Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Junk” η ψυχολογία στη Σοφοκλέους!

Οι τράπεζες αποτέλεσαν και σήμερα τους αρνητικούς πρωταγωνιστές στο ΧΑ, με τον κλάδο να χάνει 3% και 10,7% στην εβδομάδα. Έσωσε τις 1.250 μονάδες ο ΓΔ με την αρωγή των ΟΠΑΠ (+3,7%) και ΔΕΗ.     

Σύμφωνα με τον Andre Kostolany και άλλους “σοφούς” των Χρηματιστηρίων, οι δύο σπουδαιότεροι παράγοντες διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων στις Αγορές είναι η φαντασία και η ψυχολογία.

Δυστυχώς, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι δύο αυτοί σπουδαίοι παράγοντες “ξύνουν πάτο” εδώ και πολλούς μήνες. Και μία Αγορά με την ψυχολογία στο ναδίρ και την φαντασία των κινήσεων να έχει εκλείψει προ πολλού, δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα.

Εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με όσους εγκλωβιστεί εκεί απλά να περιμένουν το μοιραίο, ενώ το συνεχιζόμενο trading στον Τραπεζικό κλάδο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή αλλά σίγουρη περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης όσων επιμένουν στον ορίζοντα της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3) να ακολουθούν το “ασανσέρ του τρόμου” στο οποίο έχουν “επιβιβαστεί” οι Τραπεζικές μετοχές.

Και μέσα σε όλα αυτά επανέρχονται δριμύτερες οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι “ειδικοί” θεωρούν περίπου βέβαιο ότι τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα θα χρειαστούν και νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις και μάλιστα μέσα στο τρέχον έτος, ή στις αρχές του επόμενου (κάτι που φαίνεται ότι αρχίζει να το υποψιάζεται και να το προεξοφλεί το Χ.Α.) (!)

Σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου της Ε.Ε. που ετοιμάστηκε για τους Υπουργούς Οικονομικών και περιήλθε στην κατοχή του Reuters, οι Ευρωπαϊκές Χώρες αναμένεται να δεσμευθούν για τη στήριξη των Τραπεζών που θα αποτύχουν στα “τεστ αντοχής”, εάν δεν καταφέρουν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους εντός εξαμήνου.

Το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 7 Ιουλίου, αναφέρει ότι οι Τράπεζες έχουν περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, το αργότερο, να εκπονήσουν σχέδιο για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση και τρεις μήνες για να την υλοποιήσουν.

Απόλυτη απογοήτευση και στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου που εκτιμούν πως όσο δεν βρίσκεται λύση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, η νευρικότητα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την Αγορά, που υπό αρνητικές προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να “δει” και νεότερα χαμηλά (!)

Κατά πολλούς αναλυτές η στάση αναμονής θα τερματιστεί με την λήξη του ερχόμενου Eurogroup τη Δευτέρα και Ecofin την Τρίτη, όπου οι επενδυτές θα έχουν περισσότερες ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Στα ενδιαφέροντα της επόμενης εβδομάδας και η Δημοπρασία για άντληση 1,25 δισ. ευρώ μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων που θα διενεργήσει η Ελλάδα στις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.

Ασφαλώς και το -3,03% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει εκ νέου περιθώρια αμφισβήτησης για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ αν δεν υπήρχαν οι σχετικές βοήθειες από ΟΠΑΠ και ΔΕΗ τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE.

Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δείχνει να διασώζεται υψηλότερα από την αποφασιστική ζώνη στήριξης 1250 – 1240 ελάχιστα ενδιαφέρει, αν αυτό επιτυγχάνεται με σχετικό “rotation” των Δεικτοβαρών ημερήσιων πρωταγωνιστών, ή με κάποια “μαγικά” από τις τελικές δημοπρασίες, αν το υπόλοιπο ταμπλό υποσιτίζεται συναλλακτικά και συνεχίζουν να “ματώνουν” οι ήδη καταπονημένες κεφαλαιοποιήσεις.

Προσπάθεια θετικής διαφοροποίησης και από τον τίτλο του Ελλάκτωρα, καθώς οι χθεσινές εκτιμήσεις μετουσιώθηκαν σε σημερινές ανακοινώσεις και σύμφωνα με τις οποίες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε σήμερα την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ

Επιστρέφοντας στις Αγορές και δη στην Αγορά ομολόγων, η αρνητική κινητικότητα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης.

Νέο ιστορικό υψηλό και κίνηση υψηλότερα των 1000 μονάδων για τα spread στα 10ετή Πορτογαλικά και Ιρλανδικά ομόλογα, επάνω από τις 1400 μονάδες το spread για το Ελληνικό 10ετές και υψηλότερα των 2870 μονάδων το spread για το Ελληνικό 2ετές.

Ανακατατάξεις και στην πρώτη πεντάδα των CDS 5ετίας που πλέον διαμορφώνεται ως εξής: Ελλάδα (2162), Πορτογαλία (1001), Βενεζουέλα (948), Ιρλανδία (880) και Αργεντινή (602).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της εβδομάδας που έληξε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 4,39% και ο Τραπεζικός με τις διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες του 10,75%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -11,52% και -26,56% αντίστοιχα.

Σημαντική η συρρίκνωση του τζίρου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), από τον οποίο το 91% απέσπασαν οι τίτλοι του 20αρη.

Σημαντικές οι ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την πρώτη 12αδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,78 δισ), Εθνική (4,47 δισ), ΟΠΑΠ (3,57 δισ), ΟΤΕ (2,99 δισ), ΔΕΗ (2,18 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,94 δισ), Eurobank (1,75 δισ), Alpha Bank (1,74 δισ), Κύπρου (1,73 δισ), Τιτάν (1,25 δισ), Αγροτική (1,17 δισ), Πειραιώς (1,14 δισ).
Αρνητικό το πρόσημο στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, μετά το νέο “μπουγιουρντί” από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στο 9,2%, στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2010 εκτινάχθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ανεργία θα παραμείνει σταθερή στο 9,1%. Στο ίδιο διάστημα, οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν ανήλθαν μόλις στις 18.000 έναντι 25.000 νέων θέσεων τον Μάϊο και προβλέψεων για 125.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σίγουρα από Δευτέρα τα βλέμματα των διεθνών Αγορών θα προσηλωθούν στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, με την Alcoa να ξεκινά, ως συνήθως πρώτη, τις ανακοινώσεις.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις πέντε οι διασωθέντες στο ταμπλό του 20αρη. Τρεις με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+1,18%), Ελλάκτωρ (+2,64%) και ΟΠΑΠ (+3,7%) και οι δύο αμετάβλητοι, Τιτάν και Κύπρου.

Αντίθετα εκ νέου οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική (-8%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Alpha Bank, Eurobank, MPB, MIG, Εθνική, Πειραιώς και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και στο υψηλό ημέρας (1265,09), για να επιστρέψει στο “κόκκινο” και να κινηθεί μόνιμα με αυτό μέχρι τέλους. Το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1244,92 μονάδες (15.34) και το κλείσιμο στις 1251,1 μονάδες με απώλειες 1,04%.
Ο τζίρος στα 66,5 εκατ. και τα “πακέτα” στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Συνέχεια του δράματος η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές (οι περισσότερες με υποτυπώδεις συναλλαγές) έναντι 80 πτωτικών και 28 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Υπάρχει μία σύγχυση στην Αγορά, καθώς δεν διαφαίνεται ξεκάθαρη λύση ως προς την διαχείριση του δεύτερου πακέτου και την γενικότερη επίλυση του προβλήματος του Ελληνικού χρέους, όσον αφορά την συμμετοχή των ιδιωτών, επισημαίνει ο Βαγγέλης Χαρατσής.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μία νευρικότητα τις Ευρωπαϊκές Αγορές και τις Αγορές ομολόγων και βέβαια επηρεάζει πολλαπλασιαστικά το ευάλωτο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να δηλώσει αισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Αντίθετα αν δεν ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε Δευτέρα και Τρίτη και μετατεθεί για τον Σεπτέμβρη η ανεύρεση λύσης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η εγχώρια Αγορά να κινηθεί προς νέα χαμηλά.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Beta Sec., οι πολιτικές αποφάσεις θα αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα διαμόρφωσης της βραχυπρόθεσμης τάσης στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Η έλλειψη κάποιου εγχώριου καταλύτη και ο σχετικά χαμηλός συναλλακτικός όγκος θα συνεχίσει να προσδίδει νευρικότητα και αυξημένη μεταβλητότητα στην πλειοψηφία των μετοχών, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επιπλέον το κλίμα επιβαρύνεται από τις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Ελληνικού χρέους ενώ η άρνηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ για την όλη διαδικασία κάνει ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα.

Οι επενδυτές μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών προτίμησαν να ενταχθούν από την πλευρά των πωλητών αφού η λύση του Ελληνικού χρέους φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ξέμεινε από θετικούς καταλύτες (δεν είχε ποτέ και ιδιαίτερα πολλούς) και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε εκ νέου κοντά στην περιοχή των 1250 - 1240 μονάδων.

Η ειδησεογραφία δεν βοηθά στην παρούσα φάση τα σχέδια των επενδυτών για τοποθετήσεις με αποτέλεσμα να παραχωρείται χώρος στους πωλητές οι οποίοι διαμορφωθούν τις συνθήκες στα ...μέτρα τους, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με πιέσεις ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ σημαντικά χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές (ο χαμηλότερος όγκος εβδομάδος για τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη).

Λίγο καλύτερη η εικόνα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει την υποτίμηση στο 0,8%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6462, τιμή εκκαθάρισης 553,25) κινήθηκαν μεταξύ 550,5 και 564 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 49%, με τον όγκο συναλλαγών απογοητευτικό, στα 864 δικαιώματα (398 δικαιώματα αγοράς και 466 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (150000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6415), Alpha Bank (1851), Πειραιώς (1407), Eurobank (2377), ΟΤΕ (132), Αγροτική (6176), ΟΠΑΠ (469), ΔΕΗ (323), Κύπρου (416), MPB (602), MIG (253), Ελλάκτωρα (148), Intralot (375).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (692170 τεμ.), Eurobank (89793 τεμ.), ΟΤΕ (36349 τεμ.), Πειραιώς (214617 τεμ.), Αγροτική (105000 τεμ.), Alpha Bank (475095 τεμ.), MPB (220000 τεμ.), Intralot (55000 τεμ.), Coca-Cola (99803 τεμ.), ΟΠΑΠ (25000 τεμ.).
 
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Alpha Bank (126270 τεμ.), Εθνική (408645 τεμ.), ΟΠΑΠ (63300 τεμ.), ΟΤΕ (21500 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8407770 τεμ.), Eurobank (18442642 τεμ.), Εθνική (11198396 τεμ.), Πειραιώς (13290379 τεμ.), ΟΤΕ (6159943 τεμ.), MIG (4871818 τεμ.), MPB (5559067 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 07/07/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (07/07/2011): -1.100.860. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (07/07/2011): -0,115%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v