Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, δημοπρασίες κράτησε τις 1.300

Συνεδρίαση 2 όψεων, που ξεκίνησε με άνοδο και αξιοπρόσεκτο τέμπο τζίρου. Ομως ο αρχικός “ενθουσιασμός” των αγοραστών εκτονώθηκε και επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης. Κέρδη 19% για ΑΤΕ, "βοήθειες" από δημοπρασίες.

Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" και αξιοπρόσεκτο τέμπο τζίρου, όμως σταδιακά ο αρχικός "ενθουσιασμός" των αγοραστών εκτονώθηκε και επικράτησαν οι δεύτερες σκέψεις και οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Η κίνηση των τριών Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής υψηλότερα από τις θεωρούμενες σημαντικές αντιστάσεις των 3,70 ευρώ, 3,50 ευρώ και 5,30 ευρώ αντίστοιχα, σηματοδότησε μειώσεις θέσεων για τα γρήγορα χαρτοφυλάκια που ευελπιστούν ότι η Αγορά θα τους δώσει την ευκαιρία να επανεπιβιβαστούν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Με δεδομένο ότι στο Χ.Α. ανακυκλώνεται το ίδιο και το ίδιο χρήμα και δραστηριοποιούνται οι ίδιοι (ποιοτικά) "παίκτες", η μόνη πιθανότητα να αλλάξει άμεσα η τάση, είναι τα γρήγορα χαρτοφυλάκια αντί να συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, να αναγκαστούν να “κυνηγήσουν” τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το σκληρό Τραπεζικό trading και η ταλαιπωρία στην Τραπεζοβαρή Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συνεχιστεί.

Έτσι από τις μετοχές σημαντικού "ειδικού βάρους" έμειναν οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ για να δίνουν βοήθειες σε Γενικό Δείκτη και FTSE, αλλά ήταν απελπιστικά μόνοι τους.

Μάλιστα αύριο κιόλας θα προκύψει ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς ο τίτλος της ΔΕΗ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα για τη χρήση του 2010 που ανέρχεται σε 0,79 ευρώ ανά μετοχή. Το καθαρό πληρωτέο στους δικαιούχους ποσό, μετά την παρακράτηση του φόρου 21% ανέρχεται σε 0,6241 ευρώ/μετοχή.

Υπό πίεση και σε κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, καθώς από σήμερα, οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2010, ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Το καθαρό πληρωτέο ποσό ανέρχεται σε 0,2055 ευρώ ανά μετοχή.

Από την άλλη, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη κρίνεται η πλαγιοανοδική αντίδραση της Αγροτικής που έχει ξεκινήσει από τα 1,18 ευρώ (23/6).

Υπενθυμίζεται ότι μετά και την πρόσφατη ΑΜΚ, το ποσοστό του Δημοσίου διαμορφώθηκε πλέον στο 89%.

Επίσης στους εγγυητές κάλυψης Alpha Bank, Eurobank , Εθνική, Πειραιώς και MPB διατέθηκαν συνολικά 42.712.012 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 3,63% της Αύξησης, λαμβάνοντας έκαστος τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στο ποσοστό κάλυψης που είχε αναληφθεί από τον καθένα, δυνάμει της Σύμβασης Εγγύησης Κάλυψης.

Σημαντικό “crash test” για την μετοχή η αυριανή συνεδρίαση όπου θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου.

Διίστανται οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με άλλους να εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται πλάγια παρακολουθώντας την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και άλλους περισσότερο αισιόδοξους να “στοιχηματίζουν” ότι η Αγορά αναμένεται να ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά να διορθώνει όλη την πτωτική υπερβολή που την έφερε και την κράτησε δέσμια στα τρέχοντα επίπεδα απαξίωσης, κίνηση που εκτιμάται ότι θα αυξάνει ρυθμούς όποτε οι οικονομικές εξελίξεις δεν συνηγορούν για κάτι τέτοιο.

Από εκεί και πέρα και ενώ οι διεργασίες στους κόλπους της Ε.Ε. συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Ελληνικού χρέους που δεν θα "προκαλέσει" τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τα μηνύματα εντός των τειχών παραμένουν τουλάχιστον γκρίζα, καθώς όπως όλα δείχνουν παρατείνεται η "άτυπη" παύση πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο.

Έτσι το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου στο τέλος Μαϊου ανήλθε στα 12,73 δισ ευρώ, ενώ στα 6,47 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους τον Μάιο του 2011 έναντι 6,1 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν.

Το σχέδιο για μετακύλιση (rollover) του Ελληνικού χρέους ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default), σύμφωνα με ανακοίνωση της Standard & Poor’s.
Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά προτάσεις που σχετίζονται με το θέμα έχουν έρθει στην επιφάνεια και οι λεπτομέρειες σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να είναι ρευστές.

Στην έκθεση της S&P εξετάζεται η σημαντικότερη των προτάσεων αυτών, την οποία έθεσε η Federation Bacaire Francaise (FBF), στο πλαίσιο των κριτηρίων με τα οποία ο οίκος αξιολογεί τις αναδιαρθρώσεις χρέους. Η S&P εκτιμά πως, σύμφωνα με τα κριτήριά της, κάθε μία από τις λύσεις χρηματοδότησης που προτείνει η FBF πιθανότατα ισοδυναμεί με χρεοκοπία με βάση τα κριτήρια του οίκου.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πιθανότατα και λόγω της σημερινής αργίας στην Wall Street (ημέρα ανεξαρτησίας).

Σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει:

Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν τα Χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα, εξ’ αιτίας τόσο της διαφαινόμενης λύσης στο θέμα της 5ης δόσης για την Ελλάδα, όσο και στα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Η καλή διάθεση των επενδυτών διατηρήθηκε και σήμερα στις Ασιατικές Αγορές. Στην Ευρώπη πολλά θα κριθούν από την αναμέτρηση του DAX με τις 7500 μονάδες.

Το ευρώ συνεχίζει να κινείται σταδιακά υψηλότερα στηριζόμενο και στην αναμενόμενη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη. Διατηρούμε την θετική μας στάση όσο το κοινό νόμισμα παραμένει πάνω από το $1,4460.

Τα 10ετη ομόλογα των ΗΠΑ συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με την απόδοσή τους να εκτοξεύεται από το 2,85% στο 3,20%. Πλέον, θεωρούμε ότι βρίσκονται σε υπερπουλημένη ζώνη τιμών και είμαστε αγοραστές με στόχο την επαναπροσέγγιση του 3%”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., τον τελευταίο λόγο στην σημερινή συνεδρίαση τον είχαν σε σημαντικό ποσοστό οι τελικές δημοπρασίες.

Έτσι ο τίτλος της Alpha Bank (μέσω των τελικών δημοπρασιών) βρέθηκε από τα 3,62 στα 3,70 ευρώ, ο τίτλος της Εθνικής από τα 5,10 στα 5,20 ευρώ, ο Τραπεζικός δείκτης από τις 1018,49 στις 1029,9 μονάδες, με επακόλουθο ο Γενικός Δείκτης που στις 17.00 βρισκόταν στις 1302,05 να κλείσει τελικά στις 1306,45 μονάδες.

Λίγοι οι πραγματικά διακριθέντες εκτός 20αρη και μεταξύ αυτών οι Euromedica, Axon, ΚΛΜ, Γενική Τρ., Σωλ. Κορίνθου κ.λ.π.

Σαφώς μειωμένος ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων) πλησίασε τα 78 εκατ., ενώ ο συγκεντρωτισμός καλά κρατεί με αποτέλεσμα οι τίτλοι του 20αρη να αποσπάσουν το 93,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+1,75%), ΔΕΗ (+1,55%) και Alpha Bank (+1,37%), όλοι αυτοί βέβαια μακράν από το +19,87% της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
 
Απλά θετικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Jumbo και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-3,08%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Eurobank και με μικρότερες τελικές απώλειες οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 1318,67 (10.50) και 1294,79 (16.33) (μετά τις 13.54 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) και τελικά μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1306,45 μονάδες με απώλειες 0,16%, ενώ ο κατεβασμένος τζίρος έφθασε τα 78 εκατ.

Ουδέτερη η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών, 23 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 20% και άλλοι 23 με απώλειες από 4 έως 10%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της 5ης δόσης σε συνδυασμό με τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου θα δώσει ένα προσωρινό “απάγκιο” από τις βαλλόμενες αρνητικές εξελίξεις αφήνοντας έτσι περιθώριο για μια καλοκαιρινή ανοδική ανάταση ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου Φθινοπώρου, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Ήδη ορισμένοι τίτλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις, όπως για παράδειγμα η ΕΤΕ με τα 5.30 ευρώ, η Alpha με τα 3.7 ευρώ, η Eurobank με τα 3.50 ευρώ, η ΕΧΑΕ με τα 5 ευρώ δείχνοντας όμως για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Μάρτιο εμφανή διάθεση υποσκέλισής των και κατεύθυνσης προς επίπεδα, που αντικατοπτρίζουν Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1400 μονάδες ή FTSE 20 πάνω από τις 615 μονάδες.

Η πλήρωση του χρόνου φαίνεται πως έχει έρθει για το ΧΑΑ, καθώς τόσο οι διαγραμματικές αναλύσεις όσο και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί δείκτες δείχνουν επιτέλους προς την ανοδική πλαγιά του “βουνού”, ενώ το επενδυτικό “γαϊτανάκι” της επόμενης πενταετίας γύρω από την ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη αρχίζει να στήνεται.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου οι περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν σε κίνηση του Δείκτη προς τις 1400 μονάδες μέχρι το τέλος της εβδομάδας (!)

Αντίθετα αν ο Δείκτης δεν μπορέσει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1350 μονάδων, θα σημαίνει ότι η Αγορά θέλει και νέο “μίγμα” ειδήσεων για να κινηθεί αποφασιστικά ψηλότερα.

Το σερί των 4 συνεχόμενων συνεδριάσεων οδήγησε έναν αριθμό χαρτοφυλακίων σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με αποτέλεσμα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να ακολουθήσει ήπια πτωτική πορεία, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παράλληλα, σταθεροποιητικά κινούνται και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χρηματαγορές ενώ κλειστές έμειναν της Αμερικής λόγω του εορτασμού της ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Αναλυτικότερα, ήπιες διακυμάνσεις πέριξ των κλεισιμάτων της Παρασκευής πραγματοποίησε η πλειοψηφία των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε ο μεσαίος χώρος.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης αφού κινήθηκε προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, στη συνέχεια επέστρεψε πάνω από τις 1.300 μονάδες, αφήνοντας θετικές παρακαταθήκες για τις βραχυπρόθεσμες τάσεις του.

Επιπλέον την ανοδική του φορά διατήρησαν και οι ταλαντωτές MACD και RSI (14), με τον πρώτο να προσεγγίζει ουδέτερα επίπεδα τιμών, σενάριο το οποίο εφόσον επαληθευθεί θα δώσει μακροπρόθεσμα σήματα τοποθετήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η Αγορά προσπάθησε και σε σημαντικό βαθμό πέτυχε να απορροφήσει σημαντικές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις στους Τραπεζικούς τίτλους οι οποίες ήταν φυσικό να αποτελέσουν δέλεαρ σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια τα οποία τοποθετήθηκαν ενόψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου νομοσχεδίου.

Τεχνικό ζητούμενο για την διατήρηση της ανόδου ήταν η μη διάσπαση της ζώνης των 1275 - 127ο μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος το οποίο ωστόσο θα εξεταστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών. Χειρότερη εικόνα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 0,95%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8047, τιμή εκκαθάρισης 586,99) κινήθηκαν μεταξύ 584,25 και 597,5 μονάδων. Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTΑSE-20 υποχώρησε στα επίπεδα του 53% με τον όγκο συναλλαγών να διατηρείται χαμηλός στα συνολικά 1.190 δικαιώματα (931 δικαιώματα αγοράς και 259 δικαιώματα πώλησης).

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (25000 Eurobank, 251000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5936), Alpha Bank (1124), Πειραιώς (6435), Eurobank (2719), ΟΤΕ (207), Αγροτική (10428), ΟΠΑΠ (261), Ταχ. Ταμιευτήριο (431), ΔΕΗ (172), Μυτιληναίο (286), Κύπρου (772), ΕΧΑΕ (114), MPB (174), MIG (242), ΓΕΚ (184).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (85100 τεμ.), Πειραιώς (627908 τεμ.), Αγροτική (18197 τεμ.), Eurobank (202099 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Eurobank (190000 τεμ.), Εθνική (151538 τεμ.), Σωλ. Κορίνθου (14500 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8216034 τεμ.), Eurobank (17866014 τεμ.), Εθνική (8555682 τεμ.), Πειραιώς (11451562 τεμ.), ΟΤΕ (6144289 τεμ.), MIG (4856818 τεμ.), MPB (5754867 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v