Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμο διήμερο για τις αγορές

Ιδιαίτερα αποφασιστικής σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών θεωρείται το διήμερο που ξεκίνησε, με τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις προαπαιτούμενες αποφάσεις για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών θεωρούνται η σημερινή και αυριανή μέρα, καθώς εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις της οποίας θα επηρεάσουν σημαντικότατα τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Ευρώπης και όχι μόνο, μέχρι αύριο θεωρητικά πρέπει να έχει ληφθεί ή όχι η απόφαση για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ προκειμένου αυτό να γίνει νόμος μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 2ης Αυγούστου.

Ξεκινώντας από τα ξένα χρηματιστήρια, η Wall Street χθες έκλεισε με μικρές απώλειες, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, επηρεασμένα από την ανακοίνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, η οποία ανακονώθηκε στο 48,9 από 50,1.

Αντίθετα, για μικρά κέρδη προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, ενώ δείχνει να συνεχίζεται η σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads, CDS που ξεκίνησε χθες για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Από κει και πέρα και όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο και η σημερινή συνεδρίαση συγκεντρώνει όλες τις πιθανότητες να έχει τα χαρακτηριστικά των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων.

Δηλαδή επιφυλακτικότητα, νευρικότητα, εναλλαγές προσήμων και χαμηλό τζίρο.

Με αυτά τα δεδομένα κάθε πρόβλεψη δείχνει απόλυτα επισφαλής.

Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια πιθανότατα και σήμερα θα μείνουν εκτός αγοράς.

Περιμένοντας ίσως τη συνεδρίαση της Παρασκευής όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, τουλάχιστον όσον αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση, τείνει να γίνει καθεστώς για το ελληνικό χρηματιστήριο η υψηλή αβεβαιότητα, η μεγάλη συγκέντρωση συναλλαγών σε ελάχιστους τίτλους και το ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον από μεσοπρόθεσμους επενδυτές, ενώ όσον αφορά την τεχνική εικόνα και τα χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά απαιτείται για τον Γ.Δ. η ανοδική διάσπαση των 1.245 μονάδων (ΚΜΟ 30 ημερών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v