Αλλαγή σκηνικού στη Σοφοκλέους

Η απόφαση σύγκλησης της έκτακτης συνόδου (αλλά για την επόμενη εβδομάδα) συμβάλλει στη μερική αναστροφή του κλίματος. Πάνω από τις 508 μονάδες ο FTSE 20, κέρδη καταγράφει η Εθνική. Πιέσεις σε EFG, ΟΤΕ.

Από μέρα σε μέρα και από πρόταση σε πρόταση πηγαίνουν η υπόθεση διαχείρισης του "ελληνικού προβλήματος" αλλά και η μετάστασή του σε αγορές μεγέθους Ιταλίας.

Οι ευρωαγορές στην πλειονότητά τους παραμένουν χαμηλότερα, αναμένοντας και μετρώντας όλα τα στοιχεία και τα ενδεχόμενα. Και είναι καταιγιστικά πλέον τα σενάρια κι όλες αυτές οι πληροφορίες, οι ειδήσεις, οι κινήσεις και οι εξελίξεις σε διεθνές πεδίο σε τέτοιο σημείο όπου χάνεται η ευκρίνεια της συνολικότερης εικόνας.

Ένα βήμα μπροστά και ενάμισι πίσω χαρακτήριζαν παράγοντες του Χ.Α. την απόφαση των εμπλεκομένων να συγκαλέσουν την έκτακτη σύνοδο την επόμενη εβδομάδα αλλά και τη νέα σύσκεψη των τραπεζιτών IIF - Ε.Ε. στη Ρώμη. Τουλάχιστον δεν έγιναν τα δύο βήματα πίσω, που θα μας έριχναν από σήμερα - αύριο στον γκρεμό, σχολίαζε νωρίτερα έμπειρος και νουνεχής παράγοντας του κλάδου, ο οποίος απέδωσε στις εξελίξεις της τελευταίας στιγμής την αποφυγή των χειρότερων.

Πρακτικά, δηλαδή, το ότι ο FTSE-20 υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως τις 510,11 μονάδες, αλλά όχι κάτω και από την ελάχιστη τιμή των 508,55 μονάδων, τη στιγμή όπου οι πιέσεις και η διόρθωση (κυρίως) τον τραπεζών μαζεύονταν σε κάποιον βαθμό.

Ο Γενικός Δείκτης, ο 20άρης και ο δείκτης των τραπεζών παραμένουν έως 1,5% χαμηλότερα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία 30΄ - 45΄ έχουν περιοριστεί οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και σε άλλους τίτλους, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η τιμή πέντε (μη τραπεζικών) μετοχών και να περιοριστεί η διόρθωση της ΕΤΕ (στα 4,22 ευρώ), της Eurobank (στα 2,69 ευρώ) και της Alpha Bank (στα 2,90 ευρώ). Χαμηλότερες τιμές για τις υπόλοιπες του κλάδου, με την Αγροτική σε νέο ενδοσυνεδριακά χαμηλό (στο 0,57 ευρώ) και την Πειραιώς έως το 0,82 ευρώ.

Για τον FTSE-20, από τη στιγμή όπου δεικτοβαρείς μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ έχασαν δυναμική, κίνητρο και προοπτική βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, το μερίδιο στήριξης μεταφέρθηκε σε τίτλους όπως της Motor Oil, των Ελληνικών Πετρελαίων, της καθώς παραμένει παραδοσιακή δύναμη, του Τιτάνα που αποδεικνύεται αξιόμαχος και των Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο (οι οποίες όμως επηρεάζονται ανοδικά ή πτωτικά από τις εκάστοτε εξελίξεις).

Για παράδειγμα, σήμερα στον Μυτιληναίο η ελάχιστη τιμή έχει διαμορφωθεί στα 4,13 ευρώ και η μέγιστη στα 4,24 ευρώ και η μετοχή χάνει σχεδόν 10% σε διάστημα εβδομάδας. Περίπου όσο διορθώνει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά την τελευταία αντίδραση, ενώ η Βιοχάλκο χάνει περίπου 5,5% την ίδια περίοδο. Είναι όμως τόσο μεγάλες οι απώλειες για τραπεζικές μετοχές (σχεδόν 14,5% για την Alpha Bank, για την ΕΤΕ περίπου 13% και 18,4% για τη Eurobank) που ο FTSE-20 και ο Γ.Δ. συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να δοκιμάζονται στα ελάχιστα των τελευταίων 14 - 15 ετών.

Ανάλογη κατάσταση και στους FtMid και Small Cap με σημαντικές απώλειες για μετοχές ισχυρών εταιριών. Στο -8% η μετοχή της ΓΕKΤEΡΝΑ, υποχωρεί έως το 1,61 ευρώ, στο 0,32 ευρώ το Υγεία, στο 1,18 ευρώ η Intralot και στα 12,70 ευρώ o ΟΛΘ.

Μεγάλες απώλειες και στον Small Cap για μετοχές όπως η Axon, ο Βωβός, η Άλκο, ο Ικτίνος, η ΕΤΕΜ, η ΕΛΓΕΚΑ, τα Πλαστικά Θράκης, η Σελόντα, η  Profile κ.ά., με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες κομμάτια. Αντίθετα, οι προσπάθειες συνεχίζονται στην περίπτωση λ.χ. του Κλουκίνα Λάππα, του Παρνασσού, της Έλτον ή των Ελληνικών Καλωδίων και ακόμη μερικών εξαιρέσεων.

Στις ευρωαγορές, δεν πέρασε απαρατήρητη η ακριβή κάλυψη (για 4,5 δισ. ευρώ), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο ανώτερο σημείο από το 2008, τη στιγμή όπου η Ρώμη ζητά στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης. Στις αγορές, σε υψηλότερο επίπεδο διαμορφώνονται τα spreads και τα CDSs των ομολόγων της Ελλάδας και της ευρωπεριφέρειας, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για εύρεση λύσης στο πρόβλημα του χρέους.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στις 2.300 μονάδες βάσης και του ιρλανδικού στις 1.070 μ.β., σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit. Επιπρόσθετα, στο προηγούμενο σχόλιό μας είχαμε "ανεβάσει" διαγράμματα (χθεσινά) που βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης εικόνας των ελληνικών τίτλων αλλά και χωρών που βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v