Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρό χτύπημα στο XA λόγω eurogroup

Με απώλειες που ξεπερνούν το 4% ξεκίνησε το χρηματιστήριο της Αθήνας, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές που επίσης υποχωρούν σημαντικά. Μεγάλη πτώση για τις τράπεζες. Αιτία η αδυναμία εξεύρευσης λύσης για την Ελλάδα.

Το μαρτύριο συνεχίζεται για τις ελληνικές τράπεζες και το ΧΑ. Η αδυναμία εξεύρευσης λύσης στη χθεσινή συνάντηση του eurogroup οδήγησε σε απώλειες και το χρηματιστήριο της Ιταλίας. Η οικονομία της χώρας είναι η τρίτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες (κυρίως αυτές), ο FT 20, το ελληνικό χρηματιστήριο πληρώνουν αυτό, που επισημαίνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, πως δηλαδή όλα μένουν στο τραπέζι.

Με το χθεσινό νέο άδειασμα των τραπεζικών μετοχών (αυτή τη φορά συγχρονίστηκαν με τις ελληνικές και η πλειονότητα των ευρωπαικών) φάνηκαν οι συνέπειες φημών, σεναρίων, προτάσεων εν τέλει της αδυναμίας εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης. Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται σήμερα. Οι δηλώσεις που έγιναν από τους ευρωπαϊους υπουργούς αμέσως μετά το eurogroup δείχνουν ότι οι διαφωνίες παραμένουν.

Στις 1.218,9 μονάδες βρίσκονταν στην αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης με ελάχιστη τιμή τις 1.197,3 μονάδες, στις 531,9 μονάδες ο FT 20 δηλαδή σε νέο ενδοσυνεδριακό ελάχιστο. Τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 1175 μονάδες.

Από τις σκέψεις για βελούδινη- ελεγχόμενη χρεοκοπία, τις ανησυχίες για τα αποτελέσματα των ελέγχων - δοκιμών αντοχής των ευρωπαικών τραπεζών μέχρι την προεξόφληση της αναγκαιότητας κεφαλαιακής ενίσχυσης ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όλα συνηγορούσαν εχθές για την νέα "βουτιά"-άδειασμα μετοχών του κλάδου.

Στα 4,42 ευρώ η τελική τιμή για τη μετοχή της Εθνικής Tράπεζας, με ενδοσυνεδριακά χαμηλή στα 4,42 και ελάχιστη στα 4,34 ευρώ (στις 16/6/11). Στα 3,16 (με 3,06 και 2,91 ευρώ αντίστοιχα) για την Alpha Bank, στα 2,91 ( με 2,90 και 2,81 ευρώ ) για τη μετοχή της Eurobank, την Πειραιώς να διορθώνει μέχρι τα 0,9 ευρώ και να κλείνει στα 0,94 ευρώ.

Με την αποτίμηση πλέον των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων να …συγκρίνεται πλέον με αυτήν της Coca Cola 3E. Στα 6,79 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του βιομηχανικού ομίλου, στα 4,23 της ΕΤΕ και από σχεδόν 1,6-1,7 δισ. ευρώ των Alpha Bank- Eurobank με την πρώτη να έχει ελαφρύ προβάδισμα.

Κατάσταση ενδεικτική των όσων διαδραματίζονται στην οικονομία εδώ και μήνες και προεξοφλούνται αδιάψευστα από έναν κατ΄ εξοχήν μηχανισμό αποτύπωσης των κινήσεων insiders, ισχυρών παικτών και διαχειριστών. Όμως ακόμη μία συγκριτική τάση είναι- κατά την εκτίμηση μας- ενδεικτική άλλων γεγονότων και εξελίξεων.

Συγκεκριμένα η αποτίμηση της ΔΕΗ έχει περιοριστεί στα 2,13 δισ. ευρώ έναντι των 1,96 δισ. ευρώ που έχει διαμορφωθεί για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τόσο η συρρικνούμενη αποτίμηση της Επιχείρησης όσο η σταθερή απαξίωση (στο ταμπλό…) του ΟΠΑΠ που αποτιμάται πλέον 3,46 δισ. ευρώ διευκολύνει- όπως ισχυρίζονται ορισμένοι χρηματιστηριακοί παράγοντες- τα σχέδια παραχώρησης σημαντικών μετοχικών πακέτων των δύο φορέων σε ξένους ενδιαφερόμενους.

Λογική εξήγηση εδώ, που έχουν φτάσει τα πράγματα. Και όσο το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση (και) στην οικονομία τόσο πιο ασφυκτικό θα γίνεται το περιβάλλον για τους φορολογούμενους, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές.

Για πλήρη εκτροχιασμό του προυπολογισμού στο 6μηνο κάνει λόγο σχετικό θέμα του euro2day επιβεβαιώνοντας πλήρως την κοινή εκτίμηση της αγοράς για την…αποτελεσματικότητα, τα έργα και τις ημέρες του πρώην ΄΄τσάρου΄΄ της Οικονομίας.

Από τεχνικής πλευράς ενισχύεται η εκτίμηση παικτών, πως όσο περισσότερο πιέζεται η αγορά, ο FΤ 20 τόσο μεγαλύτερο γίνεται το προσδοκώμενο ρίσκο απόδοσης εάν και εφ΄όσον διαμορφωθούν συνθήκες αναστροφής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v