Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ραγδαίες οι εξελίξεις...

Υπό την ασφυκτική πίεση των τελευταίων εξελίξεων και υπό τον… φόβο των stress tests θα δοκιμασθούν σήμερα- αύριο τα νέα χαμηλά του ΧΑ. Στις τράπεζες το επίκεντρο της προσοχής, με "πλάτη" από ΕΚΤ στην υποβάθμιση και της Fitch.

Από την αντοχή της "πλάτης" που βάζει η ΕΚΤ θα δοκιμασθεί το βάρος που θα δεχθεί ο τραπεζικός κλάδος, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από την Fitch.

Με τις αγορές σε κατάσταση συναγερμού, την Φρανκφούρτη να αντιδρά θετικά στις τελευταίες εξελίξεις και την Wall να "κρατά" υπό το πάντα ανοιχτό ενδεχόμενο υποβάθμισης από τη Moody's η σημερινή & αυριανή συνεδρίαση απαιτούν γερό- πολύ γερό- στομάχι.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές πολύ κοντά στα νέα ελάχιστα τις τράπεζες υπό νέο κύκλο αμφισβήτησης μία μέρα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δοκιμασίας- ελέγχου τους τα περισσότερα πονταρίσματα γίνονται από τους πωλητές.

Στις .1.190,3 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, οριακά στις 518,4 ( και ελάχιστο στις 508,5 ) την Εθνική στα 4,31 ευρώ και τις Alpha Bank- Eurobank σε σχηματισμό καθοδικής διάσπασης short παίκτες έχουν από εχθές το απόγευμα εμφανές προβάδισμα.

Με το ΧΑ σε χαμηλό 173 μηνών, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο και την δοκιμασία του διημέρου (14-15/7) να απαιτεί στοιχειώδη ψυχραιμία και συντονισμό. Στα 2,99 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με τον κίνδυνο εάν δεν κρατήσει σήμερα αύριο να πιεστεί άμεσα και με υψηλό τζίρο προς τα 2,5 ευρώ.

Σε ανάλογη δυσχερή θέση και η Eurobank που εχθές διόρθωσε στα 2,82 ευρώ αλλά με πολλές συναλλαγές (1,810 εκατ. μετοχές) και ανοιχτό τον κίνδυνο να συνεχίσει προς τα 2,1-2,4 ευρώ.

Αναφερόμαστε στις σημαντικότερες περιοχές των εν λόγω τραπεζικών μετοχών, που κατά την εκτίμηση αρκετών παραγόντων της αγοράς κρίνουν και την βραχυπρόθεση τάση.

Όπως σημείωνε η ομάδα ανάλυσης της eZMarket ( στις 12/7) ο καθοδικός σχηματισμός δεν ενεργοποιηθεί ολοκληρωτικά ωστόσο θα χρειαζόταν άμεσα μία αντίδραση- ανάσα προκειμένου να αποφευχθεί η λύση των μετοχών και πιθανότατα συνολικά του κλάδου προς νέα χαμηλά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που δεν θα άντεχε ο πυθμένας των 508,5 μονάδων θα έπρεπε να αναζητηθούν ακόμη μεγαλύτερες αντοχές για να μην "βυθιστεί" συνολικότερα ο 20άρης και όχι μόνο το τραπεζικό μέρος του.

Για αυτό δεν είναι λίγοι οι παίκτες, που θεωρούν το διήμερο ύψιστης σημασίας , σε μία συγκυρία "φωτιά" που οι αγορές απαιτούν καθαρές λύσεις εδώ και τώρα, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day.

Κατά την εκτίμηση τους πολλά, πάρα πολλά, θα κριθούν σήμερα- αύριο μέχρι και την συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι. Θα φανεί εάν το ΧΑ πηγαίνει ( σε επίπεδο 20άρη) προς τις 480 μονάδες περιοχή, που βλέπουν αρκετοί αναλυτές εδώ και καιρό ή εάν την ύστατη στιγμή, στο χείλος του γκρεμνού οι "αγορές" θα κάνουν πίσω, το Βερολίνο θα βάλει περισσότερο νερό στην…μπύρα του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v