Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άμεσα "κλειδώνει", άμεσα κληρώνει...

Από τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του σχεδίου μετακύλισης του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση και στο ΧΑ. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, η θέση της Εθνικής υπό την σκιά της πορτογαλικής υποβάθμισης.

Αμεσα κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η μορφή της προτεινόμενης λύσης, με μετακύλιση ομολόγων, για το ελληνικό χρέος άμεσα θα πρέπει να περιμένουμε αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στις 1.288,3 μονάδες έχει διορθώσει ο Γενικός Δείκτης, στις 581,7 ο FTSE 20, στα 5,05 ευρώ έχει υποχωρήσει η Εθνική. Εύλογα οι τράπεζες παραμένουν το κλειδί της τάσης, σε μία αγορά που κινείται ταχύτερα και με μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς εντείνονται αντιπαραθέσεις και διεργασίες σε όλα τα μέτωπα.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης κίνησης έχει πολλά χαρακτηριστικά τεχνικότητας, κάτι λογικό από τη στιγμή που εντός παιδιάς είναι άνθρωποι γνώστες του παιχνιδιού, που ποντάρουν ανάλογα με τις ευρύτερες πολιτικές- οικονομικές ενέργειες.

Η κορύφωση της κόντρας μεταξύ ευρωπαίων ηγετών- αμερικανικών οίκων αξιολόγησης δείχνει πως είμαστε κοντά σε μία λύση, μένει να φανεί εάν είναι αυτή που ποντάρουμε όσοι "βλέπουμε" υψηλότερα τις αγορές, το ΧΑ. .

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος και στην συγκυρία αυτή μετρά- κατά την εκτίμηση μας- η αναφορά πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν κινδυνεύει ακόμη και σε περίπτωση που τα κρατικά ομόλογα δεν συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως εχέγγυα από την ΕΚΤ, επισημαίνουν στο Reuters στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εξαιρετικά διαφωτιστικό το σχετικό θέμα του euro2day και…παικτικά χρήσιμο εάν θεωρήσουμε πως η επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων μπορεί να οδηγήσει στον επόμενο κύκλο.

Στα 3,54 ευρώ η Alpha Bank, στα 3,34 η Eurobank με την αποτίμηση των δύο ομίλων σε απόκλιση μόλις 40 εκατ. ευρώ υπέρ της πρώτης.

Ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός κάνει λόγο για προθυμία των ελληνικών τραπεζών για μετακύλιση χρέους, τη στιγμή που γερμανικοί, γαλλικοί αλλά και ολλανδικοί όμιλοι φαίνεται να συναινούν.

Εάν εξευρεθεί- πράγματι μία λύση- χρυσή τομή- σε αυτή τη φάση τότε οι μετοχές του κλάδου θα έχουν καταλυτικό ρόλο και συμμετοχή.

Το, ό τι το όλο παιχνίδι ελέγχεται- τουλάχιστον προσώρας- αποτυπώνεται και στον ημερήσιο τζίρο. Μόλις 53,8 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος εχθές από τα οποία μάλιστα τα 14,1 μ ό ν ο στη μετοχή της Εθνικής. Δηλαδή εχθές έγιναν λιγότερες συναλλαγές (περίπου 25 εκατ. ευρώ) από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, που λόγω αργίας στην Wall υπό άλλες συνθήκες θα ήταν περισσότερες.

Κατά την εκτίμηση καλά ενημερωμένων κύκλων insiders και γνώστες ελέγχουν- μέχρι τώρα- σε μεγάλο βαθμό την ροή του παιχνιδιού.

Οσον αφορά στην επιχειρούμενη επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων στο χθεσινό
προσυνεδριακό σχόλιο αναφερόταν, πως "…προσώρας και με γνώμονα πάντα την τεχνική προσέγγιση ζητούμενη θεωρούμε την επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους ΓΔ (1.300 μονάδες), FTSE 20 (582 μονάδες) και από πλευράς τραπεζών για τη μετοχή της Εθνικής (5,05 ευρώ)".

Μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο το…μέτρημα φαίνεται να βγαίνει καθώς ο 20άρης διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα των 582 μονάδων, η μετοχή της Εθνικής ακριβώς στο όριο των 5,05 ευρώ ενώ για την απόκλιση του ΓΔ οι δώδεκα μονάδες καλύπτονται εν μέρει από την τεχνητή διόρθωση της ΔΕΗ ( -6,57%) και από την εκτίμηση πως το 1.300άρι είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά τεχνικό όριο-σημείο αναφοράς.

Δεδομένου, ό τι οι εξελίξεις σήμερα προεξοφλείται πως θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, κρίσιμες και ταχύτατα εναλλασσόμενες η συνεδρίαση απαιτεί εξαιρετική προσοχή και παρακολούθηση.

Από το ενδεχόμενο περαιτέρω δοκιμασίας των βασικών δεικτών και ειδικότερα του 20άρη μέχρι την αμέσως χαμηλότερη στήριξη (οριακά πέριξ των 575 μονάδων) και της Εθνικής προς τα 4,92- 4,95 ευρώ μέχρι την διακύμανση ανάλογα με το τι θα τρέχει στις αγορές.

Αλλωστε θεωρούμε τη σημερινή συνεδρίαση ως την πρώτη στη σειρά τριών απαραίτητων κινήσεων (μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής) και όσο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες καλύπτονται από το χρονικό όριο- περιθώριο του Τ συν 3.

Με αυτό τον ορίζοντα παρακολουθούμε και "μικρότερα χαρτιά", που όπως πολύ σωστά ο Θανάσης Σταυρόπουλος συμπεριέλαβε στο χθεσινό σχόλιο του. Σημείο των καιρών και αυτό που κατά την εκτίμηση μας προσμετράται στις ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v