Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο εξάμηνο, ίδιες επιφυλάξεις...

Ξεκινά νέος μήνας και νέο χρηματιστηριακό εξάμηνο με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να δηλώνουν επιφυλακτικοί. Ζητούμενο το 4 στα 4 για το ΧΑ, αλλά και η διεύρυνση του αριθμού των ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Νέος μήνας και νέο χρηματιστηριακό εξάμηνο ξεκινάει από σήμερα και το ΧΑ καλείται να αφήσει πίσω του ακόμη ένα καταστροφικό χρηματιστηριακά και όχι μόνο εξάμηνο, και να προσπαθήσει (βοηθούντος και τους διεθνούς κλίματος) να καλύψει έστω και ένα ελάχιστο μέρος από τα απολεσθέντα.

Η ολοκλήρωση του α’ χρηματιστηριακού εξαμήνου του τρέχοντος έτους βρήκε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να διαμορφώνεται στα 50,7 δισ. περίπου, μειωμένη κατά 4,1 δισ. σε σχέση με τις 31/12/2010 παρά τις αυξήσεις που έλαβαν χώρα στο α’ εξάμηνο του 2011.

Στα επιμέρους, πρώτη σε κεφαλαιοποίηση η Coca Cola και δεύτερη η Εθνική να υπολείπεται περισσότερα από 2 δισ. παρά την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε ενώ ακολουθούν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με πάνω από 3 δισ. κεφαλαιοποίηση και η ΔΕΗ με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τα 2,3 δισ.

Από κει και πέρα δεν υπάρχει άλλη εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία με κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δις.

Κατά το α’ εξάμηνο ο Γ.Δ. κατέγραψε απώλειες 9,54 % ενώ ο τραπεζικός δείκτης 21,83%.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα και για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αφού ο FTSEM έκλεισε το εξάμηνο με απώλειες 19,14% παρά την αποψίλωση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι μόλις 6 τίτλοι από αυτούς που απαρτίζουν τον 20άρη έκλεισαν το α’ χρηματιστηριακό εξάμηνο με θετικό πρόσημο.

Και πιο συγκεκριμένα (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΜΟΗ, Jumbo και Μυτιληναίος.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες εξαμηνιαίες απώλειες για τις τράπεζες Αγροτική και Πειραιώς.

Ελάχιστοι οι επαγγελματίες του χώρου που δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το ΧΑ θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής αφενός περιμένοντας τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και αφετέρου τις κινήσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς σημαντικός αριθμός εταιριών υποτίθεται ότι θα αποκρατικοποιηθεί – μετοχοποιηθεί στο γ’ τρίμηνο που ξεκινά από σήμερα (βάσει του χρονοδιαγράμματος στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο).

Σε κάθε περίπτωση, και όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, θα ήταν θετικό σήμερα οι αγοραστές να κάνουν το 4 Χ 4, αλλά το σημερινό θετικό κλείσιμο του δείκτη για να πείσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς θα πρέπει να συνοδευτεί και με διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι που δεν σημειώθηκε χθες.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά το γεγονός ότι η ειδησεογραφία θα συνεχίσει να διατηρεί τον πρώτο λόγο όσον αφορά τη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, σημαντικό όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, θα είναι το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα από τη θεωρούμενη ισχυρή ζώνη αντίστασης 1.295-1.300.

Θετικό δείχνει το διεθνές κλίμα, αφού τα αξιοσημείωτα κέρδη που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Wall Street ακολούθησε σήμερα η Ασία, με τα περισσότερα χρηματιστήρια να κλείνουν με θετικό πρόσημο, ενώ μικρά κέρδη στο ξεκίνημα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Ανοδικά κινείται και το ευρώ που έχει ξεπεράσει το 1,4535 στην ισοτιμία του με το δολάριο, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή θεωρείται η κίνηση του Euribor τριμήνου που διαμορφώνεται στο 1,547%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v