Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με "Blitzkrieg" πάνω από τις 1.300 μονάδες

Η επάνοδος του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1.300 μονάδων με τα "βαρέα άρματα" (τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια. Ζητούμενο η αύξηση του τζίρου. Τα στατιστικά. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. 

Ο όρος αστραπιαίος πόλεμος ή αλλιώς κεραυνοβόλος πόλεμος, όπως είναι το πιο συνηθισμένο, είναι Γερμανικής προελεύσεως (Blitzkrieg). Εμπνευστής ο Γερμανός στρατηγός Χάιντς Γκουντέριαν ο οποίος τον εφάρμοσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τεράστια επιτυχία.

Η συγκεκριμένη πολεμική τακτική περιελάμβανε αιφνιδιαστικές επιθέσεις, ταχύτατες προωθήσεις δυνάμεων με επικεφαλής τα βαρέα άρματα και συντονισμένη ισχυρή υποστήριξη από αεροπορικές δυνάμεις.

Αυτό ακριβώς συνέβη την Παρασκευή στο Χ.Α. Τα “βαρέα άρματα” (Τράπεζες, +5,27%) με την “αεροπορική υποστήριξη” των ΔΕΗ (+4,66%) και ΟΠΑΠ (+2,33%), έστω και με σχετική ταλαιπωρία, πέτυχαν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1300 μονάδων, σε μία τελική αντεπίθεση που ξεκίνησε μετά τις 15.10

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπληρώθηκαν 18 συνεδριάσεις προκειμένου ο Δείκτης να εξασφαλίσει εκ νέου κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1300 μονάδων (αμέσως προηγούμενο κλείσιμο υψηλότερα από το εν λόγω όριο στις 6/6, 1323,27 μονάδες).

Αν το επίπεδο των 1.300 μονάδων μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη, θα δημιουργηθούν κάποιοι πρώτοι προβληματισμοί στο στρατόπεδο όσων επιμένουν σε θέσεις “short”, ενώ η δημιουργία ενδείξεων κίνησης του Δείκτη υψηλότερα των 1350 μονάδων θα επιχορηγηθεί με σημαντικότατο “short covering”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η σχετική αφύπνιση που παρατηρήθηκε σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όταν έγινε ευρύτερα αντιληπτό ότι ο Γενικός Δείκτης είχε εξασφαλίσει κλείσιμο υψηλότερα των 1300 μονάδων.

Επιστρέφοντας στα θεωρούμενα “βαριά χαρτιά”, ασφαλώς σημαντικό μερίδιο για την απόδοση του Δείκτη έχει ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος μετά από 27 συνεδριάσεις βρέθηκε εκ νέου υψηλότερα της αντίστασης των 10,00 ευρώ, αφήνοντας πίσω εύκολα και την ενδιάμεση αντίσταση των 9,70 ευρώ και δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς την επόμενη αντίσταση των 10,80 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Εθνική και μάλιστα με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη.
Μετά από 18 συνεδριάσεις ο τίτλος “είδε” κλείσιμο υψηλότερα των 5,00 ευρώ (προηγούμενο κλείσιμο υψηλότερα των 5,00 ευρώ στην συνεδρίαση της 6/6) και έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης αντίστασης 5,20 – 5,30 ευρώ, την οποία αν την υπερκεράσει θα κινηθεί επιθετικά προς την επόμενη αντίσταση των 5,62 ευρώ.

Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και με σημαντικά κέρδη για την μετοχή της Eurobank που έκλεισε οριακά χαμηλότερα από την αντίσταση των 3,50 ευρώ, στον δρόμο για τα 4,00 ευρώ.

Πάντως για πολλούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί κλείσιμο του FTSE υψηλότερα των 615 μονάδων, “χρυσή εφεδρεία” δείχνει ο τίτλος του ΟΠΑΠ που έκλεισε επάνω στην αντίσταση των 11,00 ευρώ. Ο εν λόγω τίτλος λόγω του σημαντικού “ειδικού βάρους” που έχει στον γενικό Δείκτη, απαιτείται να κινηθεί άμεσα υψηλότερα των 11,50 ευρώ.

Η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Υπουργούς Οικονομικών και όχι την Κυριακή, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, ενώ δεν έχει αποφασιστεί εάν θα υπάρξει ανακοίνωση από αυτή τη συνάντηση.

Η επόμενη δόση για Ελλάδα είναι "πρακτικά σίγουρη" τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Olli Rehn, μιλώντας σε Φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters. Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Σαββάτου.

Στα 85 δισ. ευρώ ενδεχομένως να διαμορφωθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Thomas Wieser επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής και Αγορών του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας.

Από τα αυτά τα 85 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταβάλει το 30% του νέου δανεισμού προς την Ελλάδα, ενώ η Ευρωζώνη και οι ιδιώτες πιστωτές θα αναλάβουν το 70%.

Σαν ένα καλό deal για τις ξένες Τράπεζες, αλλά πολύ λιγότερο ελκυστικό για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Economist τη συμφωνία για τη μετακύλιση των θέσεων των ιδιωτών επενδυτών στα Ελληνικά ομόλογα, με βάση τη Γαλλική πρόταση.

Όπως εξηγεί το περιοδικό, η συμφωνία πρακτικά μειώνει τις πιθανές ζημιές τις οποίες θα ενέγραφαν οι Τράπεζες σε μια ενδεχόμενη Ελληνική χρεοκοπία και τους επιτρέπει να πάρουν τώρα πίσω κάποια από τα χρήματα που έχουν επενδύσει σε Ελληνικά ομόλογα.

Επιπλέον, τις επιβραβεύει με επιτόκια που μπορούν να φτάσουν και στο 8% εάν η Ελληνική οικονομία ανακάμψει (αφού τα νέα 30ετή ομόλογα που τους δίνει στο πλαίσιο της μετακύλισης των θέσεών τους δίνουν επιτόκιο 5,5% και έως 2,5% επιπλέον ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ).

“Για την Ελλάδα, η συμφωνία είναι πολύ λιγότερο ελκυστική”, τονίζει ο Economist. Το 30ετές πρόγραμμα δεν κάνει το παραμικρό για να μειώσει το χρέος που βαραίνει τη Χώρα και θα μπορούσε να περιπλέξει την τελική αναδιάρθρωση του χρέους.

“Με δεδομένο ότι η Ελλάδα καλείται να πληρώσει τόκο για ολόκληρο το δανεισμό της, όμως, μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα μέρος από αυτόν, το επιτόκιο για τα μετρητά που χρησιμοποιεί στα επόμενα 30 χρόνια είναι της τάξης του 10-11%. Δεν είναι και σπουδαία διάσωση”, καταλήγει το άρθρο.

Μικτή και μάλλον επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010 επιβραδύνθηκαν οι δραστηριότητες στον Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ Βιομηχανικού κλάδου υποχώρησε τον Ιούνιο στο 62,5 από 69,4 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται όμως, ότι η αρχική εκτίμηση για τον ΡΜΙ Ιουνίου ήταν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, στο 52,7. Για τον ευρύτερο κλάδο μεταποίησης, η επιβράδυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ο σχετικός ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιούνιο στο 52 - που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009- από 54,6 τον προηγούμενο μήνα.

Αμετάβλητο παρέμενει το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Συγκεκριμένα, ή Eurostat ανακοίνωσε πως το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9,9%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η Ιταλική Κυβέρνηση δεν επαρκούν για τη μείωση του τεράστιου χρέους, κυρίως λόγω της ασθενικής ανάπτυξης, αναφέρει η S&P, που ανακοίνωσε ότι η πιθανότητα να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας τους επόμενους 24 μήνες παραμένει στο 33%.

Μικρή πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στα τέλη του Ιουνίου, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters. Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson Reuters/University of Michigan για τον Ιούνιο ήταν στις 71,5 μονάδες από την προκαταρκτική μέτρηση στις 71,8 μονάδες. Στα τέλη του Μαΐου ο δείκτης ήταν στις 74,3 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη για τον Ιούνιο στις 71,9 μονάδες.

Νέα πτώση σημείωσαν το Μάιο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ διολισθαίνοντας κοντά σε χαμηλό 12 ετών. Οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,6% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 753,48 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Ήταν η έκτη διαδοχική μηνιαία πτώση και το χαμηλότερο προσαρμοσμένο μέγεθος από τον Σεπτέμβριο του 1999. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περίμεναν οι δαπάνες να παραμείνουν αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.

Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI που καταρτίζει το ISM αναρριχήθηκε στις 55,3 μονάδες τον Ιούνιο από 53,5 μονάδες το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στις 51,8 μονάδες. Παρά τα μικτά μηνύματα, η συνεδρίαση στην Wall Street ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, ενώ την Δευτέρα υπάρχει αργία (ημέρα ανεξαρησίας).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., να σημειωθεί ότι σήμερα παρατηρήθηκε μικρή αποκλιμάκωση του συγκεντρωτισμού, καθώς οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 91% του τζίρου και οι μετοχές των Εθνικής και ΟΠΑΠ το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Η πρώτη συνεδρίαση του μήνα ήταν και η τελευταία της εβδομάδας, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 6,17% και ο Τραπεζικός 11,73%. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου στο 7,46% και 17,71% αντίστοιχα.

Τρεις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (-1,15%), ΟΤΕ (-0,47%) και Τιτάν (-0,3%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Βιοχάλκο.
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+11,03%) και Eurobank (+7,43%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Εθνική και Alpha Bank και του 4% για ΔΕΗ, Κύπρου, Πειραιώς και MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε έως τις 1310,93 (16.33) και έκλεισε τελικά στις 1308,48 μονάδες με κέρδη 2,3%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 98 εκατ. από τα οποία τα 7 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών και 24 τίτλοι με τελικά κέρδη από 5 έως 20%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη και ανεκτό όγκο συναλλαγών και οι Euromedica (τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση μετά από αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά), Centric, Alapis, Axon, Ελαστρον, Ιατρικό, Ελ. Καλώδια, Σωλ. Κορίνθου κ.λ.π.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Αγορά φαίνεται να εισέρχεται σε ένα στάδιο ήπιας εξομάλυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των στρεβλώσεων με τον τζίρο να προσπαθεί να αναρριχηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Καταλυτικό ρόλο φαίνεται να παίζουν οι τελευταίες εγχώριες πολιτικές εξελίξεις που πήγαν πίσω των θεωρητικό κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας.

Από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το Ελληνικό χρέος και η πιθανή εξομάλυνση των όρων αποπληρωμής (με πιθανή συμμετοχή ιδιωτών) αναμένεται να καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς.

Η γενικότερη στάση των Ευρωπαίων εταίρων δείχνει να μεταβάλλεται σε περισσότερο υποστηρικτική, ωστόσο τα χαρτοφυλάκια που κινούνται συντηρητικά και με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενδείκνυνται σταδιακές και επιλεκτικές τοποθετήσεις, χωρίς τελική εξάντληση της ρευστότητας, που θα αντέξουν σε πιθανές περαιτέρω διακυμάνσεις της Αγοράς.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. μοχλός ανόδου στην Τραπεζοβαρή Αγορά της Σοφοκλέους θα συνεχίσουν να είναι οι Τραπεζικοί τίτλοι, όμως χρειάζεται απόλυτη προσοχή λόγω της έντονης μεταβλητότητας που συνεχίζει να χαρακτηρίζει τον κλάδο.

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, επηρεασμένη θετικά τόσο από την προσδοκία της επενδυτικής κοινότητας για εξεύρεση οριστικής λύσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο όσο και από θετικό κλίμα που διατηρείται στις υπόλοιπες διεθνείς Χρηματαγορές, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Τις ανοδικές τάσεις του FTSE ακολούθησε και η Περιφέρεια με έναν μεγάλο αριθμό χαρτιών να πραγματοποιεί έντονες θετικές διακυμάνσεις. Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την ανοδική του πορεία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να πραγματοποιήσει δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών (1.270 μονάδες) αλλά να προσεγγίσει και την επόμενη αντίσταση του αντίστοιχου των 50 ημερών.

Η παραπάνω εξέλιξη αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς της ανόδου, ενώ θετικό στοιχείο θα αποτελέσει και η διατήρηση της αξίας συναλλαγών κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, με την επενδυτική κοινότητα να παρουσιάζεται θετικά διακείμενη να προχωρήσει σε σταδιακή ανάληψη ρίσκου, εκτιμά η Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια με χαμηλές συναλλαγές.

Οριακά χειρότερη εικόνα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 0,57%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7380, τιμή εκκαθάρισης 589,78) κινήθηκαν μεταξύ 573 και 598,75 μονάδων. Μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTΑSE-20 ανέβηκε στο 57%, ενώ στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα, στα συνολικά 719 δικαιώματα (294 δικαιώματα αγοράς και 425 δικαιώματα πώλησης).

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (20000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9486), Alpha Bank (1762), Πειραιώς (11106), Eurobank (4372), ΟΤΕ (178), Αγροτική (4887), ΟΠΑΠ (407), Ταχ. Ταμιευτήριο (571), ΔΕΗ (552), Μυτιληναίο (284), Κύπρου (2513), Ιντρακόμ (173), ΕΧΑΕ (108), Intralot (723), MPB (1126), MIG (130).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (60000 τεμ.), Πειραιώς (200000 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Eurobank (11167 τεμ.), Εθνική (446627 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9170034 τεμ.), Eurobank (17778214 τεμ.), Εθνική (8731182 τεμ.), Πειραιώς (12238694 τεμ.), ΟΤΕ (6085289 τεμ.), MIG (4856818 τεμ.), MPB (5822407 τεμ.).

-----

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, «με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου (Τετάρτη) και του εφαρμοστικού νόμου (Πέμπτη), η ελληνική οικονομία φαίνεται να βάζει «πίσω» της κομβικές εκκρεμότητες, οι οποίες μέχρι πρότινος καθόριζαν το μέλλον της πορείας της χώρας, περιορίζοντας την όποια αισιόδοξη προσέγγιση μπορούσε να εκφραστεί για τις μακροχρόνιες προοπτικές της.

Και μολονότι η κοινοβουλευτική έγκριση και των δύο προαναφερθέντων νομοσχεδίων αλλάζει λίγα στο επίπεδο των προσδοκιών που τρέφει η αγορά για την ουσιαστική και κατά γράμμα εφαρμογή τους, το θετικό αποτέλεσμα καταρχάς απελευθερώνει την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Σημαντικότερα, όμως, θέτει τις βάσεις για μία σοβαρότερη και, κυρίως, ψυχραιμότερη επαναπροσέγγιση του ζητήματος του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας από τους διεθνείς αξιωματούχους, ενδεχόμενο το οποίο θα αποτελούσε δυνητικά και τον ουσιαστικότερο καταλύτη μεταβολής της μεσοπρόθεσμης εικόνας της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς προς το θετικότερο.

Η τιμολόγηση των θετικών μηνυμάτων που δόθηκαν από τη Βουλή θα πρέπει να θεωρείται ως ολοκληρωθείσα και το βάρος πλέον πέφτει στις εποικοδομητικές εξελίξεις που αναμένονται από την υλοποίηση όσων περιλαμβάνονται στα προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά αναμένεται να ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά να διορθώνει όλη την πτωτική υπερβολή που την έφερε και την κράτησε δέσμια στα τρέχοντα επίπεδα απαξίωσης, κίνηση που εκτιμούμε ότι θα αυξάνει ρυθμούς όποτε οι οικονομικές εξελίξεις δεν παρεκκλίνουν από τα προγραμματισθέντα.

Στο επίκεντρο της κίνησης αυτής δεν θα μπορούσαν να βρεθούν άλλοι τίτλοι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τραπεζικούς, καθώς και εκείνους που σχετίζονται με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα αποτελούσαν κάτω από αυτό το πρίσμα τις πρώτες μας επιλογές, αναμένοντας, πάντως, να υπάρξουν φαινόμενα διάχυσης και στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Και μολονότι η Ελλάδα έχει τους δικούς της λόγους αυτονόμησης, η πορεία των ξένων αγορών ασφαλώς και θα προσδώσει «χαρακτήρα» επηρεάζοντάς την, κινούμενη υπό τις ανακοινώσεις σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων και μεγεθών [λιανικές πωλήσεις Ευρωζώνης (Τρίτη), αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων ΗΠΑ (Τετάρτη), ανακοίνωση βασικού επιτοκίου ΕΚΤ (Πέμπτη), θέσεις εργασίας 1γενούς και 2γενούς τομέα ΗΠΑ (Παρασκευή)].

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε τη στήριξη των 1.220 μονάδων πραγματοποιώντας μία κίνηση «zig zag», στη συνέχεια ακολούθησε έντονη ανοδική πορεία, απόρροια της οποίας ήταν η διάσπαση (συνοδευόμενη από κλείσιμο υψηλότερα) της ισχυρής αντίστασης των 1.275 μονάδων (απλή χρονοσειρά 30 ημερών), γεγονός που συνέβη για 1η φορά από τις 28 Μαρτίου.

Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ξεκινάει την αντίδραση της από σημαντικά υποτιμημένα επίπεδα διευρύνει το ανοδικό περιθώριο της παρούσας κίνησης, με το πρώτο σημαντικό εμπόδιο να τοποθετείται στις 1.400 μονάδες (2ο σημείο Fibonacci κίνησης 1.747 - 1.197 μονάδων). Επιπλέον ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η ανοδική φορά που διατηρεί ο ταλαντωτής MACD, ο όποιος την τελευταία εβδομάδα επαλήθευσε με τον καλύτερο τρόπο τα βραχυπρόθεσμα σήματα που είχε δώσει την 27η Ιουνίου, ενώ ενδεχόμενη προσέγγιση ουδέτερων επίπέδων τιμών αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική της ανόδου.

Πλέον, απαιτείται αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, προκειμένου να απορροφηθεί η ενισχυμένη προσφορά που θα εκδηλώνεται όσο η ελληνική κεφαλαιαγορά κινείται προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Σημειώνεται, πάντως, ότι πρωταρχικός στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η διακράτηση των 1.275 μονάδων, σημείο το οποίο παρατηρούν με σύνεση χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται βάση τεχνικών χαρακτηριστικών.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.308,48 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 6,16% και ετήσιες απώλειες 7,46%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 8,11%, ο Mid 30 με κέρδη 4,11% και ο Small Cap 80 με άνοδο 5,32%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: οι Τράπεζες 11,73%, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 9,76%, οι Πρώτες Ύλες 9,57% και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 7,42%.

Εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: τα Μέσα Ενημέρωσης 20,41%, Ασφάλειες 2% και τα Χημικά 1,79%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Plias 40%, ΑΕΓΕΚ 27,78%, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 24,79%, Δομική Κρήτης 24,39%, ΕΛΓΕΚΑ 22,22%, Γενική Τράπεζα 21,05%, Euromedica 20%, Σελόντα 17,74%, ΔΟΛ 17,39%, ΝΕΛ 16,67%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Axon Συμμετοχών (-26,53%), T Bank (-25%) Πήγασος Εκδοτική (-25%), Λιβάνης (-20,41%), Eurobrokers (-20%), Κορδέλλου (-17,24%), Δρομέας (-16,67%), Yalco (-14,81%), Sato (-14,29%) και Ευρωσυμμετοχές (-14,29%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v