Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω των 1.200 ο ΓΔ, πιέσεις στις ευρωαγορές

Στις ευρωαγορές μαζεύουν τα… κομμάτια τους περιμένοντας όμως τον επόμενο γύρο πωλήσεων και… τρέμοντας για την αντίδραση της Wall. Σε χαμηλά 12-15ετίας βασικοί δείκτες, μετοχές στο ΧΑ. Νέες απώλειες για το ευρώ.

Οι κραδασμοί στις ευρωαγορές συνεχίζονται μετά το αρχικό…σοκ, που ΄΄ βούλιαξε΄΄ τους χρηματιστηριακούς δείκτες και εκτόξευσε σε νέα ιστορικά υψηλά τα CDS και τα spreads της ευρωπεριφέρειας.

Σταδιακά μετά τις 11.00-11.30 στις περισσότερες αγορές επιχειρήθηκε να συμμαζευτεί- κάπως- η κατάσταση αλλά με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να επιμένουν στο ΄΄πωλητικό΄΄ παιχνίδι τους.

Στην περιοχή των 1.180-1.190 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στο εύρος των 515-520 ο FΤ 20 με τις τράπεζες να παραμένουν υπό πίεση. Για τον Γενικό Δείκτη (σχετικό διάγραμμα από Bloomberg) αλλά και για τον FΤ 20 (σχετικό διάγραμμα ) η διαγραμματική υπενθύμιση της εσπευσμένης επαναφοράς- επιστροφής τους σε χαμηλά επίπεδα 12-14 ετών αποτυπώνει εύγλωττα τα όσα επισπεύδονται τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου την ίδια ώρα, λίγο μετά τις 13.40, στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια επιχειρούνταν ανασύνταξη δυνάμεων με τους πωλητές- αγοραστές να στρέφουν την προσοχή τους προς την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Στις 7.100 μονάδες ο DAX με απώλειες -1,8% , σταθερά χαμηλότερα των 1,39 $ το ευρώ αλλά με μεγάλο ερωτηματικό την αγορά της Wall και του βαθμού επηρεασμού της από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη.

Σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος για την Ιταλία- το βαρύ κομμάτι του ευρώ- ντόμινό και εύλογα από τη στιγμή που πρόκειται για την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ενωσης.

Αρκετοί είναι αυτοί, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο επηρεασμού & συγχρονισμού της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς το ιταλικό πρόβλημα ασφαλώς και είναι μεγαλύτερο από ό τι μαζί το ελληνικό- ιρλανδικό-πορτογαλικό σε μία συγκυρία που οι βασικοί δείκτες αφορμή ψάχνουν για μία καλή διόρθωση. Θυμίζουμε, πως ο DJIA διαμορφώνεται στις 12.505 και ο S&P 500 στις 1.320 δηλαδή πρακτικά υπάρχει περιθώριο για μία γερή διόρθωση στην Wall.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μένει να φανεί, πως θα αντιδράσει λαβωμένη πλέον ευρωζώνη και περισσότερο χρηματιστήρια όπως το ελληνικό.

Οσον αφορά στο παιχνίδι ο λόγος, που οι περίφημες ΄΄αγορές΄΄ έχουν ακόμη πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαίων θα πρέπει να αναζητηθεί στην αντίφαση, που διατυπώνεται λ.χ. στα τα λεγόμενα της ισπανίδας υπουργού Οικονομίας. Δεν θεωρεί λογική η Ελένα Σαλγάδο την επίθεση, που δέχονται η Ισπανία και η Ιταλία να πλήττονται από την αστάθεια των αγορών επειδή οι οικονομίες τους είναι ισχυρές και διαφοροποιημένες.

Είναι όμως η ίδια πολιτικός, που μιλώντας στο Reuters παραδέχεται, πως ο ρυθμός με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες για ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ευθύνεται για το νέο sell-off στις αγορές. Με τέτοιους πολιτικούς δεν είναι άξιον απορίας, που οι καλούμενες "αγορές" έχουν κάνει…παιδική χαρά την ευρωζώνη και εκβιάζουν όλο και πιο επίμονα μία συνολική- τελική ( ?) λύση.

Οσο συνεχίζεται αυτό το… βιολάκι μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών & των κέντρων αποφάσεων λογικό είναι οι "αγορές" να εντείνουν το σορτάρισμα και στα ιταλικά και στα ισπανικά ομόλογα, τραπεζικές μετοχές.

Σε ένα τόσο αρνητικό & ευμετάβλητο περιβάλλον το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει- προεξοφλήσει την ενισχυόμενη εκτίμηση των ξένων πως το Μεσοπρόθεσμο δύσκολα θα περάσει στην πράξη. Ενδεικτική θεωρούμε την τροπή, που έχει λάβει ακόμη η υπόθεση του περίφημου Ταμείου και του φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μετά μάλιστα το "άδειασμα" του αναπληρωτή υπουργού Παντ. Οικονόμου από την κυβέρνηση. Ακόμη και ο πρόεδρος του νεοπαγούς ταμείου εμφανίζεται μάλλον εκτός γραμμής. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα, προφανώς οι ξένοι όλο και περισσότερο βεβαιώνονται για τις ουσιώδεις δυσκολίες άσκησης της πολιτικής που έχουν επιβάλλει στην Αθήνα, τα μετρούν και δεν τους…βγαίνουν, που λένε.

Και όσο εντείνεται αυτό τόσο ενισχύεται η εκτίμηση τους, πως η κατάσταση απαιτεί άλλες λύσεις. Κάτι, που εξηγεί την επιμονή ( ή μήπως εμμονή ) του ολλανδού υπουργού Οικονομικών. Μέσα σε όλα αυτά παραμένει πάντα η σκιά των επικείμενων ανακοινώσεων για τα stress tests των τραπεζών με τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν πολύ βαρύ φορτίο για τις επόμενες ημέρες.

Περιβάλλον, που κρατά καθηλωμένες τις τραπεζικές μετοχές σε πολυετή χαμηλά με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Εθνικής (διάγραμμα). Στα 4,29 ευρώ ο τραπεζικός τίτλος με χαμηλό ημέρας- μέχρι τώρα- τα 4,15 ευρώ, στα 3,05 ευρώ η Alpha Bank που νωρίτερα πιέστηκε έως τα 2,97 με ελάχιστο 12-13ετίας τα 2,91 ευρώ.

Δεν απέφυγε το ενδοσυνεδριακό νέο χαμηλό- στα 2,68 ευρώ η μετοχή της Eurobank (2,81 ευρώ ήταν το αμέσως προηγούμενο μέχρι κ α ι εχθές). Ανάλογα πιεστική εικόνα γι ατο σύνολο των μετοχών του κλάδου, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται πιέσεις και μετοχές εταιρειών που αρχικά είχαν αγοραστές σε υψηλότερα επίπεδα.

Όπως για παράδειγμα σε Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Τιτάν αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, με την τελευταία να έχει τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες (-0,16%) έναντι των λοιπών του 20άρη.

Συνεχίζεται όμως το άδειασμα και στους δείκτες των FtMid και Small Cap με τον παλιό "40άρη" να έχει πιεστεί σε νέα ιστορικά χαμηλά νωρίτερα από τους άλλους δείκτες Ft επιβεβαιώνοντας τον κανόνα, που θέλει τους δείκτες μεσαίας- μικρής κεφαλαιοποίησης να προηγούνται πάντα σε μία ισχυρή καθοδική κίνηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v