Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες στο οχυρό των 1.200 μονάδων

Στις κρίσιμες επαφές εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες και στις κινήσεις για το ελληνικό χρέος εστιάζει το ΧΑ. Σε διόρθωση βασικοί δείκτες, με τον Γ.Δ. να αναμετράται με τις 1.200 μονάδες. Ελεγχόμενες πωλήσεις στις τράπεζες.

Σχετικά ψύχραιμα και με εμφανή τη διάθεση αναμονής ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αντίθετα, στο Χ.Α. οι πιέσεις εντάθηκαν όσο περνούσε η ώρα, βάζοντας σε δοκιμασία το οχυρό των 1.200 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε προς στιγμήν ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό όριο. Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE-20, που υποχωρεί ισόποσα στις 530 μονάδες, με ελάχιστο στις 528,8 μονάδες.

Οριακά αντιδρούν πολλές ευρωαγορές με τον Dax στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,3%, στις 7.195 μονάδες, τον FTSE 100 στις 5.178 μονάδες, αλλά με τον CAC περίπου 0,2% χαμηλότερα, στις 3.760 μονάδες.

Στο Χ.Α. η αξία των συναλλαγών, μετά τα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης, δεν ξεπερνά τα 10,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 3,3 στη μετοχή της Εθνικής, 1,3 στην Alpha Bank και 1,05 εκατ. ευρώ στην Κύπρου.

Όπως στην κυβέρνηση, στην οικονομία, έτσι και στο Χ.Α. αναζητούνται κόκκινες γραμμές για τα… χειρότερα (όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day).

Εύλογα, σε αυτήν τη συγκυρία, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και όπου αλλού γίνονται επαφές εμπειρογνωμόνων, συζητήσεις εμπλεκομένων για την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Από τη ροή αυτών των κρισιμότατων επαφών και υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών, το Χ.Α. παραμένει σε κατάσταση αναμονής. Την ώρα όπου και η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων σχέδια και λύσεις για το πρόβλημα χρέους.

Στο Χ.Α παρατηρείται κινητικότητα και εγρήγορση στον τραπεζικό κλάδο, καθώς "νέα σενάρια για την Ελλάδα" εξετάζονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μέχρι τώρα οι παίκτες που ενεργούν στον κλάδο κινούνται σχετικά ψύχραιμα, ενώ εμφανείς είναι οι στηρίξεις που δίνονται στο ταμπλό από ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους.

Για τη μετοχή της Εθνικής ελάχιστη τιμή έχει διαμορφωθεί στα 4,45 ευρώ (-0,9%), για την Alpha Bank στα 3,15 ευρώ και για τη Eurobank στα 2,93 ευρώ.

Απώλειες καταγράφονται και για μη τραπεζικούς τίτλους (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και Τιτάν, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ κ.ά.).

Η συνέχεια αναμένεται εξίσου ευμετάβλητη και ρευστή, καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανάλογα με τη ροή φημών και πληροφοριών, συχνότατα αντικρουόμενων εκτιμήσεων και προτάσεων και η αβεβαιότητα παραμένει κυρίαρχη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v