Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση καταλύτη τράπεζες και Σοφοκλέους

Κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ και κυρίως τις τράπεζες, που δέχονται συνεχές σφυροκόπημα. Εφικτή μια ήπια αντίδραση που δεν πρέπει να θεωρηθεί αλλαγή τάσης. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Πέρασαν τελικά και τον σκόπελο των stress tests οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν γύρω στις 16.30 από τις τράπεζες "γυρίζοντας" τελικά κλίμα, τάση και διάθεση προφανώς έχει τη σημασία του.

Το…ταμπλό- και η κάθετη διόρθωση- δείχνει πως κάποια αρνητική προεξόφληση είχε αρχίσει νωρίτερα ή κάποιοι γνώριζαν ή πόνταραν στα όσα θα επισημοποιούνταν αργότερα.

Το, ότι βασικοί δείκτες, μετοχές δεν υποχώρησαν σε νέα ελάχιστα ήταν επίσης από τις λιγοστές θετικές ενδείξεις ωστόσο το κλίμα αβεβαιότητας, επιφυλακτικότητας κυριαρχεί στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Ο FΤ 20 "έκλεισε" στις 509,5 μονάδες έχοντας υποχωρήσει έως τις 509 αλλά με την ελάχιστη τιμή (12-13ετίας) να έχει διαμορφωθεί στις 507,63 μονάδες. Όμως ο δείκτης χάνει αργά και σταθερά στηρίγματα με τελευταίο τον ΟΤΕ, καθώς η διόρθωση της 15/7 πίεσε την τιμή στα 5,60 ευρώ αδυνατίζοντας περισσότερο και τεχνικά την θέση του Οργανισμού.

Πλέον η αποτίμηση του ομίλου έχει περιοριστεί στα 2,76 δις. ευρώ ενώ ενδεχόμενη υποχώρηση κάτω και από τα 5,60 θα "άνοιγε τον δρόμο" προς το ιστορικά χαμηλό των 5,16 ευρώ (σημειώθηκε στις 29/9/2010).

Αναφερόμαστε στον ΟΤΕ γιατί από την περίοδο, που επισημοποιήθηκε η ενίσχυση της συμμετοχής της Deutsche Telekom η μετοχή αφέθηκε (χρηματιστηριακά ) και πάλι στην…τύχη της. Δεν είναι όμως σε καλύτερη θέση ΟΠΑΠ ή ΔΕΗ η χρηματιστηριακή αξία των οποίων έχει συρρικνωθεί στα μόλις 3,54 και 2,13 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ετσι με τις τράπεζες στην γωνία και με την δεικτοβαρή 3άδα ουσιαστικά εκτός μάχης η αγορά πολύ δύσκολα μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Πρόσθετα στη συνεδρίαση της Παρασκευής φάνηκε, πως παρά την επικείμενη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη αρκετοί είναι αυτοί, που παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν θα αποφασισθεί κάτι πειστικό και ρηξικέλευθο για την αντιμετώπιση του ΄΄ελληνικού χρέους΄΄ και τη μετάσταση του προβλήματος στη περιφέρεια και την Ιταλία.

Ακόμη και η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στο τραπέζι το… χαρτί της επιλεκτικής χρεοκοπίας φαίνεται πως δεν πείθει την αγορά. Αφ΄ενός η Standard & Poor s με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους τους στην Handelsblat προειδοποιεί, πως είναι ξεκάθαρος ο ορισμός και δεν χωρά παρερμηνείες.

Αφ΄ετέρου το…χαρτί Παπανδρέου "κάηκε" άμεσα από τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ όπως αναφέρεται και σε σχετικό θέμα του euro2day αρνητικό εμφανίζεται μεγάλο μέρος των επαγγελματιών και της αγοράς.

Αντιθέτως πυκνώνουν οι φήμες, εκτιμήσεις & προβλέψεις για την διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Ο τραπεζικός κλάδος εύλογα θα παραμείνει στο επίκεντρο με πιεστικότερο αυτή τη φορά το περιβάλλον. Αργά το απόγευμα εχθές σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η περίπτωση της Eurobank, οι εργώδεις διεργασίες μεταξύ παραγόντων του κλάδου, η συνεχής ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών και η γενικότερη κινητοποίηση ανθρώπων της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο σημείωναν, πως μέσα σε δύο μέρες ανακοινώθηκαν κινήσεις από την Eurobank (για την τουρκική αγορά), την Alpha Bank (για την ΑΜΚ) και την Πειραιώς για την θυγατρική της στην Αίγυπτο.

Κατά συνέπεια μένει να φανεί ποια θα είναι η απάντηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που σε συνδυασμό με την όποια απόφαση της Συνόδου Κορυφής θα καθορίσουν τη συνέχεια.

-------------------------------

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό 14ετίας στις 1.166 μονάδες
και παρέμεινε σε χαμηλή πτήση με τους πωλητές να έχουν σταθερά τα ηνία της αγοράς αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης.

Η αγορά έχει συσσωρεύσει αρκετή πίεση η οποία είναι ικανή να δώσει μια αρκετά ικανοποιητική αντίδραση χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και εγγύηση για την αλλαγή της τάσης η οποία χρειάζεται πλέον αρκετές μονάδες ανόδου για να βρεθεί κοντά σε κάποιο κομβικό σημείο αντιστροφής.

Το όριο παραμένει στις 1.300 μονάδες και παρά την συνεχή πτώση των τιμών οι κυριότεροι τραπεζικοί τίτλοι δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Το μόνο ίσως θετικό δεδομένο είναι η θετική απόκλιση των μεσοπρόθεσμων ταλαντωτών οι οποίοι δεν έχουν δώσει ακόμα νέα χαμηλά, γεγονός το οποίο προηγείται κάποιας διορθωτικής κίνησης.

Αν και οι τζίροι παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μετά από 30 – 50 μονάδες ανόδου η ανάγκη αύξησης των τζίρων πάνω από τα 100 εκ. ευρώ είναι αναγκαία (αλλά όχι ικανή) συνθήκη για την απορρόφηση της προσφοράς.

Η παράμετρος αυτή θα καθορίσει και το βαθμό συμμετοχής μας μετά την επικείμενη ανοδική εκτόνωση. Η επόμενη ημέρα της ανοδικής διόρθωσης εφόσον παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα συναλλαγών (60 – 70 εκ. ευρώ) θα είναι μια ένδειξη συνέχισης της πτωτικής κίνησης και λόγος μερικής μείωσης της έκθεσης μας στην αγορά παρά την σφοδρή μείωση των τιμών που παρατηρείται σε μακροχρόνια βάση.


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.176,88 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 5,93% και ετήσιες απώλειες 16,77%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 8,37%, ο Mid 30 με απώλειες 5,41% και ο Small Cap 80 με πτώση 7%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: τα Μέσα Ενημέρωσης 18,42%, ο κλάδος της Υγείας 15,44%, οι Τράπεζες 10,75% και 8,46% το εμπόριο.

Σημειώνεται ότι κανένας κλάδος δεν έκλεισε με κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα στο ΧΑ.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Γ.Ε. Δημητρίου 66,67%, Πήγασος Εκδοτική 42,11%, Ιμπέριο 21,43%, Λιβάνης 18,42%, Σάνυο Ελλάς 14,29%, Plias 14,04%, Χατζηκρανιώτη 11,69%, Ιλυδα 11,54%, MIG Real Estate 9,19%, CPI 9,09%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-38,04%), Τ Bank (-33,33%) Μαίλλης (-31,25%), Τεγόπουλος (-30%), Alapis (-28,26%), ΔΟΛ (-27,59%), Nutriart (-27,27%),Γενική Τράπεζα (-24,37%), Sprider (-23,53%) και Bωβός(-22,73%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v