Κινητικότητα στην Ευρώπη, στασιμότητα στο ΧΑ

Εντονο παρασκήνιο και μπαράζ επαφών λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής. Κλειδί για τις εξελίξεις η συμμετοχή των ιδιωτών και ο φόρος στις τράπεζες. Εμφανής η επιφυλακτικότητα στο ΧΑ που περιμένει "κατεύθυνση" από το εξωτερικό.

Έντονο παρασκήνιο και πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής. Στο επίκεντρο βρίσκονται η συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες.

Από την πλευρά του, το IIF φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στη διαμόρφωση μιας πρότασης για την Ελλάδα, όμως αντιδρά στην πιθανότητα επιβολής φόρου, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμα και για αγωγές από την πλευρά των τραπεζών αν προχωρήσει η Ε.Ε. σε μια τέτοια κίνηση.

Υπό τον φόβο νέου χτυπήματος των αγορών στην Ιταλία και στην Ισπανία, η Γαλλία δείχνει να κινείται με στόχο να πείσει τη Γερμανία να γίνουν ουσιαστικά βήματα αύριο.

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, δηλώνοντας πως η προσοχή είναι στραμμένη στο να δοθεί ανάσα στην Αθήνα μέσω της μείωσης των επιτοκίων από τα δάνεια διάσωσης και της επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Francois Baroin.

Κρίσιμη θα είναι η συνάντηση του κ. Sarkozy και της κ. Merkel. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει αύριο με καθυστέρηση, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο. Σε αυτή θα συμμετάσχει και η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, για πρώτη φορά ως επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, σειρά επαφών θα έχει και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί και η Ουάσιγκτον. Ο Πρόεδρος κ. Μπ. Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο και ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει άμεσα επίλυση της κρίσης χρέους προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία.

Περιμένει το χρηματιστήριο

Παρά τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και το αναμενόμενο θετικό ξεκίνημα στο Χ.Α., η επιφυλακτικότητα δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη και έτσι λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης ο Δείκτης αναλώνεται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Σε καλοκαιρινή ραστώνη οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στο Χ.Α., γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ο τζίρος μόλις και μετά βίας να φτάνει τα 8 εκατ., ενώ ο Δείκτης μέχρι στιγμής κινείται σε ιδιαίτερα στενό εύρος, περίπου 10 μονάδων, με υψηλό τις 1.190,58 και χαμηλό τις 1.180,72 μονάδες.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται περίπου στο 2 προς 1, σε μία αγορά μηδενικού ενδιαφέροντος, που πηγαίνει στο τίποτα.

Ελάχιστες οι κινήσεις εκτός 20άρη, όπου η ΕΧΑΕ και η Intracom κάτι δείχνουν ότι προσπαθούν να κάνουν. Όμως, και στους τίτλους του FTSE τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα.

Η πίεση που υφίσταται ο τίτλος της Coca Cola, από τη μία πλευρά, και το θετικό πρόσημο για αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, από την άλλη, ουσιαστικά διαμορφώνουν αυτήν την ιδιότυπη ισορροπία και το στενό εύρος κίνησης του δείκτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις μετοχές που απαρτίζουν τον 20άρη οι περισσότερες κινούνται με απελπιστικά χαμηλές συναλλαγές, ενώ εξαψήφιο όγκο συναλλαγών μέχρι στιγμής σημειώνουν μόνο η MIG, η Alpha Bank, η Εθνική, η Eurobank, η Κύπρου και η Πειραιώς. 
 
Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους που έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 10.000 τεμάχια, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΜΟΗ, ο Μυτιληναίος, ο Τιτάνας, η Βιοχάλκο και το F.F. Group.

Ευνόητο είναι ότι με αυτά τα δεδομένα όλα τα ενδεχόμενα για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά και η πρόβλεψη για το τελικό κλείσιμο του δείκτη είνα ιδιαίτερα επισφαλής.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου (από όσους έχουν απομείνει ακόμη και έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α.), οι Αρχές ίσως πρέπει να ξαναδούν το θέμα του ωραρίου, ιδιαίτερα αν οι τζίροι παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα λιτότητας.

Με βάση τους ίδιους παράγοντες της αγοράς, δεν είναι δυνατόν οι τιμές των μετοχών να έχουν επιστρέψει σε επίπεδα 1.997 και πίσω και το ωράριο των συναλλαγών να επιμένει στο πληθωρικό των 6,5 και πλέον ωρών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v