Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Λογική μια κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων

Μέσα στο παιχνίδι θεωρείται μία μικρή διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών, μετά την βραχυπρόθεσμη αντίδραση και την προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων. Χαμηλότερα των 595 ο FTSE-20, στις 1.307 ο Γ.Δ., κρατά τα 5,20 ευρώ η ΕΤΕ.

Συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση των περισσότερων ευρωαγορών, με βασικούς δείκτες στα όρια σημαντικότατων αντιστάσεων.

Από το ΧΑ όπου πριν από λίγο ο FTSE-20 υπερέβη οριακά τις 600 μονάδες έως τη Φραγκφούρτη όπου ο DAX «απειλεί» πλέον και τις 7.450 μονάδες.

Τόσο από τεχνικής όσο και από τακτικής πλευράς, η βραχυπρόθεσμη τάση τροφοδοτείται από ρευστότητα και παίχτες που προεξοφλούν την επόμενη φάση εξελίξεων στην Ευρωζώνη.

Με την Αθήνα να παραμένει στο επίκεντρο και το Βερολίνο να έχει τον πρώτο λόγο (από ευρωπαϊκής πλευράς, δανειστών) με ό,τι αυτό συνεπάγεται προς ώρας.

Ωστόσο, μετά την οριακά υπέρβαση των 600 μονάδων, λογική και αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται η προσπάθεια κατοχύρωσης υπεραξιών από όσους τοποθετούνται τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Με απόδοση περίπου 8,5% ο FTSE-20 σε διάστημα εβδομάδας, είναι λογικό να φέρνει μερική κατοχύρωση θέσεων.

Έως τα 5,36 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της ΕΤΕ, φτάνοντας ακόμη και το 13% σε απόδοση εβδομάδος.

Πριν από λίγο η τιμή της διαμορφώνονταν στα 5,24 ευρώ.

Πάνω από 13% φτάνει η απόδοση της Alpha Bank, την ίδια περίοδο, με την τιμή της στα 3,71 ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο παρατηρείται και στη Eurobank που νωρίτερα απέδιδε έως 13,5% ενώ πλέον κυμαίνεται στα 3,49 ευρώ.

Η μετοχή της Αγροτικής, μετά την αύξηση κεφαλαίου (πολλές και δεκτές αρκετές από τις ενστάσεις των μικρομετόχων), ενισχύεται σχεδόν 6,2% φτάνοντας μέχρι τα 1,61 ευρώ.

Στα 1,13 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, ενώ κατά 2,8% ενισχύεται στα 10,63 ευρώ η ΔΕΗ.

Στη μετοχή της Επιχείρησης είχαν πραγματοποιηθεί, πριν από λίγο, συναλλαγές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και σε εύρος τιμών από 10,47 έως 10,67 ευρώ.

Λίγο υψηλότερα στα 4,91 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 4,01 ευρώ η μετοχή της Βιοχάλκο.

Το μεγαλύτερο μέρος της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, που έχει προηγηθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις κρατούν οι τρεις ισχυρότερες μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου με τον Ελλάκτωρα στα 2,51 ευρώ, τη ΓΕΚ Τέρνα στα 2,04, την J&P Αβαξ, στα 0,99 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα οι μετοχές έχουν δώσει το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής αντίδρασης που χρωστούσαν, ωστόσο, και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι αποτιμήσεις τους θεωρούνται από ορισμένους μάλλον υποτιμημένες.

Στο κατατοπιστικό θέμα του Φώτη Κόλλια «Κρίσιμη εβδομάδα για τα πέντε συγχρηματοδοτούμενα», αποτυπώνεται εύγλωττα η κατάσταση στον κλάδο, κυρίως όμως, οι παγίδες και οι προσδοκίες που μπορεί να κρύβονται για τη συνέχεια.

Από αυτήν την άποψη ο καθείς αποτιμά εάν τα 444,3 εκατ. ευρώ είναι λογικό μέγεθος για τον Ελλάκτωρα, τα 175,2 για τη ΓΕΚ Τέρνα και τα 76,8 εκατ. ευρώ για την J&P ΑΒΑΞ.

insiders, οι παίχτες, ένα μέρος των αγορών επιχειρούν να προεξοφλήσουν (κυρίως θετικά) τις εξελίξεις και την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία.

Το αν θα δικαιωθούν ή όχι, θα φανεί στη συνέχεια.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, φαίνεται να επικροτούν τα όσα διαδραματίζονται.

Έχει επανειλημμένα σημειωθεί, πως από σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, το έξυπνο χρήμα ενισχύει επιλεκτικά τις θέσεις του, θεωρώντας τα ελάχιστα των 532,2 μονάδων ως ένα ισχυρό σημείο αναφοράς.

Σε αυτήν τη φάση μένει να φανεί εάν η βραχυπρόθεσμη αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια, και απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό θεωρείται η πειστική υπέρβαση των 605 μονάδων για τον 20άρη, και των 5,20 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Πριν από λίγο ο FTSE-20 διαμορφώνονταν οριακά χαμηλότερα στις 593,3 μονάδες, ο Γ.Δ. στις 1.308,2 , η Εθνική στα 5,21 ευρώ με την αξία των συναλλαγών στα 28,2 εκατ. ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα στις 11:25, ο DAX διόρθωνε επίσης οριακά στις 7.318 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v