Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέποντας και κάνοντας στο Χρηματιστήριο

Η εικόνα των διεθνών αγορών και το χθεσινό κλείσιμο δημιούργησε ελπίδες για ανοδικό ξεκίνημα. Όμως, από κει και πέρα, χαμηλοί τζίροι και επιφυλακτικότητα δείχνουν σαν επικρατέστερα σενάρια.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στο σενάριο που ήθελε τη Σοφοκλέους να ξεκινά με θετικό πρόσημο, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης, που έστω και στο τέλος ο Γ.Δ. κατόρθωσε να διακρατήσει σημαντικό μέρος των κερδών του και βέβαια με την «ευγενική χορηγία» των μεγάλων διεθνών αγορών.

Τα αποτελέσματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βοήθησαν τη Wall Street χθες το βράδυ να κλείσει με θετικό πρόσημο και αξιοπρόσεχτα κέρδη, θετική εικόνα στα χρηματιστήρια του Ειρηνικού, ενώ για θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, οι τζίροι των τελευταίων ημερών απαγορεύουν τα σενάρια της άκρατης αισιοδοξίας.

Ενώ λείπει και ο υποστηρικτικός παράγοντας της ειδησεογραφίας που θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για αναστροφή του κλίματος επιφύλαξης.

Όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι δηλώσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων και οι ασκήσεις επί χάρτου συνεχίζονται, όμως, σαν μόνο βέβαιο θεωρείται πως αν οι προσδοκίες επιστρέψουν στο ναδίρ, και δεν υπάρξει ουσιαστική λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την Παρασκευή οι αγορές θα υποστούν εκ νέου πιέσεις, τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου.

Από κει και πέρα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, φροντίζοντας να επισημάνουν ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά πράγματα, αν δεν υπάρξει σημαντική άνοδος της μικτής αξίας συναλλαγών.

Μάλιστα οι περισσότερο «απαισιόδοξοι» συνεχίζουν να εκτιμούν ότι κάθε ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα που δεν υποστηρίζεται από σοβαρούς τζίρους, είναι απλά μία ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση τα πάντα δείχνουν να εξαρτώνται από τις ειδήσεις που θα βγάλει η Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή θα αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν θέσεις και οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες (Τ+3) που ποντάροντας σε πιθανή εξεύρεση λύσεως έσπευσαν χθες να πάρουν θέση στην αγορά.

Καθαρά τεχνικά σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 1.245 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο σηματωρό για τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται βάσει των τεχνικών μηνυμάτων της αγοράς.

Θετικό επίσης το γεγονός ότι ο τίτλος της Εθνικής συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Σαν πρώτη αντίσταση προβάλουν τα 4,54 ευρώ, όμως, για να αρχίσουν να ανησυχούν οι έχοντες short θέσεις, θα πρέπει ο τίτλος να διασπάσει ανοδικά τη δύσκολη ζώνη 5,08-5,30 ευρώ.

Σε μία τραπεζοβαρή αγορά όπως η Σοφοκλέους, ο τραπεζικός δείκτης είναι «καταδικασμένος» να διαμορφώνει επί καθημερινής βάσεως κλίμα και διαθέσεις.

Οι πρώτες αντιστάσεις αν συνεχίσει να κινείται ανοδικά, οριοθετούνται στις 881 και στις 1000 μονάδες, όμως, για να υπάρξουν σημαντικές και σαφείς ενδείξεις αλλαγής της πολύμηνης πτωτικής τάσης, θα πρέπει ο εν λόγο δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.060 μονάδων.

Τέλος, ίσως αξίζει υποσημείωσης, το γεγονός ότι η Marshall Wacellp επιμένει να κινείται short στον τίτλο της Εθνικής.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v