Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζοκεντρική προσπάθεια για τις 1.300

Με «πολιορκητικό κριό» τον τραπεζικό κλάδο, επιχειρείται η «άλωση» των 1.300 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ. Ελάχιστοι οι πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Κέρδη 19% για την ΑΤΕ. Ανοδος για ΕΤΕ, ΕFG.

Με «πολιορκητικό κριό» τον τραπεζικό κλάδο, επιχειρείται αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τη ζώνη 1.295-1.300 μονάδων, ενώ εκτός από τις τράπεζες πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι στιγμής έχουν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν να διαψεύδουν τα futures που προέβλεπαν μικρό ανοδικό ξεκίνημα και κινούνται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, όταν την ίδια ώρα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες, ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης όσον αφορά τους πρωταγωνιστές της ημέρας, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 4 προς 1, όμως ελάχιστοι πραγματικά τίτλοι (εκτός 20άρη) κατορθώνουν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη και ανεκτό όγκο συναλλαγών. Και μεταξύ αυτών οι Intralot, Βωβός και Intracom.

Ο τζίρος στα 19 εκατ. ευρώ, όμως τα 4,1 εκατ. ευρώ από αυτά αφορούν προσυφμωνημένες συναλλαγές λιμανιών, αφού έχουν αλλάξει χέρια 252.507 μετοχές του ΟΛΠ στα 13,56 ευρώ και 53.321 του ΟΛΘ στα 13,30 ευρώ.

Επανερχόμενοι στο ταμπλό του 20άρη που μέχρι στιγμής διεκδικεί με αξιώσεις περίπου το απόλυτο όσον αφορά την αξία και τον όγκο συναλλαγών, με αρνητικό πρόσημο κινούνται μόνο οι ΟΤΕ, Τιτάν, Βιοχάλκο και Jumbo.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Τιτάν, Βιοχάλκο και Jumbo κινούνται με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών.

Σαφώς διαφορετική η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 5% κινούνται ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και Proton Bank, του 4% Eurobank και Alpha Bank και του 3% Εθνική Τράπεζα, Marfin Popular Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Με μικρότερα κέρδη κινούνται οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο FTSE 20 έχει δώσει μια πρώτη κίνηση υψηλότερα από το ζητούμενο που είναι οι 580 μονάδες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί κάτι παραπάνω προκειμένου να βρεθεί σε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου η ανοδική αντίδραση να αποκτήσει πειστικότερο χαρακτήρα, απαιτείται διεύρυνση των ημερήσιων πρωταγωνιστών, αλλιώς για πολλοστή φορά η Σοφοκλέους θα επιβεβαιώσει τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα και το σκληρό trading που βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v