Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια ντόμινο τρομάζουν την Ευρώπη

Σε πτωτικό κλοιό ομόλογα, CDS και τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και ΧΑ εν μέσω σεναρίων "μετάστασης" της κρίσης χρέους (και) στην Ιταλία. Άμεση λύση προκρίνει και η Α. Μέρκελ. Σε δοκιμασία τα πολυετή ελάχιστα στο ΧΑ.

Όλο και βαθύτερο το… κόκκινο στο ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Με την αμφισβήτηση για όλο και μεγαλύτερο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος να γίνεται αφορμή για ένα συντονισμένο παιχνίδι προεξόφλησης.

Οι Ευρωπαϊοι προσπαθούν να βρουν λύση σήμερα στο eurogroup. Ασκούνται πιέσεις ώστε η συνάντηση να οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα καθησυχάσει τις αγορές.

Η Γερμανική πλευρά πάντως φαίνεται πως τώρα αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και τάσσεται υπερ της άποψης να δωθεί άμεσα λύση ενώ η ίδια η καγκελάριος Α. Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα έναν μηχανισμό διάσωσης.  

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,5% στις 5.961 μονάδες, ο DAX 1,19% στις 7.314 μονάδες, ενώ ο CAC 1,72% στις 3.846 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης ΜΙΒ εμφανίζει απώλειες 2,24% στις 18.622 μονάδες παρά τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν το σορτάρισμα.

Στις αγορές ομολόγων σε ιστορικό υψηλό βρίσκονται τα spreads των ιταλικών, ενώ σημαντικά υψηλότερα από την Παρασκευή κινούνται τα αντίστοιχα της ευρωπεριφέρειας. Το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου "έπιασε" το επίπεδο ρεκόρ των 2.300 μονάδων βάσης. Του ισπανικού διαμορφώνεται στις 338 μ.β., του ιρλανδικού στις 970 μ.β., του πορτογαλικού στις 1.090 μ.β. και του ιταλικού στις 279 μονάδες βάσης.

Η τάση σορταρίσματος σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών παρασύρει σε νέα χαμηλά και τον ελληνικό κλάδο.

Οι απώλειες για τον FTSE-20 διευρύνονται, φτάνοντας πριν από λίγο στο 3,2% και με χαμηλό ημέρας στις 537,11 όταν το ελάχιστον τελευταίων 12 ετών και βάλε είναι στις 532,21 μονάδες.

Βαρίδι παραμένουν οι τράπεζες με τη Eurobank να χάνει μέχρι και 7,1% διορθώνοντας έως τα 2,91 με ελάχιστο τα 2,81 ευρώ στις 16 Ιουνίου.

Η προεξόφληση που επιχειρείται σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, πως στα stress tests θα κοπούν αρκετές ευρω-τράπεζες, στέκεται αφορμή για ανάλογες κινήσεις και στο ΧΑ.

Χρηματιστηριακές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ένα παιχνίδι προεξόφλησης να επιχειρείται και στο… ταμπλό της Σοφοκλέους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα περιθώρια κάποιων ελληνικών τραπεζών θα ήταν ακόμη πιο περιορισμένα υποχρεώνοντάς τες να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Η μετοχή της Εθνικής διόρθωσε έως τα 4,43 με ελάχιστη τιμή τα 4,34 ευρώ.

Ανάλογα η Alpha Bank υποχώρησε έως τα 3,10 ευρώ, η Πειραιώς έως τα 0,92 ευρώ, η ΜΡΒ έως τα 0,54, η Κύπρου έως τα 1,81, το Ταμιευτήριο έως τα 2,57 ευρώ.

Είναι λογικό σε ένα τόσο οξυμένο περιβάλλον, η διόρθωση να μην περιορίζεται στις τράπεζες και να διαχέεται σε άλλες μετοχές, κλάδους.

Ωστόσο, οι απώλειες για παράδειγμα του Τιτάνα, της ΜΟΗ, των ΕΛΠΕ, είναι θεαματικά μικρότερες από ότι των τραπεζικών χαρτιών.

Μάλιστα, από τον 20άρη η Jumbo ενισχύεται οριακά στα 5,20 ευρώ.

Οι καθαρές συναλλαγές παραμένουν μέτριες, αλλά επικεντρωμένες σε τραπεζικά χαρτιά, με την Εθνική να έχει 16,1 εκατ., η Eurobank 8,7 εκατ., η Alpha Bank 3,9, η Πειραιώς 1,6, η Κύπρου 1,7 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά μικρότερες απώλειες (από αυτές του 20άρη), σημειώνονταν για μετοχές των 3E, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αν εξαιρεθεί το νέο άδειασμα της ΓΕΚ Τέρνα (με -7,2% στα 1,81 ευρώ) ξεχωρίζουν οι απώλειες σε J&P Αβαξ, Υγεία, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή.

Περίπου την ίδια ώρα, η εικόνα στις αγορές ομολόγων, ασφαλίστρων κινδύνου και επιτοκίων, επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Στα 1,41 δολ. το ευρώ, στις 7.328 μονάδες ο Dax που υποχωρεί σχεδόν 1% και κατά 1,4% ο CAC-40, που διορθώνει προς τις 3.855 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v