Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείον δέκα, εν μέσω καύσωνος στο ΧΑ(!)

Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων οκτώ συνεδρίασεων δεν εμπόδισε τους πωλητές να κάνουν το 10 στα 10 για το Γενικό Δείκτη. Απώλειες για ΕΤΕ, ΟΤΕ. Νέο ιστορικό χαμηλό για Αγροτική και ΤΤ.

Ο γελοίος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδρίασεων) δεν εμπόδισε τους πωλητές να κάνουν το 10Χ10 για τον Γενικό Δείκτη (παίζοντας καλό “ποδόσφαιρο” στο τελευταίο ημίωρο) και πλέον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σαν μόνο βέβαιο προβάλλει η … αβεβαιότητα.

Με κάθε συνεδρίαση που περνάει η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. δυσκολεύει ακόμα περισσότερο και καθίσταται πλέον πασιφανές, πως είτε με υψηλό είτε με χαμηλότερο τζίρο, οι πωλητές συνεχίζουν να ελέγχουν τάση και ψυχολογία.

Μάταια προσπάθησαν ΔΕΗ, Coca-Cola και ΟΠΑΠ να αποτρέψουν το μοιραίο και το Χ.Α. να δείξει ότι θέλει να κινηθεί αντιστρόφως ανάλογα με τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων που σήμερα ξεκίνησαν και επίσημα οι εκπτώσεις.

Μόνο κοινό σημείο σε πραγματική Αγορά και Ελληνικό Χρηματιστήριο η απραξία και η πτωτική αδράνεια την οποία εμφανίζουν οι τιμές, οι οποίες παρά την “υπερπουλημένη” εικόνα τους, συνεχίζουν να μην προσελκύουν πελάτες και επενδυτές.

Τραγική “φιγούρα” από το ταμπλό του 20αρη ο τίτλος του ΟΤΕ που “φλερτάρει” επικίνδυνα με την τελευταία θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 5,60 ευρώ, καθοδική διάσπαση της οποίας θα φέρει το τελικό “sell off” για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά δεδομένα.

Σημαντική βοήθεια για την τελική αρνητική εικόνα και από την τίτλο της Εθνικής, με τους εν δυνάμει πωλητές να δείχνουν περισσότερο “ενεργητικοί” μετά τις 16.30, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου ακύρωσε την χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης επανέφερε τα σενάρια για πιθανή δοκιμασία της στήριξης στα 4,00 ευρώ και βέβαια δικαίωσε απόλυτα την MARSHALL WACE LLP που συνεχίζει να “shortαρει” κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως ότι δεν έκαναν οι πωλητές του τελευταίου ημιώρου, το κατόρθωσαν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας περισσότερες από τις μισές μετοχές του 20αρη (Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, MIG) και κατ΄ επέκταση Τραπεζικό και Γενικό Δείκτη.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης το νέο ιστορικό χαμηλό για τον τίτλο της Αγροτικής (που βρίσκεται πλέον εκτός FTSE), ενώ σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και η μετοχή του υπό … “αποκρατικοποίηση” Ταχ. Ταμιευτηρίου, με τελευταία θεωρητική τεχνική στήριξη τα 2,18 ευρώ.

Ελάχιστοι πλέον σε κάτι εντυπωσιακά ανατρεπτικό από την Σύνοδο Κορυφής, αν αυτή γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα υποκύψει στο μοιραίο και στην απογοήτευση (!)

Απόλυτα συγκρατημένοι και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνουν ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αποφάσεις που κυοφορούνται στις Βρυξέλλες.

Έως ότου ξεκαθαρίσει το σκηνικό στο “παζλ” της διεθνούς κρίσης χρέους η Ελληνική Κεφαλαιαγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω υποχώρηση των Τραπεζικών τίτλων, αλλά και του Γενικού Δείκτη γενικότερα.

Και εδώ βέβαια πρέπει να προστεθούν τα επόμενα δυσεπίλυτα προβλήματα που περιμένουν τις εγχώριες Τράπεζες, σύμφωνα με γνωρίζοντες τον χώρο, καθώς θεωρείται βέβαιο από την Αγορά πως τα αποτελέσματα των “ stress tests”, θα αυξήσουν την πίεση είτε για νέο γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης είτε για συγχωνεύσεις (η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank ενέκρινε σήμερα Παρασκευή την πρόταση της διοίκησης για κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της έκδοσης νέων μετοχών και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν την διοίκηση του Ιδρύματος να αντλήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες έως 2,5 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ενέκριναν και την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια).

Επίσης σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτών π[ου γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, νέα “ stress tests” περιμένουν τις Τράπεζες που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2011 και θα αφορούν τις επισφάλειες.

Συμπερασματικά, ταλαιπωρία για τον Τραπεζικό κλάδο, σε μία ξενοκρατούμενη και απόλυτα Τραπεζοβαρή Αγορά, σημαίνει ταλαιπωρία για το σύνολο της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα τα εγχώρια νέα δεν λένε να “γκριζάρουν” καθόλου, καθώς υψηλότερα των 1,1 δισ ευρώ διαμορφώθηκαν τα “φέσια” το α΄ εξάμηνο του 2011 σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

Επίσης ας σημειωθεί ότι την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 21 Οκτωβρίου 2011.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, και εκτός 20αρη, άξια λόγου κρίνεται η “αναρχοαυτόνομη” κίνηση των θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο (Σωλ. Κορίνθου, Ελ. Καλώδια και Χαλκόρ), ενώ “ακούραστη” δείχνει η Dionic παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 32 κατ. ευρώ (!)

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 5,93% και από τον Τραπεζικό 13,48%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 16,77% και 36,46% αντίστοιχα.

Τέσσερις τίτλοι με θετικό κλείσιμο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,88%), ΟΠΑΠ (+2,21%), Coca-Cola (+0,32%), MPB (+4,26%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο και Folli Follie Group.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-6,2%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Εθνική και του 1% για Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, MIG, Τιτάνα, Κύπρου, Πειραιώς.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 22 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1198,24 (13.03) και χαμηλό τις 1176,44 (17.04) και μετά τις 16.38 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει στις 1176,88 με απώλειες 0,95%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 60,9 εκατ. από τα οποία τα 8,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Μέτρια η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, παρά ταύτα 22 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4 έως 18,75%.

Από εκεί και πέρα και οι “εισαγόμενες” ειδήσεις – εκτιμήσεις δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία, αν τελικά πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι νέοι παράμετροι που μπαίνουν στο τραπέζι, απαιτούν νέες μεθόδους αν υπάρχει θέληση για συνολική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Το συνολικό Δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανήλθε στα 1,897 τρισ. ευρώ το Μάιο, με άνοδο της τάξης των 7 δισ. ευρώ έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα και 68 δισ. ευρώ έναντι του Μαΐου του 2010, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Bank of Italy. Σχεδόν το 27% του συνόλου, περίπου 506 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν μέσα σε διάστημα ενός έτους, συμπεριλαμβανομένων εντόκων γραμματίων.

Περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ "βλέπει" η Morgan Stanley, ενώ σημειώνει ότι οι μετοχές του Χρηματοοικονομικού κλάδου είναι μοναδικά εκτεθειμένες στα προβλήματα, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Οι αδύναμες προοπτικές για την οικονομικά ανάπτυξη είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης χρέους, σημειώνει η Τράπεζα και προσθέτει ότι οι πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών αρχών για την επίλυση της κρίσης είναι τελικά πιθανό να οδηγηθούν σε αποτυχία, εκτός και αν οδηγήσουν σε μια κατάσταση που το ονομαστικό ΑΕΠ μιας Χώρας θα αυξάνεται πάνω από το κόστος του κεφαλαίου.

"Οτιδήποτε λιγότερο από μια τελική και ολοκληρωμένη λύση είναι πιθανό να οδηγήσει σε τεχνικά ράλι" που θα πρέπει να θεωρούνται ως ευκαιρίες για πωλήσεις από τους επενδυτές, αναφέρει μεταξύ άλλων η Morgan Stanley.

Την ώρα που οι Αγορές αναμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, η εμπιστοσύνη προς τις Ευρωπαϊκές αρχές για την ικανότητά τους να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους είναι ιδιαιτέρως χαμηλή.

"Εάν η κρίση εμπιστοσύνης προς τους Ευρωπαίους διατηρηθεί και λάβει διαστάσεις τύπου κρίσης Lehman, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος για απώλειες της τάξης του 35% στα διεθνή Χρηματιστήρια", επισημαίνει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank και προσθέτει ότι, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες πιέσεις κυρίως για τις μετοχές του Χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώ ευάλωτοι θα είναι και οι τομείς της Βιομηχανίας και των Τηλεπικοινωνιών. "Οι Αγορές της Ασίας και της Ευρώπης θα είναι εκείνες που θα πληγούν περισσότερο", σχολιάζει ο οίκος.

Άλλου τρόπου λύσεις προτείνει με άρθρο του στους Financial Times, o διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El Erian.

Όπως σημειώνει, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη προκειμένου να βγει από την κρίση, θα πρέπει να περιέχει ένα "διάλειμμα" από την Ευρωζώνη, όχι όμως και από την Ε.Ε., για κάποιες Χώρες, ώστε να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όχι όμως από την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, σε αναβολή των σημερινών διαπραγματεύσεων για τον Αμερικανικό προϋπολογισμό προχώρησε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να δώσει χρόνο στους ηγέτες του Κογκρέσου να βρουν ένα σχέδιο δράσης για το πώς να «ξεμπλοκάρουν» τις συνομιλίες για τη μείωση των ελλειμμάτων και την αποτροπή της αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους, μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Ομπάμα θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 17:00, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά το Σαββατοκύριακο, ενώ αρκετοί “υποψιασμένοι” υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση διαφωνίας υπάρχει “Plan B”.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο για την μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ και την αύξηση του ορίου του χρέους, ανέφερε σήμερα ο Ρεπουμπλικάνος Eric Cantor, σύμφωνα με το Marketwatch.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγορά

Η Αγορά παραμένει δέσμια των περιστάσεων – εξελίξεων, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Η αποτυχία της προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την επίλυση της κρίσης χρέους και εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, πυροδότησε τα σενάρια επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα, δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή στις Αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τα παραπάνω καθιστούν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη εύρεσης άμεσης πολιτικής λύσης.
Αντίθετα, σε περίπτωση μη εύρεσης ρηξικέλευθης και συνολικής λύσης, σαν επικρατέστερο σενάριο προβάλλει αυτό της συνέχισης της ταλαιπωρίας της εγχώριας Αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή αναμενόμενη ανακοίνωση των “stress tests” περνά σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο η γενικότερη προσδοκία είναι ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ATE Sec. οι Τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν ιδιαίτερα νευρικές, με την πιθανή αναδιάρθρωση του κλάδου να προβάλλει σαν πιθανό σενάριο για τους επόμενους μήνες.

Αν και η Αγορά συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τίποτα δεν φαίνεται έχει αλλάξει προς το καλύτερο καθώς το κλίμα εξακολουθεί να παραμένει φορτισμένο αρνητικά μετά και τις προειδοποιήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αδύναμος κρίκος της Αγοράς παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος στον οποίο η προσφορά παραμένει ισχυρή παρά την υποχώρηση των τιμών που αφορούν επίπεδα διαπραγμάτευσης πριν από το 1996.

Μεγάλο μέρος αυτής της νευρικής συμπεριφοράς αποδίδεται στο ασαφές βραχυπρόθεσμο περιβάλλον που αφορά λήξεις Ελληνικών ομολόγων καθώς και στα αποτελέσματα των “τεστ αντοχής” που ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν πιο αποφασιστικά την συμπεριφορά των Ευρωπαϊκών Τραπεζικών μετοχών την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συσσώρευση ενέργειας στα επίπεδα των 1.200 μονάδων και χαμηλότερα, ενδέχεται να δώσει μια αρκετά ισχυρή ανοδική αντίδραση στην πρώτη ευκαιρία ανόδου της Αγοράς.

Ωστόσο η άνοδος αυτή εκτιμάται ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε ένα μέρος της για την εκπόνηση πιο συντηρητικών τακτικών αναφορικά με την έκθεση στον Τραπεζικό κλάδο. Όσον αφορά τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, παρέμεινε σε περιβάλλον μεταβλητότητας με τους τίτλους να εναλλάσσουν πρόσημο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με την πλειοψηφία αυτών να πραγματοποιεί κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος.
 
Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων ώθησε αρκετά χαρτοφυλάκια σε μείωση της έκθεσης του χαρτοφυλακίου τους, με αποτέλεσμα η Ελληνική Κεφαλαιαγορά να προσεγγίσει τα χαμηλά έτους των 1168 μονάδων.

Τα τελευταία θα αποτελέσουν και την ισχυρή στήριξη σε μία ενδεχόμενη διατήρηση των πτωτικών τάσεων και την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με υποχώρηση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και κυριότερο χαρακτηριστικό την περαιτέρω μείωση των συναλλαγών.

Σαφώς μικρότερες πιέσεις στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει την υποτίμηση στο 0,20%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4184, τιμή εκκαθάρισης 509,71) κινήθηκαν μεταξύ 506,25 και 522 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 αυξήθηκε στα επίπεδα του 55% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.140 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (698 δικαιώματα αγοράς και 442 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4712), Alpha Bank (1467), Πειραιώς (5433), Eurobank (1453), ΟΤΕ (886), Αγροτική (1270), ΔΕΗ (492), Κύπρου (762), MPB (127), MIG (259), Ταχ. Ταμιευτήριο (152), ΓΕΚ (270).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (398690 τεμ.), Eurobank (70367 τεμ.), Πειραιώς (660281 τεμ.), Alpha Bank (112840 τεμ.), ΟΤΕ (18478 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Εθνική (320000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9539870 τεμ.), Eurobank (18731205 τεμ.), Εθνική (12297636 τεμ.), Πειραιώς (16966879 τεμ.), ΟΤΕ (6044943 τεμ.), MIG (4351318 τεμ.), MPB (5533687 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,00 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITADEL ADVISORS LLC γνωστοποιεί με την από 15/07/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITADEL ADVISORS LLC. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (130,678) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (-0,170%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 14 Ιουλίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v