά τη διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος) παραμένει ζητούμενο η αύξηση του τζίρου, το κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα των 1.275 μονάδων και η αύξηση του αριθμού των ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν αποκλείεται και αυτή η συνεδρίαση να έχει ένα «άδοξο» τέλος όπως και οι αμέσως προηγούμενες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v