Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μετακύλιση" πιέσεων και σε μη τραπεζικές μετοχές

Διευρύνονται οι απώλειες της Σοφοκλέους με Μυτιληναίο, ΔΕΗ να κινούνται πλέον πτωτικά. Παραμένουν υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές, με την ΑΤΕ στο -22%. Προσπάθεια αντίδρασης από Ελλάκτωρ, Jumbo, Τιτάν.

Χάος και σύγχυση στη συνάντηση του Παρισιού, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Εξέλιξη που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακή με το ΧΑ να διορθώνει σταθερά και τον FTSE-20 να κυμαίνεται στις 555 μονάδες.

Με την ελάχιστη 12-13ετίας στις 532,21 μονάδες.

Η αδυναμία των δανειστών – Ευρωπαίων, για πολλοστή φορά, να συμφωνήσουν σε ένα κοινής αποδοχής σχέδιο κρατά σε ομηρία τα χρηματιστήρια.

Δικαιολογημένες από αυτήν την άποψη, οι πιέσεις που συνεχίζονται στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, και οδηγούν την ΕΤΕ στα 4,68, την Alpha Bank στα 3,26, τη Eurobank στα 3,14 ευρώ.

Χαμηλότερα στο σύνολό τους οι μετοχές του κλάδου, με την Αγροτική να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και λόγω της νέας σημαντικής υποχώρησης.

Αυτή τη φορά, κατά 22,2% προς τα 1,05 ευρώ, με περίπου 5,5 εκατ. τεμάχια.

Η αδυναμία των Ευρωπαίων δανειστών να συμφωνήσουν δεν πρέπει να μας εκπλήσσει και τόσο.

Εδώ και δύο χρόνια η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε αναφερθεί στη λειτουργία αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός ανάλογου ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Δύο χρόνια μετά ακόμη και η Αγκελα Μέρκελ παραμένει σε επίπεδο διαπιστώσεων και καταγγελιών.

Από αυτήν την άποψη, φαίνεται πως υπερεκτιμήσαμε την κρισιμότητα της κατάστασης σημειώνοντας χθες πως «άμεσα κληρώνει…».

Πλέον οι Γερμανοί, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών τους μεταθέτουν για ευθετότερο γι’ αυτούς χρόνο την εξεύρεση λύσης.

Και αν σύμφωνα με τους FT στο Παρίσι κατατίθενται τρεις προτάσεις, η ουσία είναι πως ο ίδιος ο Γερμανός παράγοντας εξηγούσε τελευταία, πως η άμεση έκθεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας σε «προϊόντα ελληνικού χρέους» έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 3,5 δις. ευρώ.

Μένουν, όπως φαίνεται οι Γάλλοι φορτωμένοι με τα περισσότερα και με άμεση – για να μην ξεχνιόμαστε εμπλοκή, τόσο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (Εμπορική, Γενική) όσο και στον τομέα των υποδομών – μεγάλων έργων (Vinci).

Βραχυπρόθεσμα στον τραπεζικό κλάδο η Πειραιώς ξαναχάνει ενδοσυνεδριακά το 1 ευρώ, με συναλλαγές που φτάνουν τα 1,9 εκατ. μετοχές.

Άλλα 1,4 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Alpha Bank, σχεδόν 1,3 στη Eurobank, περί τα 3,5 στην Εθνική, ενώ πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός στη μετοχή της Αγροτικής.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη, που αντιστέκονταν μέχρι πρότινος, έχουν απομείνει ο Ελλάκτωρ, η Jumbo, ο Τιτάν, η MIG και ο Μυτιληναίος.

Μικρότερες οι απώλειες για ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ενώ ο ΟΠΑΠ παραμένει ο προβληματικός της τριάδας (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ).

Περίπου την ίδια ώρα, διαφορετικό κλίμα επικρατούσε στις ισχυρές ευρωαγορές, με τον DAX να περνά τις 7.450 μονάδες, τον FTSE-100 να ενισχύεται στις 6.027 και τον CAC-40 προς τι 3.980 μονάδες.

Στην περιοχή του 1,43 δολ. παρέμενε χαμηλότερα το ευρώ.

Μέχρι και τις 14:05 οι τρεις βασικοί δείκτες (ΓΔ, FTSE-20, τραπεζικός) είχαν σημειώσει τρεις ελάχιστες τιμές ημέρας, κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από λίγο και από όπου επιχειρούταν να υπάρξει μια αντίδραση.

Για τον ΓΔ ελάχιστη τιμή ημέρας είναι, μέχρι τώρα, οι 1.248,5 και για τον 20άρη οι 554,4 μονάδες.

Όσον αφορά στην Εθνική, ελάχιστη τιμή ημέρας έχει σημειωθεί στα 4,65 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v