Είναι στραβό το κλήμα, «χτυπά» και η Fitch

Στριμωγμένο στη γωνία το ΧΑ, λυγίζει κάτω από το επερχόμενο «χτύπημα» της Fitch. Χαμηλότερα των 1.200 ο Γ.Δ., κάτω από τις 520 ο FTSE-20, πιέσεις στο σύνολο των μετοχών, κυρίως όμως στις τράπεζες.

Η Fitch «χτυπά» το Χ.Α.

Η αναμενόμενη ανακοίνωση της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης επιβαρύνει σταδιακά το κλίμα από τις 13:20 μέχρι πριν από λίγο.

Πάντως σε τόσο κρίσιμες, ευαίσθητες και συνάμα πονηρές στιγμές θα πρέπει να διατηρούμε με κάθε τρόπο την ψυχραιμία μας. Ενίοτε η σωστή ενωμέρωση, η ορθή πληροφόρηση αποτελεί ισχυρό σύμμαχό μας. Το αναφέρουμε αυτό γιατί στο εξαιρετικά εμπεριστατωμένο άρθρο του Γ. Παπανικολάου εξηγείται τι ακριβώς είναι το SD και σε ποιο βαθμό πρακτικά επηρεάζει την οικονομία, την αγορά μας, την τσέπη μας.

Με τον Γ.Δ. να υποχωρεί και πάλι κάτω από τις 1.200 μονάδες, τις απώλειες του FTSE-20 να διευρύνονται στο 2,5% και τους πωλητές να επανέρχονται στο… ταμπλό, κυρίως όμως στις τράπεζες.

Είναι δε ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 13:50 οι ρευστοποιήσεις έγιναν πιο επιλεκτικές και σε συνδυασμό με την απουσία αγοραστών πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τον πήχη σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.

Παρασύρθηκαν σχεδόν αμέσως ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Ο τζίρος παραμένει μέτριος, καθώς ξεπέρασε τα 36 εκατ. ευρώ πριν από τις 14:30, παραμένει όμως στοχευμένος σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι, η Εθνική πριν από λίγο διόρθωνε περίπου 3,9% προς τα 4,32 ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,9% στα 2,07 ευρώ, η Eurobank κατά 4,1% στα 2,85 ευρώ, ενώ πιέσεις δέχονταν οι Πειραιώς, Τ.Τ., ΜΡΒ και η Αγροτική κατά 9,4% χαμηλότερα, στο 0,68 ευρώ.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η εντεινόμενη διόρθωση στο Χ.Α. άφηνε ανεπηρέαστα τα ισχυρά χρηματιστήρια, ενώ οι απώλειες στις αγορές της «περιφέρειας» ήταν μικρότερες.

Εξαίρεση αποτελεί το κυπριακό χρηματιστήριο, που για ευνόητους λόγους βαρύνεται όσο και το ελληνικό.

Οι πωλητές δεν περιορίζονταν στον τραπεζικό κλάδο, πουλούσαν ΟΤΕ έως τα 5,72 ευρώ, ΟΠΑΠ έως τα 10,83, Ελλάκτωρ έως τα 2,49, ΕΛΠΕ έως τα 6,10, Jumbo έως τα 5,04 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί για την πλειονότητα των μετοχών του FTMid και του SC.

Από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, διασώζονται μόνον οι Eurobank Properties, Μέτκα, Lamda Development, ο όμιλος FF Group, το Υγεία και ο ΟΛΘ, με συναλλαγές μόλις 50 μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v