Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολέθριο το εξάμηνο για τις τράπεζες

Με πτώση 21,83% έκλεισε το α' εξάμηνο ο τραπεζικός δείκτης έναντι πτώσης 9,54% για τον ΓΔ. Οι κεφαλαιοποιήσεις. Δεν έπεισε η σημερινή άνοδος που πραγματοποιήθηκε με βασικούς χορηγούς τους ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. χρειάστηκε τρεισήμισι μήνες για πετύχει τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (η τελευταία φορά που συμπλήρωσε περισσότερες των δύο θετικών συνεδριάσεων ήταν η περίοδος από 9 έως και 14/3), ενώ σήμερα ολοκληρώθηκε όχι μόνο ο Ιούνιος αλλά και ένα απόλυτα ολέθριο χρηματιστηριακό εξάμηνο.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, το τέλος του Ιουνίου βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαίες απώλειες 2,32% και τον Τραπεζικό οριακά μηνιαία κέρδη 0,36%

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο -9,54% και του Τραπεζικού στο -21,83%.

Επίσης το τέλος του χρηματιστηριακού εξαμήνου βρήκε την πρώτη 10αδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,79 δισ), Εθνική (4,71 δισ), ΟΠΑΠ (3,43 δισ), ΟΤΕ (3,15 δισ), ΔΕΗ (2,29 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,99 δισ), Alpha Bank (1,85 δισ), Κύπρου (1,83 δισ), Eurobank (1,79 δισ), Αγροτική (1,72 δισ).

Αν και κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έδωσε το κατ΄ αρχήν ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 1275 μονάδων, η γενικότερη εικόνα του ταμπλό δεν έπεισε.

Αφ΄ ενός ο τζίρος επέστρεψε στα γνωστά νούμερα … λιτότητας και αφ΄ ετέρου ελαχιστοποιήθηκαν σημαντικά οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές εκτός 20αρη.

Μάλιστα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν επιχειρήθηκε ούτε το παραδοσιακό “window dressing” που επιχειρείται κατά την τελευταία συνεδρίαση τριμήνου και εξαμήνου.

Με διαθέσεις θετικής διαφοροποίησης οι εβζ, Νηρέας, Σελόντα και ελάχιστοι ακόμα τίτλοι.
Αντίθετα αρκετοί πρωταγωνιστές προηγούμενων συνεδριάσεων, σήμερα διόρθωσαν έως και άτσαλα, με πλέον ενδεικτικό παράδειγμα τον τίτλο της Forthnet (-9,8%).

Πλήρης απορρόφηση των προσφερόμενων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων (κωδικός ΕΕΔ12) ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Χ.Α. Συνολικά αγοράσθηκαν 1.100.000 δικαιώματα στα 12,70 ευρώ, με τη συμμετοχή 5 μελών του Χ.Α. Η επόμενη – έκτακτη – δημοπρασία αναμένεται να ορισθεί στα μέσα Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι από το ταμπλό του 20αρη ξεχωρίζει το +9,68% της Αγροτικής (μετά και την ανακοίνωση για πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το σημερινό θετικό κλείσιμο του Δείκτη είχε βασικούς χορηγούς τους ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,96%), MIG (-3,13%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-0,35%) και Τιτάν (-0,6%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Πειραιώς και MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+9,68%), ΟΤΕ (+4,05%), ΟΠΑΠ (+3,97%), ΔΕΗ (+2,81%) και Εθνική (+2,49%), ενώ με σαφώς μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1285,41 μονάδες (12.45) και έκλεισε τελικά στις 1279,06 με κέρδη 1,12%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 85 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών, 16 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 20% και άλλοι 21 με απώλειες από 5 έως 9,8%.

Μάλλον συγκρατημένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες της Αγοράς, τονίζουν ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για την διευθέτηση του Ελληνικού χρέους και αυτό σε συνδυασμό με την βραχυπρόθεσμη μείωση του πολιτικού ρίσκου μπορεί να δώσει μονιμότερη τάση στην ανοδική διόρθωση.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι άρχισαν να μειώνονται όσοι επιμένουν να σκέπτονται αρνητικά.

Αντίθετα μάλιστα φροντίζουν να επισημάνουν ότι η δόση του Ιουλίου θα περάσει γιατί η Ελλάδα πήρες νέες σημαντικές δεσμεύσεις με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές οι δεσμεύσεις - μεταρρυθμίσεις θα τηρηθούν κατά γράμμα.
Τι θα γίνει όμως, αν παρόλα αυτά, η Αθήνα εξακολουθεί να μην φτάνει τους στόχους για την μείωση του χρέους και του ελλείμματος;

Τον Σεπτέμβριο, οι διεθνείς δανειστές θα έλθουν να δουν αν η Αθήνα βρίσκεται στον σωστό δρόμο ώστε να γίνει η εκταμίευση και της επόμενης δόσης, των 8,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και των 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Οι περισσότεροι θεωρούν πως τα μέτρα του νέου προγράμματος είναι μη ρεαλιστικά.

Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να συμμορφωθεί με τους στόχους, τότε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας – και μία ακόμη αγωνιώδης ψηφοφορία στη Βουλή – μπορεί να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, επισημαίνουν οι “υποψιασμένοι” που συνδυάζουν τις πιθανές εξελίξεις και με το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Σε ακόμα πιο “σκούρο φόντο” οι εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι όσοι έχουν ποντάρει σε πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν αποκλείεται να επιδιώξουν ένα “πιστωτικό γεγονός” μέσα στον Ιούλιο. “H υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι μια ‘μάταια περιπλάνηση στο πουθενά’. Κάποιος πρέπει, επιτέλους, να το επαναδιαπραγματευθεί γιατί απέχει πολύ από την πραγματικότητα και τις δυνατότητες του μέσου Έλληνα”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης.

Η επίλυση της τρέχουσας Ελληνικής κρίσης είναι ζωτικής σημασίας, όχι όμως και επαρκής για να αποτρέψει τη συστημική απειλή για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Fitch. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς και η κρίση χρέους στην ευρύτερη Ευρωζώνη, εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικότερο κίνδυνο σε ότι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Χαρούμενη εικόνα στις διεθνείς Αγορές, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα επιμένουν να δείχνουν αρνητικά.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς το πολιτικό αδιέξοδο της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του δυσθεώρητου χρέους των ΗΠΑ. Το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του, προειδοποιεί για “ισχυρό σοκ” για τις διεθνείς Αγορές καλώντας τις ΗΠΑ να κινηθούν ταχύτατα για την εξεύρεση λύσης.

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ θα υποβαθμιστεί αυτόματα στην κατηγορία της “επιλεκτικής χρεοκοπίας” (selective deafault), εάν δεν αποπληρώσουν δανειακή πληρωμή στις 4 Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters ο managing director της Standard & Poor’s, John Chambers.

Αντίστοιχη προειδοποίηση με την S&P διατύπωσε πρόσφατα και ο οίκος Moody’s. Στις ΗΠΑ, το καθορισμένο από το νομοθέτη πλαφόν χρέους των 14,3 τρισ. δολαρίων “αγγίχτηκε” στις 16 Μαΐου και έκτοτε ο Υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ αξιοποιεί ειδικά μέτρα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιλογές του “στερεύουν” στις 2 Αυγούστου.

Η Moody’s δήλωσε πως σε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, τότε η πιστοληπτική αξιολόγηση θα υποβαθμιστεί σε "ΑΑ" από "ΑΑΑ". Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε μάλιστα πως αντίστοιχες κινήσεις θα υλοποιηθούν και για Οργανισμούς που σχετίζονται με το Αμερικανικό Δημόσιο, όπως τους Fannie Mae και Freddie Mac, αλλά και τους τίτλους Αμερικανικών Πολιτειών.

Το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών επισημαίνει:

“Περιμένουμε τον DAX να δοκιμάσει να διασπάσει τις 7370 μονάδες. Αν τα καταφέρει, ανοίγει ο δρόμος για νέα υψηλά έτους. Το ευρώ «έπιασε» τον στόχο του $1,45. Σημαντική αντίσταση υπάρχει στο $1,4520. Θα περιμένουμε να δούμε κλείσιμο πάνω από το επίπεδο αυτό για να πειστούμε ότι το κοινό νόμισμα μπορεί να επαναπροσεγγίσει το $1,50.

Το πετρέλαιο επίσης κινήθηκε έντονα ανοδικά διασπώντας το $94,75 και ουσιαστικά μπήκε εκ νέου σε ουδέτερη ζώνη. Ο χρυσός αντέδρασε ανοδικά, όχι όμως με την ίδια ορμή. Σημαντική αντίσταση υπάρχει στα $1521, όπου θα κριθεί και η βραχυπρόθεσμη πορεία του μετάλλου.

Σήμερα τελειώνει και επίσημα το δεύτερο πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας από την FED. Δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη , καθώς η FED έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τις εισροές που θα προκύπτουν από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της”.

Συνεδρίαση – ανίχνευση διαθέσεων η σημερινή, μεταξύ αγοραστών – πωλητών, σε συνέχεια του τελευταίου μέρους της χθεσινής συνεδρίασης που επιβεβαίωσε πανηγυρικά την κυρίαρχη συμμετοχή των βραχυπρόθεσμων “παικτών”, σύμφωνα με την εκτίμηση του Θεόδωρου Κρίντα.

Ενδέχεται και κατά τις αμέσως επόμενες μέρες να συνεχιστεί η ανίχνευση διαθέσεων των αγοραστών και πολύ περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη και ο ορίζοντας στον οποίο σκοπεύουν να κινηθούν, προκειμένου να αναθεωρηθούν οι “στρατηγικές” των “αντιμαχόμενων στρατοπέδων” και να ξεκαθαρίσει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, μέχρι να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προθέσεις της Ε.Ε. των οποίων μία μόνο γεύση πρόκειται να δώσει το Eurogroup στις 3 Ιουλίου.
Άρα δεν αποκλείεται και η επόμενη εβδομάδα να αναλωθεί σε αναζήτηση τάσης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Wealth Management, η αποκλιμάκωση των πιστωτικών περιθωρίων (spreads) παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την συμμετοχή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο επενδυτών μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

Την τρίτη συνεχόμενη ανοδική της συνεδρίαση πραγματοποίησε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, βοηθούμενη και από τις ανοδικές τάσεις των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτη ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, κατάφερε να διασπάσει και να παραμείνει πάνω από την αντίσταση του κινητού μέσου των 30 ημερών, ο οποίος διέρχεται από τις 1.275 μονάδες. Πλέον στόχος είναι η διακράτηση των προαναφερθέντων επιπέδων τιμών, καθώς η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς της ανόδου, τοποθετώντας συγχρόνως το επόμενο εμπόδιο στις 1320 μονάδες (χρονοσειρά 50 ημερών).

Απαιτούμενο στοιχείο πλέον αποτελεί η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά που θα αρχίσει να εκδηλώνεται όσο η Ελληνική Κεφαλαιαγορά κινείται προς υψηλότερες ζώνες τιμών, εκτιμά η Πήγασος. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την ΑΧΕ, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ενισχύουν το “οπλοστάσιο” της Ελληνικής Κυβέρνησης ενόψει και της σημαντικής συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή (3 Ιουλίου) και αποτελούν γεγονότα τα οποία θεωρούμε ότι θα αξιολογηθούν θετικά σε υστερότερη φάση.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική συνεδρίαση με σαφώς μειωμένες συναλλαγές.

Οριακά χειρότερη εικόνα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να γυρίσει σε υποτίμηση 0,17%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7527, τιμή εκκαθάρισης 574,07) κινήθηκαν μεταξύ 568 και 578,75 μονάδων.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTΑSE-20 υποχώρησε στο 54%, ενώ απογοητευτική παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα που δεν ξεπέρασε τα 587 δικαιώματα (301 δικαιώματα αγοράς και 286 δικαιώματα πώλησης).

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (86500 Eurobank, 5000 Intralot, 10000 ΔΕΗ, 118200 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5373), Alpha Bank (1184), Πειραιώς (453), Eurobank (1556), ΟΤΕ (578), Αγροτική (5524), ΓΕΚ (104), ΟΠΑΠ (520), Ταχ. Ταμιευτήριο (111), ΔΕΗ (287), Μυτιληναίο (159), Κύπρου (413), Τιτάνα (139), Ελλάκτωρα (118).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (623241 τεμ.), Eurobank (320230 τεμ.), Πειραιώς (105097 τεμ.), Alpha Bank (39472 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Ταχ. Ταμιευτήριο (35500 τεμ.), ΟΤΕ (150000 τεμ.), Coca-Cola (20240 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9479034 τεμ.), Eurobank (17778214 τεμ.), Εθνική (8897088 τεμ.), Πειραιώς (12062694 τεμ.), ΟΤΕ (6085289 τεμ.), MIG (4856818 τεμ.), MPB (5865407 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,80 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία Gladstone Capital Management LLP γνωστοποιεί με την από 29/6/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ: Επενδυτής: Gladstone Capital Management LLP. Εκδότης: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ.
 
Αριθμός μετοχών (28/06/2011): 428.796. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (28/06/2011): 0,15%.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία Gladstone Capital Management LLP γνωστοποιεί με την από 29/6/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ: Επενδυτής: Gladstone Capital Management LLP. Εκδότης: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ. Αριθμός μετοχών (24/06/2011): 384.465. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (24/06/2011): 0,14%.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία Gladstone Capital Management LLP γνωστοποιεί με την από 29/6/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ: Επενδυτής: Gladstone Capital Management LLP. Εκδότης: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ. Αριθμός μετοχών (22/06/2011): 364.465. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (22/06/2011): 0,13%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v