Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήμα σημειωτόν με τα βλέμματα στις Βρυξέλλες

Εξαντλητικά χαμηλός τζίρος, με το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό να υποσιτίζεται συναλλακτικά και δεικτοβαρείς τράπεζες να προσπαθούν να αντιδράσουν στην πίεση της 3Ε. Όλη η προσοχή στις Βρυξέλλες και στο μπαράζ διαβουλεύσεων.

Τείνουν να συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης στο Χ.Α. και τα κυριότερα, μέχρι στιγμής, χαρακτηριστικά είναι η άπνοια και η συναλλακτική απαξίωση.

Δεκάδες μετοχές κινούνται με μηδενικές ή ελάχιστες συναλλαγές, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ.

Σαφώς θετικότερη εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά και υψηλότερα του 1,42 κινείται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ θετικό ξεκίνημα δείχνουν μέχρι στιγμής και τα futures στη Wall Street. 

Έπειτα από τα χθεσινά εκπληκτικά αποτελέσματα της Apple, σήμερα περιμένει να ανακοινώσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου η Intel μετά το κλείσιμο των συναλλαγών, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναμένουν κέρδη λίγο υψηλότερα από 0,5 δολ. ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., φαίνεται να διατηρείται η εικόνα που έχει ξεκινήσει από την αρχή της συνεδρίασης με τις συχνές εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη (μέχρι στιγμής έχει αλλάξει πρόσωπο περισσότερο από 10 φορές), καθώς από τη μία σημειώνονται κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους (Κύπρου, Alpha Bank, Εθνική) και σε λίγες ακόμη μετοχές του 20άρη (Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ), ενώ από την άλλη συνεχίζει να πιέζεται η μετοχή της Coca Cola (από την αρχή της συνεδρίασης κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο), ενώ μικρότερες πιέσεις ασκούνται στις Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, Τιτάν.

Ο Γ.Δ. επιμένει να κινείται σε στενό εύρος, μέχρι στιγμής περίπου 12 μονάδων, με χαμηλό τις 1.180,72 και υψηλό τις 1.192,53 μονάδες, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται περίπου στο 1,5 προς 1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά γεγονότα μπορούν να χαρακτηριστούν η διαφαινόμενη τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για τον τζίρο της Εθνικής και της Τρ. Κύπρου, η προσπάθεια αντίδρασης του ΟΠΑΠ να κινηθεί υψηλότερα των 11,00 ευρώ, ενώ αντίθετα προβληματίζει για πολλοστή συνεδρίαση η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ.

Όσοι από τους επαγγελματίες του χώρου έχουν την υπομονή και την αντοχή να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, εκτιμούν ως επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, χωρίς βεβαίως να αποκλείουν την πιθανότητα κίνησης προς το τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις εν όψει της επικείμενης αυριανής συνόδου κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση, και τουλάχιστον όσον αφορά στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που κινούνται με αργά αντανακλαστικά, συνιστάται απόλυτη αποχή τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Παρασκευής, όπου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα δούμε αν και κατά πόσον θα υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v