Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Οι πωλητές πληρώθηκαν και το “έξι κόκκινο”(!)

Εξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το ΓΔ με τις τράπεζες να προίστανται των απωλειών. Σε πολυετή υψηλά τα spreads στα 10ετή Ισπανικά, Ιταλικά, ελληνικά ομόλογα. Υποχωρεί το ευρώ. Πτώση άνω του 5% για ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, ΕFG.

Η “μπίλια έκατσε” και στο “έξι κόκκινο” και όσοι επιμένουν να διατηρούν θέσεις “short” πληρώθηκαν εκ νέου, καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Τραπεζικό κλάδο (-5,84%) να “προϊσταται” της πτώσης και τον τίτλο της Coca-Cola να προσπαθεί να “συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα” (!)

Ασφαλώς και η τεχνική ανάλυση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, όχι γιατί ο Δείκτης διέσπασε με χαρακτηριστική ευκολία την θεωρούμενη ισχυρή ζώνη στήριξης 1250 – 1240 και “ανοίγει πανιά” για “νοτιότερη” κίνηση (με την επόμενη τεχνική στήριξη να εντοπίζεται στις 1170 μονάδες), αλλά διότι πλέον καθίσταται αντιληπτό και από τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες συγκρατημένα αισιόδοξους, ότι η τάση στις παγκόσμιες Αγορές δεν εξαρτάται από τα θεμελιώδη των εταιρειών, αλλά από “δύστοκες” πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν την κρίση χρέους που δείχνει να παίρνει διαστάσεις και να απλώνει τα “δίχτυα” της και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι “short sellers” παίρνουν θέσεις και όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι “αρκούδες” προετοιμάζονται για ένα παγκόσμιο πάρτι στις Αγορές που δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μάλιστα συντομότερα του αναμενομένου αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα “καταστολής” (!)

Ασφαλώς ένα “χρεοστάσιο” φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε μία Χώρα σαν τις ΗΠΑ που έχουν δικό τους νόμισμα, όμως και εκεί οι απαισιόδοξοι περιμένουν αξιοπρόσεκτες εξελίξεις, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι δείκτες της Wall Street, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε πως πρέπει να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ενώ Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι ενδεχόμενη τελικά αποτυχία διακομματικής συναίνεσης θα οδηγήσει τη Χώρα σε πρωτοφανές χρέος, προκαλώντας πιθανώς σοκ στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν πριν από τις 22 Ιουλίου, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για να γίνουν νόμος του Κράτους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα δώσει σήμερα το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, ώστε να ενημερώσει το λαό για τις εξελίξεις,

Η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε συνέντευξή της την Κυριακή πως μια πιθανή στάση πληρωμών των υποχρεώσεων των ΗΠΑ που να συνδέεται με το χρέος τους θα έχει “άσχημες επιπτώσεις” στη Χώρα και στον υπόλοιπο Κόσμο.

Σαφώς πιο επιθετικές οι “αρκούδες” στις Ευρωπαϊκές Αγορές και κυρίως αυτές του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς οσμίζονται “αίμα” και από τις Αγορές ομολόγων, όπου η κινητικότητα κρίνεται έως και εντυπωσιακή (!)

Σε πολυετή υψηλά τα spreads στα 10ετή Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα, με τα πρώτα να ξεπερνούν τις 320 μονάδες και τα δεύτερα τις 285 μονάδες βάσης.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα στους “γνωστούς ύποπτους”. Στο Ελληνικό 10ετές το spread ξεπέρασε τις 1430 μονάδες και στο 2ετές τις 2980 μονάδες, ενώ ασταμάτητη είναι η ανηφόρα στην πρώτη πεντάδα στα CDS 5ετίας που διαμορφώθηκε ως εξής:

Ελλάδα (2292), Πορτογαλία (1122), Ιρλανδία (1007), Βενεζουέλα (948) και Αργεντινή (629), ενώ υπό σημαντική πίεση βρίσκεται και το ευρώ έναντι του δολαρίου που δείχνει να απειλεί στην ισοτιμία και το 1,40.

Και όλα αυτά όταν συνεχίζεται η πολυγλωσσία και η δυστοκία αποφάσεων και στην σημερινή εν εξελίξει συνάντηση του Eurogroup.

Παρακολουθείτε από κοντά την Ιταλία, προειδοποιεί ο CEO της Pimco, Mohamed A. El-Erian, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNBC.

Αυτό που συνέβη στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα είχε σημασία, εξηγεί ο El-Erian, καθώς εάν συνεχιστεί θα σηματοδοτήσει την πρώτη σημαντική επέκταση της τοπικής κρίσης χρέους και αναφέρεται στα Ιταλικά spread αλλά και στις μαζικές πωλήσεις μετοχών Ιταλικών Τραπεζών και ομολόγων της Χώρας. Αν οι στρεβλώσεις αυτές επιμείνουν και επιδεινωθούν, τότε η Ισπανία θα δυσκολευτεί περισσότερο να αντισταθεί, κλείνοντας τις πόρτες της στη μετάδοση της κρίσης, τονίζει ο El-Erian.

Υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας ο Κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating. Το έλλειμμα του Κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας ανέρχεται στο 119% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να λήγει την επόμενη πενταετία, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος και συμπληρώνει ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Χώρας αν συνεχιστεί η διεύρυνση των spreads της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., είναι πλέον σαφές η όποια αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α. πρέπει να υποστηρίζεται από σφιχτή ροή “εισαγόμενων” και εγχώριων νέων που θα διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο την εγρήγορση των εμπλεκομένων και θα δημιουργούσαν μεγαλύτερο πεδίο σεναρίων ή προσδοκιών.

Την ίδια στιγμή ο χρόνος τρέχει για τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο γ’ τρίμηνο χωρίς οι αποτιμήσεις να δείχνουν κάποια αισθητή διαφοροποίηση που θα έστελνε ένα διαφορετικό μήνυμα.

Επίσης η Αγορά βρίσκεται εκ νέου σε στάση πτωτικής αναμονής ενόψει των “τεστ αντοχών” των Ελληνικών Τραπεζών –οι οποίες παραμένουν η “αχίλλειος πτέρνα” της Αγοράς- τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 15 Ιουλίου και ενδεχομένως να αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη ζύμωση στον Τραπεζικό κλάδο.

Η Ευρωζώνη έχει βρεθεί σε πολλά αδιέξοδα κατά την αναζήτηση της οδού που θα οδηγήσει σε επίλυση της κρίσης, επισημαίνουν οι Financial Times. Το πιο πρόσφατο “τείχος” είναι η προσπάθεια να περιληφθούν οι ιδιώτες επενδυτές σε έναν δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης που προγραμματίζεται για την Ελλάδα και παράλληλα να αποτραπεί το πιστωτικό γεγονός.

Αν η μεταβλητότητα στις Αγορές ομολόγων των τελευταίων ημερών δείχνει κάτι, είναι ότι είναι αδύνατον να εφευρεθεί τέτοιο σενάριο. Οι ρυθμιστές θα πρέπει να αποδεχτούν ότι για την Ελλάδα είναι πολύ αργά για μια εθελοντική διάσωση από τους ιδιώτες επενδυτές. Περίπου 60 δισ. ευρώ σε Ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014 βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και Ασφαλιστικές. Η πρόταση των Γαλλικών Τραπεζών να μετακυλιστούν αυτές οι λήξεις και να προσφερθεί στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ μοιάζει πλέον ανέφικτη.

Οι επενδυτές που κατέχουν τα Ελληνικά ομόλογα δεν έχουν κανένα κίνητρο να συμμετέχουν εθελοντικά σε καμία μετακύλιση και κινδυνεύουν με “κούρεμα” 50%. Οποιαδήποτε προσπάθεια να διασωθούν απλώς θα δημιουργήσει καθυστερήσεις που η Ευρωζώνη δεν αντέχει.

Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη οδεύουν προς επιβράδυνση, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ στην μηνιαία οικονομική του έκθεση, με την Αμερικανική οικονομία να δείχνει ότι φτάνει στο σημείο αιχμής του αναπτυξιακού κύκλου.

Ακούραστα τα αρνητικά νέα και στο εγχώριο μέτωπο. Στο εξάμηνο Ιανουάριου – Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.781 εκατ. € έναντι στόχου 10.374 εκατ. € και ελλείμματος 9.997 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.051 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. €.

Γυρνώντας εκ νέου στο “ματωμένο” ταμπλό του Χ.Α., ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίδραση που εκδηλώθηκε μετά τις 16.20 απέτρεψε το κλείσιμο του Δείκτη σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους (το μέχρι στιγμής χαμηλότερο κλείσιμο στις 1208,09 μονάδες στην συνεδρίαση της 16/6), κάτι που δεν γλύτωσε ο Τραπεζικός δείκτης που όχι μόνο σημείωσε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους αλλά επέστρεψε σε νέα χαμηλά 15ετίας παραπέμποντας σε τιμές Δεκεμβρίου 1996.

Νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο για Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και νέο ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της Αγροτικής (!)

Μόλις τέσσερις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,47%), Ελ. Πετρέλαια (+0,79%), Coca-Cola (+0,16%), Jumbo (+0,19%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-8,33%) και Eurobank (-7,91%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Εθνική, Πειραιώς, MIG, του 4% για Ελλάκτωρα, Ταχ. Ταμιευτήριο και Αγροτική και του 3% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Alpha Bank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1208,41 μονάδες (16.01) και έκλεισε τελικά στις 1218,88 με απώλειες 2,58%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 474 εκατ. από τα οποία τα 393 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (“πακέτο” 49015038 τεμ. ΟΤΕ από το Δημόσιο προς την Deutsche Telekom στα 7,99 ευρώ).

Κάκιστη η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 108 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 14,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ανικανότητα, αν όχι σκοπιμότητα, στην αδυναμία λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαίους Ηγέτες καταλογίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Όσο οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν τολμούν να δουν κατάματα το “πρόβλημα” που λέγετε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τόσο θα αποδυναμώνεται ο ρόλος του και οι πρωτοβουλίες των κινήσεων θα παραμένουν στους κερδοσκόπους και στις Αγορές.

Η ευθύνη για τις εξελίξεις στη Αγορά των μετοχών και των ομολόγων έχει φύγει από την Ελλάδα μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και έχει μεταφερθεί στις Βρυξέλες.

Η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη συνεδρίαση Eurogroup και Ecofin. Στο ενδεχόμενο να μη ληφθούν αποφάσεις είναι προφανές ότι οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν ενώ θα ανεβαίνουν τα spreads των ομολόγων.

Στην αντίθετη περίπτωση που θα δρομολογηθούν αποφάσεις θα αναμένουμε άνοδο των τιμών των μετοχών και πτώση των spreads των ομολόγων, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ. Η πολυγλωσσία στους κόλπους της Ε.Ε., προβληματίζει τις Αγορές, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η αρνητική κινητικότητα στις Αγορές ομολόγων αποτυπώνει ίσως με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο, την καθυστέρηση της Ε.Ε. να παρουσιάσει μια πειστική λύση στην κρίση χρέους που ταλανίζει τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Με την Ιρλανδία να προβάλλει πλέον ως η επόμενη υποψήφια Χώρα για να αποκτήσει ανάλογο status με αυτό της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και τα spreads των 10ετών ομολόγων και των τριών Χωρών να υπερβαίνουν πλέον τις 1.000 μονάδες βάσης, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι περιμένει επιτέλους για να δράσει επί της ουσίας η Ε.Ε.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά εμφανίζεται σαφώς κατώτερη των περιστάσεων, αν κρίνει κανείς μόνο από την πορεία των Ελληνικών μετοχών και ομολόγων μετά τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και την έγκριση της 5ης δόσης. Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται και από τη συμφωνία παροχής και δεύτερου πακέτου στήριξης από την ΕΕ προς την Ελληνική οικονομία, αφού βεβαίως ικανοποιήθηκαν οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες που τέθηκαν, η οποία ουδόλως διαφοροποίησε την εικόνα των μετοχών και ομολόγων, εξαιτίας της μετάθεσης των τελικών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Με τις συζητήσεις να περιστρέφονται την εβδομάδα που διανύσαμε ακόμα και γύρω από την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας και την ΕΚΤ να αποφασίζει να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού, όπως αναμενόταν, κατά 25 μονάδες βάσης, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει το ελάχιστο ενδιαφέρον από τους Ευρωπαϊκούς Εταίρους για την ταχύτητα και την δύναμη της ανάκαμψης των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Από τεχνικής απόψεως οι ουσιαστικές στηρίξεις για το Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20 είναι τα προηγούμενα χαμηλά τους, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

Δεν υπάρχει σχόλιο για την σημερινή άκρως απογοητευτική εικόνα της Αγοράς, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη. Οι φόβοι των Αγορών για εξάπλωση της κρίσης χρέους στις Χώρες της Ιταλίας και της Ισπανίας, διατήρησαν τις πτωτικές τάσεις της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, με συνέπεια αυτή να πραγματοποιήσει την 6η συνεχόμενη πτωτική της συνεδρίαση.

Στο τεχνικό κομμάτι, η διάσπαση της στήριξης των 1240 μονάδων, επιτάχυνε τους ρυθμούς της διόρθωσης, τοποθετώντας πλέον την επόμενη στήριξη στα χαμηλά έτους των 1197 μονάδων, κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα, ενώ μικρή ενίσχυση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών.

Λίγο χειρότερη η εικόνα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 0,99%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7329, τιμή εκκαθάρισης 532,86) κινήθηκαν μεταξύ 529 και 553 μονάδων. Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 διατηρήθηκε στο 49%, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην παρούσα αγορά καθώς η δραστηριότητα αυξήθηκε στα 3.284 δικαιώματα (2.301 δικαιώματα αγοράς και 983 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6000 ΕΧΑΕ, 21000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5730), Alpha Bank (2237), Πειραιώς (2867), Eurobank (2830), ΟΤΕ (723), Αγροτική (3073), ΟΠΑΠ (530), ΔΕΗ (382), Κύπρου (568), MPB (780), MIG (523), Ελλάκτωρα (106), Intralot (384), Μυτιληναίο (138), Ταχ. Ταμιευτήριο (325).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (1151517 τεμ.), Eurobank (404628 τεμ.), ΟΤΕ (52570 τεμ.), Πειραιώς (925767 τεμ.), Alpha Bank (420860 τεμ.), MPB (35776 τεμ.), Intralot (31000 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Coca-Cola (19500 τεμ.), Εθνική (148741 τεμ.), ΟΤΕ (21441 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8440770 τεμ.), Eurobank (18461505 τεμ.), Εθνική (11849120 τεμ.), Πειραιώς (13790379 τεμ.), ΟΤΕ (6159943 τεμ.), MIG (4871818 τεμ.), MPB (5559067 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v