ΧΑ: Αντέδρασε αλλά δεν έπεισε...

“Στις 12 συνεδριάσεις, η 1 δώρο”. Αυτή την εντύπωση άφησε η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης που δεν έπεισε, καθώς ο τζίρος παραμένει στα γνωστά επίπεδα “λιτότητας”. Κέρδη για ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, 3Ε. Πτώση για ΟΤΕ.

Στις 12 συνεδριάσεις, η μία δώρο”. Αυτή την εντύπωση άφησε η σημερινή προσπάθεια – ανοδική διόρθωση, που είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί το εντυπωσιακό σερί των 11 συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων που είχαν διαμορφώσει οι πωλητές.

Η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, κατ΄ αρχήν δεν έπεισε, καθώς ο τζίρος παραμένει στα γνωστά επίπεδα “λιτότητας” επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όλους όσους υποστηρίζουν ότι στο Χ.Α. ανακυκλώνεται το ίδιο και το ίδιο χρήμα, από τους ίδιους βραχυπρόθεσμους “παίκτες”.

Από την άλλη, εκεί που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να διεκδικεί με αξιώσεις την αναμέτρηση με το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων, στις 16.48 βρέθηκε να κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το θετικό πρόσημο (!)

Από το υψηλό των 1192,34 μονάδων (+1,76%), λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης, ο Δείκτης είχε κατρακυλήσει στις 1171,86 μονάδες (+0,1%) και χρειάστηκε να “κυρηχθεί” περίπου “γενική επιστράτευση”, μέσα στα επόμενα 10 λεπτά ο Δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 1182,69 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε ακόμα ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 1187,74 μονάδες με κέρδη 1,37%.

Όσον αφορά την ημερήσια πορεία του Δείκτη, ίσως αξίζει να σημειωθούν τα δύο περίπου κάθετα κατεβάσματα, με το πρώτο να εκδηλώνεται λίγο μετά τις 15.50 και το δεύτερο αμέσως μετά τις 16.00.

Εννοείται ότι τέτοιου είδους συνεδριάσεις δεν πείθουν κανέναν και πολύ περισσότερο τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς. Από την άλλη θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε και ελάχιστα θετικά τεχνικά μηνύματα.

Πρώτο, η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Εθνικής που έστω και με τα χίλια ζόρια και αφού επέστρεψε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4,45 ευρώ (+4,71%), πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή υψηλότερα των 4,34 ευρώ.

Ασφαλώς και η σηματοδότηση της αλλαγής για την πολύμηνη πτωτική τάση θα έλθει με συνεχή κλεισίματα πολύ ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα υψηλότερα της ζώνης 5,08 – 5,30 ευρώ, όπου και η προσφορά θα ενταθεί σαφώς περισσότερο, ενώ σαν πρώτη αντίσταση προβάλλει το επίπεδο των 4,54 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων κερδών για την Τρ. Κύπρου. Εδώ η τάση αλλάζει υψηλότερα των 2,00 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,84 ευρώ.
Χρειάστηκε να “επιστρατευθούν” εκ νέου οι τελικές δημοπρασίες για να σωθεί ο τίτλος του ΟΤΕ υψηλότερα από την στήριξη των 5,60 ευρώ, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν αμβλύνει τις κάκιστες εντυπώσεις για τον τίτλο.

Εικόνα εγκατάλειψης και για την μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει στα 483,5 εκατ. και ο τίτλος σε χαμηλά 12ετίας και πλέον παραπέμποντας σε τιμές Απριλίου 1999 (!)

Η νευρικότητα και οι διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της Αγοράς, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και βγουν τέτοιες αποφάσεις, από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που δεν θα αφήσουν δικαίωμα αμφισβήτησης από τις Αγορές.

Ασφαλώς και η “υπερπουλημένη” εικόνα της Αγοράς δικαιολογεί μία αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, έστω και για την “τιμή των όπλων”, όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι δεν θα δούμε πιο απαξιωτικότερες τιμές, είτε μέσα στα πλαίσια της αρνητικής υπερβολής, είτε αν η Σύνοδος Κορυφής δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές και συνολικές λύσεις.

Εν τω μεταξύ, η Αγορά “άκουσε” για αποκρατικοποιήσεις και έτρεξε με ενδιαφέρον να “δει” τι συμβαίνει.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, διαδικασίες-εξπρές για την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων, για επτά αποκρατικοποιήσεις, υιοθετεί το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δημοσιοποίησε τις σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος δίνοντας προθεσμία επτά ημερών.

Οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου για τις αποκρατικοποιήσεις του Καζίνο Πάρνηθας, των Περιφερειακών Αεροδρομίων, των ΕΛΤΑ, της Λάρκο, για μικρά Λιμάνια και μαρίνες, μεταλλευτικά δικαιώματα και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 5 το απόγευμα της 25ης Ιουλίου.

Όσον αφορά στα επόμενα άμεσα βήματα αποκρατικοποιήσεων, για τον Σεπτέμβριο δρομολογούνται η ανανέωση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, η χρονική επέκταση της σύμβασης για το "Ελ. Βενιζέλος" και η αξιοποίηση των Κρατικών λαχείων, με στόχο την άντληση εσόδων 1,7 δισ. ευρώ.

Βέβαια κάποιοι “κακεντρεχείς” θα ανατρέξουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011 – 2015 που αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο και θα εντοπίσουν ότι με εκτιμώμενο χρόνο το γ΄ τρίμηνο του 2011 αναφέρεται επίσης η πώληση μετοχών του 40% και πλέον της ΕΥΑΘ και του 23,3% του ΟΛΘ και για αυτές τις δύο εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες καμία αναφορά δεν υπάρχει στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και σε λίγο δεν θα βγαίνουν τα χρονικά περιθώρια. Ή θα υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση, ή μπορεί μέσα στην βιασύνη τους οι άνθρωποι να τις … ξέχασαν (!!!)

Σε κάθε περίπτωση ασφαλώς και χρειάζεται μία πιο επίσημη εξήγηση προκειμένου κάποιοι δύσπιστοι να μην συνεχίσουν να διατυμπανίζουν ότι όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι.
Από εκεί και πέρα, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία 3μηνου εντόκου που διενεργήθηκε σήμερα Τρίτη, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,58%, από 4,62% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Από την άλλη, το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας άντλησε 4,4 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων του Ισπανικού δημοσίου 12μηνης και 18μηνης διάρκειας. Ωστόσο το επιτόκιο της έκδοσης ήταν ακριβότερο. Διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 3,912% έναντι 3,260% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Επίσης, η επενδυτική ψυχολογία επιδεινώθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ερευνών ZEW. Ο δείκτης διολίσθησε στο -15,1 έναντι -9 τον Ιούνιο.
 
Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -12,4. Εν τω μεταξύ, ακούραστες δείχνουν οι αρνητικές εκτιμήσεις όσον αφορά το Ελληνικό χρέος και την γενικότερη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης δεν θα είναι το τελικό βήμα για την επίλυση της Ελληνικής κρίσης χρέους δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Α. Μέρκελ, όπως μετέδωσε το Reuters. "Yπάρχουν άλλα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν και όχι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα" ανέφερε η κ. Μέρκελ σε κοινή σύσκεψη με το Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η κρίση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με άρθρο του Nouriel Roubini που δημοσιεύεται στην Τουρκική ιστοσελίδα Today’s Zaman. Ο Roubini, μεταξύ άλλων, σχολιάζει πως “η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είδαν πρόσφατα τα ομόλογά τους να αξιολογούνται με “junk” status, η Ισπανία θα μπορούσε να χάσει την πρόσβαση στην Αγορά, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί στα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα, ενώ αρχίζει και εντείνεται και η χρηματοοικονομική πίεση στην Ιταλία”.

Ο Roubini υποστηρίζει ότι μέχρι το 2012, το Ελληνικό χρέος θα διαμορφώνεται στο 160% του ΑΕΠ με αυξητική τάση. Οι εναλλακτικές της αναδιάρθρωσης του χρέους εξαφανίζονται με ταχύ ρυθμό. “Μια πλήρης διάσωση του Ελληνικού Δημόσιου τομέα (από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το EFSF), θα ήταν η μητέρα όλων των ηθικών κινδύνων: ιδιαίτερα δαπανηρή και σχεδόν απίθανο να συμβεί για πολιτικούς λόγους, εξαιτίας των αντιδράσεων από τα βασικά μέλη της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τη Γερμανία”.

Αντίστοιχα, η επαναγορά χρέους θα ήταν μια τεράστια σπατάλη Κρατικών πόρων, γιατί η αξία του χρέους αυξάνεται όταν το αγοράζει κανείς, ουσιαστικά ενισχύοντας τους πιστωτές περισσότερο από το Κράτος.

“Η τωρινή συμπεριφορά της Ευρωζώνης είναι μια ασταθής ανισορροπία: κλωτσώντας λίγο πιο μακριά το τενεκεδάκι και διοχετεύοντας «καλά» λεφτά ύστερα από τα κακά λεφτά, δεν έχει αποτέλεσμα.

Η ευρωζώνη πρέπει είτε να βρει μια διαφορετική ισορροπία (με μεγαλύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ενοποίηση, με τακτικές που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων και αναδιαρθρώσεων χρέους και ενός πιο αποδυναμωμένου ευρώ), ή θα καταλήξει με άτακτες χρεοκοπίες, Τραπεζικές κρίσεις και τελικά διάσπαση της ευρωζώνης”.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Roubini, “το status quo δεν είναι πλέον βιώσιμο. Μόνο μια λεπτομερής στρατηγική μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη τώρα”.

Σύμφωνα με τον Suki Mann, αναλυτή της Societe Generale, η κατάσταση στην ΕΕ μόνη εξαιρετικά δύσκολη μπορεί να χαρακτηριστεί. Μάλιστα θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε σημείο που να μην μπορεί κανείς να τη βοηθήσει, ενώ την ίδια πορεία κινδυνεύει να ακολουθήσει και η Ιταλία. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε οι συνθήκες για το ευρώ θα είναι πολύ δυσμενείς.

Από τη μεριά του ο αναλυτής της ING Group, Carsten Brzeski, επισημαίνει ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποδείξουν ότι μπορούν να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη λύση. Δηλώσεις σε αυστηρό τόνο και “stress tests” μη αξιόπιστα πλέον δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά.

Η UBS διατηρεί τη θέση της ότι η Ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί, και μάλιστα υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους που θα επακολουθήσει θα πρέπει να συνοδευτεί από haircut της τάξεως του 30-40%, ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, θεωρεί ότι αν και η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει επιτυχώς τις αξιολογήσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ωστόσο το σημείο καμπής αναμένεται το Μάρτιο του 2012, στην τρίτη αξιολόγηση από σήμερα δηλαδή. Η πολιτική αβεβαιότητα και οι δυσκολίες της Ευρώπης να δοθεί μία οριστική λύση, θα οδηγήσουν τη Χώρα στην χρεοκοπία.

Προσπάθεια αντίδρασης από την παρατεταμένη πίεση στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως αυτή δεν έπεισε τουλάχιστον του συντηρητικούς.

Από την άλλη με θετικό πρόσημο και αξιοπρόσεκτα κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, καθαρή ζημία σημείωσε στο β΄ τρίμηνο η Bank of America εξαιτίας των 8,5 δισ. δολαρίων που κατέβαλε στο πλαίσιο συμβιβασμού για υποθέσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Η BofA, ανακοίνωσε συνολικές ζημίες 8,8 δισ. δολ. ή 90 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 3,1 δισ. δολ. ή 27 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Goldman Sachs Group ανακοίνωσε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,09 δισ. δολάρια ή 1,87 δολ. ανά μετοχή έναντι 613 εκατ. δολαρίων ή 78 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 2,35 δολ. ανά μετοχή.

Τα κέρδη της Coca-Cola για το β΄ τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 2,80 δισ. δολ. ή 1,20 δολ. ανά μετοχή από 2,37 δισ. δολ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,15 δολ. με πωλήσεις ύψους 12,39 δισ. δολ.

H Johnson & Johnson ανακοίνωσε κέρδη β' τριμήνου $2,78 δισ. ή 1 δολάριο ανά μετοχή, έναντι $3,45 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Εξαιρουμένων έκτακτων δαπανών τα κέρδη ανήλθαν σε $3,55 δισ. ή $1,28 ανά μετοχή, έναντι κερδών $3,38 δισ. το 2010. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη $ 1,24 ανά μετοχή.

Επίσης, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, καθώς αυξήθηκαν 14,6% και ανήλθαν στις 629.000 οικοδομές. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή 575.000 νέων κατοικιών, έναντι 560.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν 2,5% στις 624.000 που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εκδοθούν 595.000 νέες οικοδομικές άδειες, από 609.000 στην προηγούμενη μέτρηση. Σχολιάζοντας της εικόνα των διεθνών Αγορών, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει:
 
“Ο χρυσός κατέγραψε νέο υψηλό με τον στόχο να παραμένει στα $1644 σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το ευρώ συνεχίζει να κινείται πέριξ του $1,41 χωρίς να προσφέρει διαγραμματικά ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη κίνηση του. Τα Γερμανικά 10ετή ομόλογα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αντλώντας δυναμική από την αδυναμία των αντίστοιχων τίτλων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Παραμένουμε πωλητές σε αυτά τα επίπεδα περιμένοντας να ξαναδούμε αποδόσεις κοντά στο 2,90%”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 93% του τζίρου, ενώ Εθνική και Coca-Cola μοιράστηκαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με τελικό αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-2,09%), ΟΤΕ (-0,35%), Jumbo (-2,2%), Alpha Bank (-0,67%) και MIG (-1,92%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+4,1%), Coca-Cola (+3,45%), Eurobank (+3,47%) και Κύπρου (+3,18%), με τις τρεις πρώτες μετοχές να κλείνουν μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Ελ. Πετρέλαια, MPB, Εθνική, ενώ και εδώ οι τελικές δημοπρασίες βοήθησαν για το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, στους δύο πρώτους τίτλους.
Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Καλή μόνο εκ πρώτης όψεως η τελική εικόνα, καθώς στους περισσότερους ημερήσιους πρωταγωνιστές ο όγκος συναλλαγών δεν “υποστηρίζει” τα τελικά κέρδη, με 86 ανοδικές μετοχές έναντι 44 πτωτικών, 22 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 9,68%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 64,6 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μικρές θετικές ενδείξεις, εντοπίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), όμως δηλώνει απόλυτα απογοητευμένος από τον ημερήσιο τζίρο και σπεύδει να δηλώσει ότι με αυτόν τον τζίρο η εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά πράγματα.

Από εκεί και πέρα, ελαφρώς καλύτερες δείχνουν οι διαγραμματικές ενδείξεις ενόψει του καυτού διημέρου (Τετάρτη – Πέμπτη) της επερχόμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής, χωρίς φυσικά να λησμονούμε το γεγονός, ότι για να αλλάξει η βραχυχρόνια τάση στον FTSE 20 από καθοδική σε ανοδική θα χρειαστούν συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 568 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 534 και 549 μονάδες.
 
Σημάδι, πιθανής βραχυχρόνιας ανοδικής ανάτασης λαμβάνουμε από τη Τραπεζα Κυπρου, καθώς έχει δώσει στο ωριαίο chart τιμών “αγοραστική είσοδο”. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η πιθανή προσέγγιση του επιπέδου των 4,54 ευρώ για το τίτλο της ΕΤΕ, καθώς εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα ανάψει το “πράσινο φως” για το ανοδικό επανατεστάρισμα των 5,00 ευρώ. Σε αναμονή καθοδικής επιβεβαίωσης βρίσκεται ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 με το κάτω όριο να εντοπίζεται πλέον στις 1309 μονάδες.

Καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 1290 – 1280.
Ανοδική αντίδραση πραγματοποίησε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των 11 συνεδριάσεων.

Η παραπάνω κίνηση επηρεάστηκε θετικά και από το ανοδικό κλίμα των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών, ωθούμενες από τα καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοινώνουν οι εταιρείες στην Αμερική, κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης αν και ακολούθησε ανοδική πορεία διατηρεί το βραχυπρόθεσμο πτωτικό του momentum, το οποίο θα αντιστραφεί μόνο εφόσον διασπαστεί η αντίσταση των 1245 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Εφόσον το παραπάνω σενάριο δεν επαληθευθεί θα τηρούσαμε στάση αναμονής έως ότου η έντονη μεταβλητότητα μειωθεί.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την γνώμη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της κίνησης σε περιβάλλον χαμηλών τζίρων και νευρικών διακυμάνσεων, καθώς το μίγμα νέων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη διαφοροποίηση από τα όσα είναι ήδη γνωστά και τιμολογημένα.

Η Αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει των πολύ κρίσιμων αποφάσεων της προσεχούς Πέμπτης όπου από ότι φαίνεται έχουν επενδυθεί προσδοκίες συνολικότερης λύσης του Ευρωπαϊκού χρέους. Τεχνικά το Χ.Α. βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμη υποτιμητική υπερβολή.

Ο βαθμός πίεσης παραμένει υψηλός και η αφορμή μιας ανοδικής αντίδρασης μπορεί να προκύψει από μιας μέτριας σημασίας αιτία που θα εξομάλυνε την εικόνα υποτιμητικής στρέβλωσης στα κυριότερα Δεικτοβαρή διαγράμματα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση διστακτικής ανόδου, που συνδυάστηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών.

Περισσότερο επιφυλακτικό το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 1,50%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7294, τιμή εκκαθάρισης 508,66) κινήθηκαν μεταξύ 507 και 517 μονάδων. Ελάχιστα πράγματα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 52% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 531 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (504 δικαιώματα αγοράς και 27 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5900 ΟΤΕ, 360000 Πειραιώς, 35000 Coca-Cola, 17700 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5713), Alpha Bank (2842), Πειραιώς (1151), Eurobank (2502), ΟΤΕ (183), Αγροτική (941), ΔΕΗ (743), Κύπρου (2032), Ταχ. Ταμιευτήριο (125), Intralot (140), Eurobank (2502), MPB (127), Μυτιληναίος (107).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (283600 τεμ.), Eurobank (260660 τεμ.), Πειραιώς (722390 τεμ.), Alpha Bank (317092 τεμ.), MPB (251838 τεμ.), Coca-Cola (37249 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Alpha Bank (7450 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9571367 τεμ.), Eurobank (19908871 τεμ.), Εθνική (12714601 τεμ.), Πειραιώς (17236879 τεμ.), ΟΤΕ (5883103 τεμ.), MIG (4289913 τεμ.), MPB (5373687 τεμ.).

H διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 18/07/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (18/07/2011): -1.609.403. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (18/07/2011): -0,168%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v