Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία η ανοδική αντίδραση

Στο αναμενόμενο αρνητικό ξεκίνημα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, το ΧΑ επιχείρησε μια τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση, για να αποτραπεί στους πωλητές να κάνουν το 11x11. Από τον 20άρη ξεχωρίζουν MIG, Κύπρου, ΜΡΒ, ΕΤΕ.

Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ την ίδια ώρα ο χρυσός ξεπερνά τα 1.600 δολ. ανά ουγκιά δημιουργώντας ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.

Στη βαριά εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε να απαντήσει με ανοδική αντίδραση προκειμένου να μην επιτραπεί στους πωλητές να κάνουν το 11Χ11. Κύριος εκφραστής της αντίδρασης είναι ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη.

Έστω και αν οι συναλλαγές εκεί κρίνονται σχετικά χαμηλές.

Ξεκινώντας από τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που ακολουθούν την αντίδραση των Blue chips συνδυάζοντας αξιοπρόσεχτα κέρδη με αρκετές συναλλαγές.

Μεταξύ αυτών, οι Βωβός, Intralot, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και κάποιες από τις θυγατρικές της Βιοχάλκο.

Επίσης, από το τραπεζικό ταμπλό, εκτός 20άρη, ξεχωρίζει μια πρώτη αντίδραση της Αγροτικής (+7,02%) από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά. Τα περισσότερα από τα κέρδη όμως εξανεμίστηκαν στη συνέχεια. Κέρδη μεγαλύτερα του 4% με σχετικά χαμηλές συναλλαγές κατέγραψε αρχικά και ο τίτλος της Proton Bank.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών υπερβαίνει οριακά το 2 προς 1, ενώ από το συνολικό τζίρο των 17 εκατ. τα 3.053.802 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένη συναλλαγή της Τρ. Κύπρου, ύψους 1.970.195 τεμαχίων στα 1,55 ευρώ.

Στο ταμπλό του 20άρη όπου και επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με αρνητικό πρόσημο κινείται ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, με σημαντικά κέρδη που ξεπερνούν το 4% η MIG και το 3% ο τίτλος του Ελλάκτωρα κινήθηκαν οι δυο τίτλοι.

Όμως, μόνο η MIG μέχρι στιγμής σημειώνει εξαψήφιο όγκο συναλλαγών.

Όσον αφορά το τραπεζικό ταμπλό, η μάχη των εντυπώσεων αναμένεται να επικεντρωθεί σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, που καλούνται να κλείσουν υψηλότερα από τα τεχνικά σημεία των 3 ευρώ, 2,80 ευρώ και 4,34 ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να δημιουργήσουν κάποιες ισχνές προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης.

Αξίζει βεβαίως εδώ να σημειωθεί, ότι τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής τραπεζικά κέρδη καταγράφει η Τρ. Κύπρου και τα οποία ξεπερνούν τις 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ξεκίνησαν τη συνεδρίαση ΕΤΕ, Alpha Bank, MPB.

Στην Εθνική και οι περισσότερες συναλλαγές, που ξεπερνούν σε όγκο το 1.220.000 τεμάχια, ενώ η μέχρι στιγμής χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Ο Γ.Δ. κινούμενος αρχικά μόνιμα με θετικό πρόσημο έφτασε μέχρι τις 1.193,17 μονάδες και λίγο πριν συμπληρωθούν 90 λεπτά συνεδρίασης βρέθηκε στις 1.185,85 μονάδες με κέρδη 0,76%. Εν συνεχεία πέρασε οριακά στο κόκκινο και τις 1.175 μονάδες

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v