Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζουν "στροφές" οι τράπεζες

Άνοιξαν κάπως βήμα οι αγοραστές στη Σοφοκλέους, παρά το "αλμυρό" επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε σήμερα η Ισπανία. Κέρδη καταγράφουν Κύπρου, Εθνική, Eurobank, MIG. Απώλειες για ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Παραμένουν σε θετικό έδαφος οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, για θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures της Wall Street, ενώ λίγο μετά τις 13:00 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έστω και διστακτικά άνοιξαν κάπως βήμα οι αγοραστές και στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το αυξημένο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε σήμερα η Ισπανία.

Παρά το γεγονός πως η αναλογία ανοδικών - πτωτικών ξεπερνά το 2 προς 1, λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος παραμένει απελπιστικά χαμηλός, αφού μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 33 εκατ. ευρώ.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου στις μέχρι στιγμής πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών εμφανίζονται τίτλοι με ελάχιστες συναλλαγές.

Αντίθετα, το γεγονός ότι τα κέρδη τραπεζικού δείκτη ξεπερνούν τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που ηγείται της αντίδρασης και προσπαθεί να κόψει το εντυπωσιακό σερί των πωλητών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το ταμπλό του 20άρη μόλις 2 τίτλοι κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Και πιο συγκεκριμένα, αυτοί των Jumbo και του F.F. Group.

Ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με εναλλαγές προσήμων κινείται ο τίτλος της ΔΕΗ.

Αντίθετα, όσον αφορά στους θετικούς πρωταγωνιστές, ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου παραμένει μέχρι στιγμής στην πρώτη θέση των αποδόσεων, με κέρδη που πλησιάζουν το 6%, ενώ ικανοποιητική κρίνεται και η κίνηση της Εθνικής, αφού τα ημερήσια κέρδη της ακουμπάνε τις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για τη Eurobank και τη MIG και του 2% για την Ελλάκτωρ, τον Μυτιληναίο, την ΜΡΒ και το Τ.Τ.

Ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον 20άρη σημειώνουν σχετικά χαμηλότερες αποδόσεις.

Η μέχρι στιγμής διστακτική εικόνα της αγοράς και ο χαμηλός τζίρος δεν δίνουν τα εχέγγυα για το τελικό θετικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν σημειωθεί εκ νέου η γνωστή κινητικότητα που δείχνουν οι πωλητές μετά τις 16:00.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, έστω και για την τιμή των όπλων η αγορά θα πρέπει να δώσει μία βραχύβια αντίδραση ακάμα και καθαρά τεχνικού χαρακτήρα.

Εννοείται ότι στη σημερινή προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης απέχουν εξ ολοκλήρου τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, τα οποία περιμένουν σαφέστερα δείγματα γραφής, πιθανότατα μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, αφήνοντας λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v