Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Εντείνονται οι διεργασίες για το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας με τις ζυμώσεις στον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζονται. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για ΓΔ, 20άρη και Εθνική.

Με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, δημοπρασίες "κράτησαν" εχθές βασικούς δείκτες, μετοχές κοντά σε κρίσιμες τεχνικές ζώνες. Στην αναφορά του ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημειώνει τις κινήσεις κατοχύρωσης (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές.

Στις 1.318 μονάδες (μέγιστη τιμή στη χθεσινή συνεδρίαση) ο Γενικός Δείκτης "κρατώντας" θετική απόδοση 3,78% σε εβδομαδιαία βάση, στις 601 ο FTSE 20 που αποδίδει 4,54% για την ίδια περίοδο. Με αιχμή τις τράπεζες και ενδεικτικό το 6,12% της ΕΤΕ, το 4,29% της Eurobank ή το 8,19% της Alpha Bank με την τελευταία να προσπερνά και πάλι (σε όρους αποτίμησης) την…άσπονδη αντίζηλο.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους το γεγονός αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με την πρόθεση της Alpha Bank να προχωρήσει σε α.μ.κ σε εύθετο χρόνο που θα επιλέξει η διοίκηση του ομίλου αλλά και με το ενδιαφέρον, που φέρεται να έχει εκδηλωθεί από πλευράς "ρωσικών κεφαλαίων".

Η αγορά προεξοφλεί κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, αναγκαστικές και υπό την πίεση των δανειστών, των Βρυξελλών και των πιεστικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά χρήματος.

Στο όλο παιχνίδι εμπλέκονται βέβαια και τα σενάρια περί μεγαλύτερων (όχι κατ΄ανάγκη και κεφαλαιακά ισχυρότερων) σχημάτων, τις… επιδιωκόμενες εξελίξεις στον πετρελαικό κλάδο και την διύλιση με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς κύκλους να εμφανίζονται πιεστικότεροι αυτή τη φορά.

Σύμφωνοι οι τράπεζες θα αποτελέσουν τον καταλύτη των εξελίξεων, αν και η S&P και το Βερολίνο, ήρθαν να χαλάσουν εχθές τα σχέδια του Παρισιού με τις εκτιμήσεις των ξένων να διίστανται. Ενδεικτική η αναφορά των Financial Times, όπου η γαλλική πρόταση χαρακτηρίζει τοξικό προιόν.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προεξοφλούν επίσης, πως οι διεργασίες τόσο στο μέτωπο των δανειστών όσο σε αυτό των τραπεζών θα έχουν μία σχετική διάρκεια, οπότε και θα συνομολογηθούν εκατέρωθεν ανταλλάγματα. Προεξοφλούν όμως, πολλοί από αυτούς, πως υπό την ασφυκτική πίεση των νέων δεδομένων θα δρομολογηθούν καταλυτικές εξελίξεις στον κλάδο, που θα παρασύρουν ικανό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Προσώρας και με γνώμονα πάντα την τεχνική προσέγγιση ζητούμενη θεωρούμε την επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους ΓΔ (1.300 μονάδες), FTSE 20 (582 μονάδες) και από πλευράς τραπεζών για τη μετοχή της Εθνικής (5,05 ευρώ).

Από αυτή την άποψη θεωρούμε χρήσιμο και κατατοπιστικό το σχετικό διάγραμμα του αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη που "ανέβηκε" στον χθεσινό Εκηβόλο καθώς ενδεχόμενη επιβεβαίωση σε αυτή την φάση των στηρίξεων θα ενδυνάμωνε την προοπτική υπέρβασης των κρίσιμων αντιστάσεων στον αμέσως επόμενο χρηματιστηριακό χρόνο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v