Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανακάμπτουν οι αγοραστές...

Την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων επιδιώκουν οι παίκτες. Με τον Γ.Δ. στις 1.305, τον FTSE-20 στις 592 μονάδες, την ΕΤΕ στα 5,22€. Υπεραπόδοση για ΑΤΕ, απώλειες έως 5,3% και λόγω αποκοπής μερίσματος για τη ΔΕΗ.

Σε τροχιά διόρθωσης το Χ.Α., με βασικούς δείκτες, μετοχές να πιέζονται άμεσα προς επιβεβαίωση (ή όχι) των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Έως 1,2% χαμηλότερα ο Γ.Δ., που νωρίτερα υποχώρησε στις 1.288,88 μονάδες, περίπου 1% υποχωρεί ο FTSE-20, που μέχρι τώρα σημειώνει ελάχιστη τιμή στις 585,03 μονάδες.

Αφορμή για τη νέα διορθωτική κίνηση η αναβλητικότητα που παρατηρείται όσον αφορά στην τελική πρόταση την οποία θα έχει η έξωθεν βοήθεια για την Ελλάδα.

Όπως σημειώναμε και χθες, η S&P και το Βερολίνο φρενάρουν τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση, που ούτως ή άλλως είχε οδηγήσει βασικούς δείκτες πολύ κοντά σε ισχυρές αντιστάσεις.

Είναι λογικό πως όσο θα διαρκεί η διελκυστίνδα μεταξύ των εμπλεκόμενων δανειστών, η νευρικότητα και η μεταβλητότητα θα κρατούν σε ομηρία το Χ.Α.

Καταρχήν τις τράπεζες, που σήμερα διορθώνουν η μεν Εθνική στα 5,14, η δε Alpha Bank στα 3,65 και στα 3,38 ευρώ η Eurobank.

Χαμηλότερες τιμές για Κύπρου, Τ.Τ., σταθερές για Πειραιώς, ΜΡΒ και συνέχεια στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της ΑΤΕ, που λίγο πιο νωρίς αντέδρασε στο 1,96 ευρώ.

Πρόσθετη πίεση στον 20άρη επιφέρει το τεχνητό -5,3% για τη μετοχή της ΔΕΗ, που διορθώνει στα 9,95 ευρώ, κυρίως λόγω της αποκοπής μερίσματος.

Στα 6,31 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 10,95 ο ΟΠΑΠ και στα 4,83 ο Μυτιληναίος, στα 8,60 η ΜΟΗ, στα 2,45 η Ελλάκτωρ.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεκτιμήσουμε πως οι συναλλαγές πριν από λίγο, στις 11:20, δεν είχαν ξεπεράσει τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή στο μισό του χθεσινού τζίρου, που και λόγω της αργίας στη Wall Street είχε θεωρηθεί μέτριος.

Ας το κρατήσουμε αυτό στα υπόψη, καθώς τα πονταρίσματα που παίζονται στο «ελληνικό πείραμα» (συμπεριλαμβανομένου του Χ.Α.) δεν έχουν λόγο να χαλάσουν το παιχνίδι, σε αυτήν τη συγκυρία.

Περίπου την ίδια ώρα στις ευρωαγορές επικρατεί ανάλογη στάση αναμονής, με μέτριους τζίρους σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, και πάντα στην περιοχή του 1,45 δολ. το ευρώ.

Εάν στη συνέχεια φανεί πως επιβεβαιώνονται οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (κάτι που μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί δύο φορές στις 10:42 και στις 10:55), δεν αποκλείεται να δούμε τις απώλειες ορισμένων μετοχών να περιορίζονται.

Κλειδί, πάντα κατά την εκτίμησή μας, θεωρείται η εγγύτητα της Εθνικής με την περιοχή των 5,20 ευρώ.

Σημειωτέον πως, σχεδόν με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, η μετοχή της Εθνικής έγραψε τοπικό υψηλό στα 5,23 και περίπου 20 λεπτά αργότερα τοπικό χαμηλό στα 5,10 ευρώ.

Από το υπόλοιπο του ταμπλό, μέτριος ο τζίρος σε J&P Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Υγεία, Intralot και Μέτκα.

Ενώ από πλευράς απόδοσης ξεχωρίζει η σχεδόν παράλληλη αντίδραση των Euromedica - Axon, κατά 16,7% και 11,7% αντίστοιχα στα 0,42 και 0,48 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αντίδρασης, μετά το βραχυπρόθεσμο άδειασμα που είχε προηγηθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v