Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

Δημοπρασίες εντόκων γραμματίων την Τρίτη, σύνοδος κορυφής την Πέμπτη, πίεση για λήψη αποφάσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού συνθέτουν το παζλ μιας ιδιαίτερα κρίσιμης εβδομάδας για τις αγορές.

Εβδομάδα που μπορεί να αποδειχτεί αποφασιστική όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών είναι αυτή η οποία ξεκινά, καθώς τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών αναμένονται εξελίξεις που είτε θα καθησυχάσουν τις αγορές είτε θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με ημερολογιακή σειρά, αύριο Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, ποσού 1,25 δισ. ευρώ, λήξεως στις 21 Οκτωβρίου 2011.

Την Πέμπτη αναμένεται η σύνοδος κορυφής στην Ε.Ε. για να εξεταστεί η κρίση χρέους και οι αγορές μέχρι στιγμής κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά στην εύρεση λύσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τα futures των ευρωπαϊκών αγορών όσο και από την πτωτική τάση όπου έχει επιστρέψει το ευρώ.

Επίσης, μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουλίου πρέπει να έχει βρεθεί λύση όσον αφορά στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, προκειμένου αυτή να γίνει νόμος του κράτους και να τεθεί σε ισχύ μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 2ας/8.

Και βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, με κυριότερες αυτές των Coca Cola, Bank of America, Goldman Sachs, Yahoo!, Apple (19 τρέχοντος), Black Rock, Intel (20), Microsoft και Morgan Stanley (21), General Electric, McDonald's και Ford (22).

Μικτή είναι η εικόνα στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, για αρνητικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, σε πτωτική τάση επιστρέφει το ευρώ, το οποίο δείχνει ότι μπορεί να ξαναβάλει σε δοκιμασία το 1,40 όσον αφορά στην ισοτιμία του με το δολάριο, ενώ μια ανάσα πριν από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1.600 δολ. βρίσκεται ο χρυσός.

Ανοδική διάσπαση του εν λόγω ορίου θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την τεχνική εικόνα για το κίτρινο μέταλλο, που συνεχίζει να δίνει νέα ιστορικά υψηλά.

Γυρίζοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο, απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου που δεν έχουν φύγει για διακοπές και έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Για το μόνο για το οποίο συμφωνεί η πλειονότητα των αναλυτών είναι το σενάριο του χαμηλού τζίρου λόγω και της θερινής ραστώνης.

Από εκεί και πέρα, μόνο βέβαιο στο Χ.Α. δείχνει η αβεβαιότητα, με μερικούς να εκτιμούν ότι η πτωτική τάση έχει εγκατασταθεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και αναμένουν ξεκίνημα και πιθανή παραμονή σε αρνητικές περιοχές, ενώ κάποιοι άλλοι, λιγότεροι, θεωρούν ότι 10 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είναι πολλές και η αγορά πρέπει να δώσει μία αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Μόνο σίγουρο δείχνει ένα και αυτό είναι ότι η ανακοίνωση των πρόσφατων stess tests επαναφέρει στον τραπεζικό κλάδο αυτό που δεν έφυγε ποτέ, δηλαδή τα σενάρια για κεφαλαιακή ενίσχυση πολλών εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία τραπεζοβαρή αγορά σαν τη Σοφοκλέους.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με την τεχνική εικόνα, αξίζει να σημειωθεί πως τα τρία συνεχόμενα κλεισίματα του τραπεζικού δείκτη κάτω από τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων, αν δεν συνοδευτούν με πειστική ανοδική αντίδραση, θα δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη στήριξη των 745 μονάδων.

Αυτά όλα είναι καθαρά εκτιμήσεις θεωρητικού επιπέδου, καθώς ο εν λόγω δείκτης παραβιάζει συνεχόμενα χαμηλά 179 μηνών, όπου τόσο η σύνθεσή του όσο και η γενικότερη σύνθεση του ελληνικού χρηματιστηρίου τότε ήταν εντυπωσιακά διαφορετικότερη.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v