Μόνο βέβαιο στο ΧΑ η «αβεβαιότητα»!

Αδυνατούν να προχωρήσουν σε προβλέψεις όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση οι επαγγελματίες του χώρου, καθώς λείπουν οι θετικοί καταλύτες που θα αναστρέψουν το εδραιωμένο αρνητικό κλίμα. Καθημερινότητα οι χαμηλοί τζίροι.

Με επιβαρημένη ψυχολογία αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και με τους πωλητές να έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έπειτα από 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που «αποψίλωσαν» περαιτέρω τις αποτιμήσεις των μετοχών αλλά και την ήδη καταρρακωμένη ψυχολογία όσων επιμένουν να εμπλέκονται σε ημερήσιες κινήσεις στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Το μίγμα ειδήσεων παραμένει αρνητικό και, παρά το γεγονός ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε χαμηλότερα από τα 46 δισ. ευρώ, δεν διαφαίνεται ο θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει μία ουσιαστική και πειστική ανοδική αντίδραση.

Από την άλλη, 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις δεν είναι λίγες, και ασφαλώς η αγορά κάποια στιγμή πρέπει να δώσει μία αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, την οποία όμως θεωρείται βέβαιο ότι, αν δεν υποστηρίζεται από σημαντική ειδησεογραφία, θα ακολουθήσουν λίγοι.

Επιφυλακτικό και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, με τη Wall Steet χθες το βράδυ να κλείνει με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν περιόρισε ενδοσυνεδριακά τις απώλειες. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν τα μεγαλύτερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ άνοιγμα με πολύ μικρά κέρδη (παρά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες) δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο Γ.Δ. έκλεισε οριακά υψηλότερα από τη θεωρούμενη στήριξη των 1.170 μονάδων, την οποία όμως είχε διασπάσει καθοδικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχόμενα κλεισίματα κάτω από το εν λόγω επίπεδο θα δημιουργήσουν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση στις 1.100 μονάδες, που μέχρι πρότινος φάνταζαν έως και ακραίο αρνητικό σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, ποσού 1.250 εκατ. ευρώ, λήξεως 21/10/2011.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους δείκτες και οι περισσότεροι δεκτοβαρείς τίτλοι δημιουργούν εντονότατο τεχνικό προβληματισμό.

Με τον ΟΤΕ να «φλερτάρει» με επικίνδυνα κλεισίματα κάτω από τη στήριξη των 5,6 ευρώ (υψηλότερα της οποίας διασώθηκε χθες μέσω των τελικών δημοπρασιών), η Εθνική προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να ανακαταλάβει το επίπεδο στήριξης των 4,34 ευρώ, μάχη στην Alpha Bank να διατηρηθεί η ζώνη στήριξης των 2,90 - 3,00 ευρώ, ενώ η Eurobank με σαφώς επιδεινούμενη εικόνα απομακρύνθηκε σημαντικά από τη στήριξη των 2,80 ευρώ και αν συνεχίσει τη «νότια» κίνηση, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,50 ευρώ.

Απόλυτη ακινησία και πλαγιοκαθοδική κίνηση στους τίτλους που εμπλέκονται στα σενάρια του πρώτου κύματος αποκρατικοποιήσεων.

Σε παρατεταμένη πάγια - καθοδική κίνηση οι ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ενώ το Τ.Τ. συνεχίζει να γράφει αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v