Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναρμονίζεται με τις ευρωαγορές το ΧΑ

Εντίνεται η νευρικότητα και οι συχνές αλλαγές προσήμων στο ΧΑ που μετά τα αρχικά κέρδη, υποχώρησε για να "ξαναγυρίσει" οριακά ανοδικά. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Eurobank και Πειραιώς. Κέρδη για Εθνική, ΕΛΠΕ, MIG.

Περίπου 2,5 ώρες κράτησε το θετικό πρόσημο στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο στη συνέχεια αποφάσισε να εναρμονιστεί, έστω και σε σχετική απόσταση, με την αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λίγο πριν από τις 14:30 το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1,5% κινείται το χρηματιστήριο στο Παρίσι.

Υπό πίεση και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, υποχωρεί στο 1,4046 έναντι του δολαρίου, ενώ περισσότερο από 11 δολ. κερδίζει ο χρυσός, που έχει φτάσει στα 1.601,5 ανά ουγκιά.

Αρνητικά και τα futures στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον D.J. να χάνει 0,75%, ενώ περισσότερο από 0,8% δείχνουν τα futures για απώλειες του S&P 500 και του Nasdaq.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σημαντικό ρόλο στο γύρισμα του δείκτη σε αρνητικό πρόσημο έχουν οι πιέσεις στη ΔΕΗ και στην Coca Cola, οι απώλειες του ΟΠΑΠ που πλησιάζουν το 3%, το αρνητικό πρόσημο του ΟΤΕ ο οποίος κινείται χαμηλότερα από τη στήριξη των 5,6 ευρώ, οι απώλειες που ξεπερνούν το 3% για την Πειραιώς και το 2% για την ΜΡΒ, έχει γυρίσει σε απώλειες μεγαλύτερες του 1% ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση από τους τίτλους του 20άρη σημειώνει η Eurobank, καθώς αυτή ξεπερνά τις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Καθίσταται πασιφανές ότι στην πάροδο του χρόνου η εικόνα επιδεινώνεται. Όμως, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος συνεχίζει να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού λίγες εντολές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση μπορούν να αλλάξουν άρδην το σκηνικό στον Γ.Δ. και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 1,5, ενώ η μικτή αξία των συναλλαγών μόλις και ξεπερνά τα 35 εκατ., από τα οποία τα 3 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε περίπτωση περαιτέρω επιβάρυνσης του κλίματος πάρα πολλά θα παιχτούν στη στήριξη των 1.170 μονάδων, αν και το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας έχει σημειωθεί στις 1.168,21 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v