Πονταρίσματα στις τράπεζες

Παρά την επιφυλακτική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, που γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, ο ΓΔ ξεκίνησε θετικά, ευνοημένος από τα επιθετικά πονταρίσματα στις τράπεζες. Περιορίστηκαν τα κέρδη στη συνέχεια.

Παρά την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, που έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, και τη σχετική διάβρωση των αρχικών κερδών που παρουσιάζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε δυνατά με σημαντικά πονταρίσματα στον τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να κερδίζει περισσότερο από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ έχουν αλλάξει χέρια μέχρι στιγμής περισσότερες από 6.700.000 τραπεζικές μετοχές, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, τουλάχιστον όσον αφορά στον έως τώρα πρωταγωνιστή ημέρας.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι μετά την πάροδο του πρώτου ημιώρου ο αρχικός ενθουσιασμός των αγοραστών έχει μειωθεί σχετικά και αυτό φάνηκε στον τζίρο του β΄ ημιώρου, που ήταν σαφώς χαμηλότερος του πρώτου.

Εν πάση περιπτώσει, μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, ο Δείκτης έχει υποχωρήσει σημαντικά από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό (1.205,75) και κινείται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, ευρισκόμενος στις 1.196,37 μονάδες, με κέρδη 1,01%, ενώ ο τζίρος φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο υψηλός τζίρος επιβεβαιώνει κάποιες επιθετικές τοποθετήσεις, αφήνει όμως υπόνοιες ότι κάποιοι άλλοι ρευστοποιούν ευχάριστα θέσεις, πιστεύοντας ότι μπορεί να επανατοποθετηθούν χαμηλότερα.

Μόνο βέβαιο σενάριο δείχνει αυτό που υποστηρίζει ότι η συνεδρίαση και το κλίμα που θα επικρατεί στο Χ.Α. θα εξαρτώνται άμεσα από τις εκτιμήσεις και τις διαρροές που θα έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα που παρουσιάζουν η μεσαία και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου μόνο η ΕΧΑΕ, η ΣΩΛΚ, ο Βωβός, η Intracom και η Forthnet προσπαθούν να δώσουν κάποια στοιχειώδη αντίδραση συνδυάζοντας και ανεκτές συναλλαγές.

Ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 3 προς 1.

Όσον αφορά στο ταμπλό του 20άρη, που απασχολεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου, με αρνητικό πρόσημο κινούνται μόνο ο ΟΤΕ, ο Τιτάνας, η Βιοχάλκο, η Coca Cola και το F.F. Group.

Ενώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και του ψυχολογικού ορίου των 11 ευρώ.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 2% σημειώνει ο τίτλος του Μυτιληναίου και της MIG, αλλά στην περίπτωση του πρώτου οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές μέχρι στιγμής.

Τελειώνοντας με το τραπεζικό ταμπλό, όπου θεωρείται βέβαιο ότι και στο υπόλοιπο της ημέρας θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, όλοι οι τίτλοι, μηδενός εξαιρουμένου, κινούνται με θετικό πρόσημο.

Ασφαλώς και ξεχωρίζει το 8,33% για την Τρ. Αττικής, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 6% κινούνται η Proton Bank και η Αγροτική, του 4% η ΕΤΕ, η Eurobank, η Alpha Bank και η ΜΡΒ, ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 3% η μετοχή του Τ.Τ.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της ημέρας και ιδιαίτερα για το κλείσιμο είναι ει δυνατόν το κλείσιμο του Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας, με όσο το δυνατόν πειστικότερες συναλλαγές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η άποψη κάποιων που παρακολουθούν τα δρώμενα στις Βρυξέλλες από κοντά ότι, αν σήμερα βγει κάποια απόφαση που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και δεν θα δίνει μια συνολικότερη λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, δεν αποκλείεται από αύριο κιόλας να επιστρέψουν οι πιέσεις στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ η όποια ανοδική αντίδραση στην ελληνική αγορά ίσως παρουσιάσει ιδιαίτερα βραχύβιο χαρακτήρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v