Σε κρίσιμη καμπή η Σοφοκλέους

Αρνητικό σερί συμπληρώνει η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να "φλερτάρει" με τη σημαντική στήριξη των 1.240 μονάδων. Προβληματίζει η εικόνα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Αγροτική. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Θα μπορούσε να ειδωθεί και ως η εβδομάδα που αναδείχθηκε η…γύμνια της ΕΕ και το πολιτικό έλλειμμα ακόμη και μεταξύ των ισχυρών της ευρωζώνης.

Τα όσα διαδραματίστηκαν αυτή την εβδομάδα, εάν θελήσει κάποιος να παραμείνει ψύχραιμος, θα πρέπει να αποτιμηθούν ως ενδεικτικά σε μία ιστορική καμπή όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Το «ξεγύμνωμα» του Παρισιού από έναν αμερικανικό οίκο αξιολόγησης ιδιωτικού χαρακτήρα φανερώνει το…ύψος των ευρωπαίων πολιτικών συνάμα όμως την πανίσχυρη θέση των καλούμενων «αγορών».

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το ότι στο ΧΑ συμπληρώθηκε ένα αρνητικό σερί που έφερε τον Γενικό Δείκτη από τις 1.308 μονάδες προς την δοκιμασία της σημαντικής στήριξης των 1.240 και τον Ftse 20 από τις 593 προς τις 550 μονάδες δεν λέει και πολλά πράγματα.

Αυτό γιατί αποτελεί ακόμη μία φάση στην βραχυ-μεσοπρόθεσμη περίοδο διαμόρφωσης ενός σχηματισμού ιστορικού πυθμένα για το ΧΑ αλλά και ευρύτερα την ελληνική οικονομία- κοινωνία.

Διόρθωση, που δεν προσέθεσε κάτι το καινούργιο, καθώς σηματοδοτήθηκε από ρευστοποιήσεις και πάλι στις μετοχές ελληνικών τραπεζών. Σχεδόν 10% υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής Tράπεζας σε διάστημα εβδομάδας, φτάνοντας το 25,2% στο 3μηνο αποτυπώνοντας έτσι την κατάσταση που έχει σχεδόν παγιωθεί στον κλάδο.

Περίπου ανάλογες οι απώλειες για Alpha Bank, Eurobank ενώ τα όσα συνέβησαν με τη μετοχή της Αγροτικής και δευτερευόντως της ΔΕΗ θα έπρεπε να προβληματίσουν – έστω και για τους τύπους- τους καθ΄ ύλην αρμόδιους.

Για την ΑΤΕ τα λέγαμε καθημερινά αλλά ούτε και η εικόνα της Επιχείρησης ήταν συγκριτικά η καλύτερη.

Βραχυπρόθεσμη κίνηση με αφορμή το μέρισμα, μαζικές αγορές και σχεδόν άμεσα μαζικές πωλήσεις σαν να μην υπήρχε αύριο για τον τίτλο της ΔΕΗ σαν να επρόκειτο για ένα τυχαίο…περιφερειόχαρτο.

Τι να πει κανείς; Το ταμπλό «μιλά» από μόνο του, καθώς η απαξίωση της ΔΕΗ την απειλεί με υποβάθμιση στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης καθώς η αποτίμηση της απειλείται πλέον ανοιχτά από τα φιλόδοξα Ελληνικά Πετρέλαια.

Για το χειρότερο 3μηνο στην (χρηματιστηριακή) ιστορία του ΟΠΑΠ κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς και δεν τους δίνουμε άδικο αφού η μετοχή έχει χάσει περίπου 25% σε διάστημα τριμήνου. Σε γενικές γραμμές κυρίως ΔΕΗ και δευτερευόντως ΟΠΑΠ έχουν διαγράμματα, που από τεχνικής πλευράς, δικαιολογούν την ανησυχία αρκετών επενδυτών.

Η εβδομάδα αυτή όμως ανέδειξε ακόμη δύο- τρία ενδιαφέροντα πράγματα. Κατ΄ αρχήν η αιχμηρή αναφορά του Στιβ Φορμπς- εκδότη του γνωστού περιοδικού Forbes- πως «ούτε ένας Έλληνας κυβερνητικός παράγων δεν προσήλθε σε ένα τόσο σημαντικό Συνέδριο» δείχνει πόσο ανίδεοι και ανεύθυνοι έχουν καταστεί οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Λες και περιποιούν τιμή την οικονομία μας συχνά τόσο πολλά στελέχη επιχειρήσεων και πιστωτικών οργανισμών ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο.

Σαν να έχουν πετάξει…λευκή πετσέτα σε ότι αφορά στην προοπτική ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο.

Έδειξε επίσης, με αφορμή την πορτογαλική περίπτωση πως δεν αρκεί να είσαι πειθήνιος και συναινετικός γα να στην χαριστούν οι δανειστές σου.

Μα καλά δεν ήταν η Πορτογαλία, που μας την πρόβαλαν οι διαπρεπείς αναλυτές ως υπόδειγμα συναινετικής ευπείθειας στις προσταγές των δικών της δανειστών. Γιατί τότε υποβαθμίστηκε και μάλιστα τέσσερεις κλίμακες;

«Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα» έλεγε ανοήτως ο δεξιός πρόεδρος της χώρας, «η θέση μας είναι πολύ καλύτερη» βαυκαλίζονταν ο άμοιρος. Την ταλαίπωρη χώρα της Ιβηρικής την…ξέσκισαν οι μνημονιακοί, με την ίδια αγριότητα που λεηλατούν και τη χώρα μας, απλά χωρίς να τους βρίζουν όπως κάνουν με εμάς.

Επιβεβαιώθηκε επίσης, πως η κρίση χρέους είναι σοβαρότερη και συνθετότερη απ΄ ότι παρουσιαζόταν και εάν δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι Ευρωπαίοι η φωτιά θα εξαπλωθεί. Τουλάχιστον επανήλθε στο τραπέζί η σωστή (και κατά την εκτίμηση μας) πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων μία λύση με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά κατά συνέπεια με ευρύτερη κάλυψη και για τη χώρα μας.

Επικεντρώνοντας και πάλι στα…καθημερινά δεν ξάφνιασε η νέα υποχώρηση της θέσης των ξένων, που παρέμειναν και τον Ιούνιο πωλητές με τις εκροές τους (65,3 εκατ. ευρώ) να καλύπτονται σχεδόν ισόποσα από τους εγχώριους παίκτες (63,6%) αλλά σε ποσοστό να διατηρούν σε πάνω από 50% τη συμμετοχή τους.

Ενδιαφέρουσα, κατά την εκτίμηση αρκετών παικτών, η εβδομάδα καθώς επιβεβαιώθηκε η προσπάθεια διαχωρισμού ενός (μικρού έστω) μέρους των μη τραπεζικών εισηγμένων.

Από τον 20άρη η εικόνα ήταν ευκρινής και ελπιδοφόρα δεδομένης της συγκυρίας. Οι insiders είχαν τον πρώτο λόγο στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, καθώς το πράσινο φως του ΥΠΕΚΑ (για τον Ελληνικό Χρυσό) αποτυπώθηκε θετικά στο…ταμπλό.

Αναμενόμενη μεν η απόφαση του υπουργείου, αλλά δεδομένης της συγκυρίας, η επικύρωση της ήταν καλοδεχούμενη Από τη στιγμή που η European Golfields είναι αποτιμήσιμο (καθότι εισηγμένη) μέγεθος τα οφέλη για την Ελλάκτωρ είναι προφανή όταν η αποτίμηση του φτάνει τα 477 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά καλά τα πήγαν Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, Βιοχάλκο, Τιτάν ενώ για τα Ελ.Πε είπαμε πως θα είναι επιτυχία τους εάν εκπορθήσουν τη ΔΕΗ από την πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης.

Από τεχνικής πλευράς η αλήθεια είναι πως χάθηκαν 2-3 ενδιάμεσες βραχυπρόθεσμες στηριξούλες του 20άρη αλλά δεν χάθηκαν (ενδοσυνεδριακά) οι 550 μονάδες. Ενώ και για τον ΓΔ θεωρείται ενθαρρυντικό, πως κρατήθηκαν οι 1.240 μονάδες.

----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Για άλλη μια εβδομάδα η αγορά δεν μπόρεσε να συντονιστεί με το θετικό διεθνές κλίμα με αποτέλεσμα να χαθεί η αρχική δυναμική ανόδου μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου νομοσχεδίου.

Είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορεί μια ανοδική κίνηση στην παρούσα φάση να υποστηρίζεται από τεχνικού τύπου αντιδράσεις ή από γεγονότα άλλων αγορών αλλά απαιτείται σφιχτή ροή εγχώριων νέων που θα διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο την εγρήγορση των εμπλεκομένων και θα δημιουργούσαν μεγαλύτερο πεδίο σεναρίων ή προσδοκιών.

Την ίδια στιγμή ο χρόνος «τρέχει» για τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο γ’ τρίμηνο χωρίς οι αποτιμήσεις να δείχνουν κάποια αισθητή διαφοροποίηση που θα έστελνε ένα διαφορετικό μήνυμα.

Ο χρόνος του τρίτου τριμήνου συμπιέζεται ακόμα περισσότερο αν υπολογιστεί και η επίδραση του ελληνικού Αυγούστου, περίοδος κατά την οποία παραδοσιακά δεν χαρακτηρίζεται από έντονη χρηματοοικονομική δραστηριότητα.

Ενδεχομένως η αγορά βρίσκεται εκ νέου σε στάση αναμονής ενόψει των τεστ αντοχών των ελληνικών τραπεζών –οι οποίες παραμένουν η «αχίλλειος πτέρνα» της αγοράς- τα οποία διενεργούνται την Παρασκευή 15 Ιουλίου και ενδεχομένως να αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη ζύμωση στον τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε οριακό επίπεδο σε ότι αφορά την διατήρηση της ανοδικής του τάσης καθώς οι 1.244 μονάδες που ήταν το χαμηλό της εβδομάδας έφεραν τον Γενικό Δείκτη στην ζώνη στήριξης του καναλιού που ξεκινά από τις 1.197 μονάδες.

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας ωστόσο ενεργοποιήθηκε νέο ανοδικό σήμα μεσοπρόθεσμης ισχύος ανάλογο με εκείνο του φετινού Ιανουαρίου. Παρά την πτώση των τιμών που ακολούθησε η αντοχή ενός μεσοπρόθεσμου σήματος δεν εξαντλείται σε 40 – 60 μονάδες χαμηλότερα και ίσως οι αγοραστές σε μια «κατακόκκινη εβδομάδα» να έχουν πετύχει μια μικρή νίκη προσπαθώντας περισσότερο να χτίσουν μια τάση παρά να πάνε ολομέτωπα και να συναντήσουν υψηλά τείχη προσφοράς που θα έβγαιναν και από βραχυπρόθεσμες κινήσεις από το γρήγορο ανέβασμα της αγοράς.

Όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει μέσα στο ανοδικό κανάλι η αγορά διατηρεί ακέραιες τις πιθανότητες επέκτασης της ανόδου προς τις 1.350 μονάδες με κομβικό σημείο την ζώνη των 1.270 – 1280 μονάδων στην οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Παραμένουμε τοποθετημένοι στην αγορά καθώς ο ορίζοντας νέων μπορεί να βοηθήσει τον Γενικό Δείκτη να απαγκιστρωθεί από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης στα οποία βρίσκεται από τον Απρίλιο. Ήδη μέρος των εμποροβιομηχανικών τίτλων παρουσιάζει πιο συντηρητικές μεταβολές, έως και θετικές αποδόσεις, οι οποίες συνήθως λειτουργούν σαν προπομπός μεγάλων ανοδικών κινήσεων.

Επισημαίνεται τέλος ότι ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Alcoa (11), JP Morgan και Google (14), και Citigroup (15)".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.251,10 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 4,39% και ετήσιες απώλειες 11,52%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 6,29%, ο Mid 30 με απώλειες 4,73% και ο Small Cap 80 με πτώση 2,98%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Τράπεζες 10,75%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 9,63%, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 8,01% και η Υγεία 6,05%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν: τα Χημικά 2,3%, οι Ασφάλειες 2,04% και τα Ταξίδια & Αναψυχή 0,9%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Plias 35,71%, Αττικές Εκδόσεις 27,78%, Πήγασος Εκδοτική 26,67%, Unibios 20%, Euromedica 16,67%, Σάνυο Ελλάς 16,67%, Sato 16,67%, Nutriart 15,79%, Καθημερινή 15,27%, Αλουμύλ 15,25%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-39,07%), Eurobrokers (-23,08%) Βερβερης- Moda Bagno  (-16%), Βιοτέρ (-15,79%), Κούμπας Συμμετοχών (-15,38%), Εβροφάρμα (-13,73%), ΑΕΓΕΚ (-13,04%), Intralot (-12,84%), Ιμπέριο (-12,50%) και Σφακιανάκης(-12,41%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v