Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alphaδι ΑΜΚ στο χρηματιστήριο

Αύξηση κεφαλαίου έως 1 δισ. πάνω από την τρέχουσα αποτίμησή της ανακοινώνει η Alpha Bank και η μετοχή ενισχύεται πάνω από 2%. Παιχνίδι προεξόφλησης ωθεί προς τις 520 τον 20άρη και στις 1.200 τον Γ.Δ.

Με ενδιαφέρον ξεκίνησε η συνεδρίαση, περισσότερο περιμένουμε για τη συνέχεια.

Από τις λίγες φορές που θυμόμαστε όπου μία εισηγμένη (πόσο μάλλον τραπεζικός όμιλος σε αυτήν τη συγκυρία) ανακοινώνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μετοχή στέκεται στα… πόδια της.

Από μόνο του το γεγονός κεντρίζει ακόμη πιο πολύ την προσοχή μας.

Και κοιτάζοντας το ταμπλό βλέπουμε τον Γ.Δ. με οριακές διακυμάνσεις στην περιοχή των 1.185 - 1.190 μονάδων, τον FTSE-20 λίγο πιο πάνω από τις 515 μονάδες, την Alpha Bank στα 2,98 ευρώ, την ΕΤΕ στα 4,33 ευρώ και τη Eurobank να αντιδρά στα 2,77 ευρώ.

Την ίδια στιγμή όπου ο DAX στη Φρανκφούρτη ξεκίνησε πτωτικά και συνεχίζει χαμηλότερα στις 7.162 μονάδες.

Σημειώναμε χθες στον Εκηβόλο πως τα stress tests οδηγούν σε θεαματικές αλλαγές.

Την ίδια μέρα, η Eurobank ανακοίνωνε σειρά στρατηγικές κινήσεις στην Τουρκία και συζητήσεις για τη θυγατρική της Tekfen.

Και σήμερα, σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης, η διοίκηση της Alpha Bank προχωρά και τυπικά στην αύξηση κεφαλαίου έως 2,5 δισ. ευρώ.

Με την τρέχουσα αποτίμηση του ομίλου στο 1,59 δισ., ο ιδιωτικός όμιλος προχωρά σε μία γενναία ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης, περίπου έως και 1 δισ. ευρώ πάνω από τη χρηματιστηριακή του αξία.

Ενδιαφέρουσα κίνηση.

Θεωρείται βέβαιο στην τραπεζική και όχι μόνο κοινότητα πως οι ενέργειες και οι κινήσεις των τραπεζιτών μεγαλομετόχων, υπό την ασφυκτική πίεση των εμπλεκόμενων δανειστών, θα είναι ραγδαίες, επιταχυνόμενες και καταλυτικές για τη… γεωγραφία του κλάδου.

Περιμένουμε σε αυτόν τον χρόνο της αγοράς την ένταση διαρροών και φημών για επικείμενες συμφωνίες που βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής τους.

Πολλά θα ακουστούν, περισσότερα φημολογούνται ήδη στην πιάτσα και αυτή η λογική της προεξόφλησης αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Προεξοφλεί το Χ.Α., εκτός από το ότι ποντάρει σε όλα τα ενδεχόμενα που θα προκύψουν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 10:55, με στοχευμένες αγορές σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς από άλλους κλάδους και τομείς.

Τζίρος πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ, έως τα 18,80 ευρώ για την 3E.

Υψηλότερα αντιδρούν η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ αλλά και η Ελλάκτωρ και η ΜIG.

Με τον Γ.Δ. προς τις 1.200 μονάδες και τον 20άρη στις 520, σχεδόν στις 11:00, και με τον τζίρο να περνά πλέον τα 9 εκατ. ευρώ, περιμένουμε συνέχεια ανάλογη της αρχής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v