Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοδος made in Brussels (!)

Πάνω από τις 1.200 το ΧΑ με καύσιμο τις προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής. Απόλυτος συγκεντρωτισμός, καθώς οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 95,5% του τζίρου. Κέρδη για ΕΤΕ (10,6%), ΕFG, MPB, MΥΤΙΛ.

Συνεδρίαση ασανσέρ, σε τζίρο, τιμές, ψυχολογία και προσδοκίες, όπου οι διαρροές και τα προσχέδια από τις Βρυξέλλες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, διαμόρφωναν κλίμα και διαθέσεις.

Έτσι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την δημιουργία ενός νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, αναφέρονται σε ένα πρόγραμμα που θα διαθέτει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και διευρυμένο ορίζοντα αποπληρωμής, προκειμένου να βελτιωθεί το βιώσιμο του χρέους της Χώρας αλλά και η δυνατότητα χρηματοδότησης της Ελλάδας, με πιθανό επιτόκιο δανεισμού κοντά στο 3,5%.

Επίσης η δημιουργία μίας κατανοητής στρατηγικής ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα.
Κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία θα επανατοποθετηθούν ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη υπό την σκέπη ενός Ευρωπαϊκού “Σχεδίου Μάρσαλ”.

Και η πιθανή επιθυμία του χρηματοοικονομικού κλάδου να στηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω μίας σειράς επιλογών (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση χρέους και επαναγορά ομολόγων) και με επιτόκια ανάλογα αυτών του νέου προγράμματος.

Είναι μερικά από τα σημεία ενός προσχεδίου που έκαναν τον γύρο της Αγοράς δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανοδικής εκτόνωσης στο Χ.Α., με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο (+7,68%)

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, εάν υπάρξει κάποια μόνιμη λύση σχετικά με το πρόβλημα της Ελλάδας, τότε είναι πιθανή μια έντονη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το γεγονός, αν οι Αγορές “δουν” την λύση να αφορά μόνο το Ελληνικό πρόβλημα, ή σαν συνολικότερη στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης.

Στην πρώτη περίπτωση η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. θα αποδειχθεί μάλλον βραχύβια και βέβαια δεν θα “απασχολήσει” τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια περιμένουν σαφέστερα δείγματα γραφής για να τοποθετηθούν, καθώς παραμένει ο φόβος για εξάπλωση της κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις έκαναν τον γύρο των Αγορών και στο εξωτερικό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αρθεί η επιφυλακτικότητα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο, θετικά ξεκίνησε και η Wall Street, έντονα ανοδική κίνηση και από το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που ξεπέρασε το 1,4320 σε σχέση με το δολάριο, ενώ συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση στα Ελληνικά spreads (10ετή) και CDS 5ετίαςμε τα πρώτα να υποχωρούν περίπου 100 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και τα δεύτερα να βρίσκονται περίπου 235 μονάδες χαμηλότερα.

Αυτά βέβαια εκτός των τειχών, καθώς εντός των τειχών συνεχίστηκαν τα άκρως αρνητικά μηνύματα.

Έτσι δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι “αστοχίες” του προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου με την υστέρηση στα καθαρά έσοδα να αγγίζει τα 3,263 δισ. ευρώ, τις υπερβάσεις στις δαπάνες να φτάνουν τα 1,275 δισ. ευρώ και το έλλειμμα (Κρατικού προϋπολογισμού, μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δηλαδή) ξεφεύγει με αύξηση 27,5% (στα 12,747 δισ. ευρώ έναντι 9,997 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) με χαώδη απόσταση από τον ετήσιο στόχο μείωσης κατά 3,9%.

Θετικό όπως προαναφέρθηκε και το ξεκίνημα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να δεχθεί μια βραχυπρόθεσμη επέκταση του ορίου του χρέους διάρκειας ολίγων ημερών, αν αυτό είναι απαραίτητο για να δοθεί στο Κογκρέσο ο απαραίτητος χρόνος για να περάσει τη νομοθεσία για μια ευρύτερη συμφωνία μείωσης του ελλείμματος. Για να συμβεί, όμως, αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα "πρέπει να διαθέτει τη σίγουρη δέσμευση σε ένα μεγάλο στόχο" μείωσης του ελλείμματος πριν υπογράψει τη βραχυχρόνια άνοδο του ορίου του χρέους.

Από την άλλη τα μηνύματα από το μέτωπο εργασίας στις ΗΠΑ παραμένουν από διφορούμενα έως αρνητικά.

Έτσι, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10.000 στους 418.000 νέους ανέργους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 410.000 νέες αιτήσεις, έναντι 408.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι Εθνική και MPB έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, σε μία συνεδρίαση – ορισμό του απόλυτου συγκεντρωτισμού, καθώς οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 95,5% του τζίρου και μόλις τρεις τίτλοι (Εθνική, Coca-Cola, Alpha Bank) το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Για τους “λάτρεις” των συμπτώσεων το σημερινό +10,61% της Εθνικής ισοφάρισε την ενδέκατη καλύτερη ημερήσια μεταβολή που έχει σημειωθεί τα τελευταία 11 χρόνια και η σύμπτωση είναι ότι στις 31/5/2011 ο τίτλος είχε κλείσε με την ίδια ποσοστιαία μεταβολή και στην ίδια τιμή των 4,90 ευρώ (!!!)

Μόλις τρεις τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1,6%), Folli Follie Group (-0,22%) και ΟΤΕ (-1,06%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+10,61%) και Μυτιληναίο (+9,05%). Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 6% για Κύπρου, Ελλάκτωρα, Eurobank, MPB και του 5% για Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο. Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 37 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1183,05 (12.26) και υψηλό τις 1220,28 (16.37) και έκλεισε τελικά στις 1214,42 μονάδες με κέρδη 2,54%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 114 εκατ. από τα οποία τα 9,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 113 ανοδικές μετοχές έναντι 30 πτωτικών, 26 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 20% και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα) θα διαφανεί σε ποιους τίτλους υπάρχουν “ενδιαφερόμενα χέρια” και ποιες μετοχές θα συνδυάσουν σημαντικές αποδόσεις με πειστικό όγκο συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μόνος καταλύτης για το Χ.Α. η δραστική λύση του ζητήματος χρέους, εκτιμά ο Νίκος Χριστοδούλου (τμήμα μελετών και αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).
 
Μοιραία, μετά την ανακοίνωση των “stress tests”, που προσέφεραν πρόσκαιρη ανακούφιση αλλά δεν ήταν ικανά να αλλάξουν το πτωτικό momentum, η τρέχουσα εβδομάδα κινήθηκε στους ρυθμούς της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο μόνος καταλύτης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι μια δραστική λύση του ζητήματος του χρέους μέσα στο καλοκαίρι. Η σύνοδος της Πέμπτης ίσως είναι η πιο κρίσιμη συνάντηση Ηγετών της Ευρωζώνης μετά τη σύνοδο του Μαρτίου που όπως αποδείχτηκε στην πορεία δεν προσέφερε τίποτε ουσιαστικό στη λύση του Ελληνικού χρέους.
 
Τα σενάρια για τη λύση του χρέους είναι πάμπολλα και αυτό εξηγεί εν μέρει την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων ως τώρα. Για την Ελληνική πλευρά το καλύτερο σχέδιο θα ήταν αυτό που θα περιείχε τη χρυσή τομή μεταξύ μιας δραστικής λύσης και μιας λύσης που δε θα θεωρηθεί “selective default” από τους οίκους αξιολόγησης.

Η μείωση του Ελληνικού χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή Αγορά θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει μια τέτοια λύση. Η συμμετοχή των ιδιωτών μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα “αγκάθι” στις ως τώρα διαπραγματεύσεις αφού δεν μπορεί να βρεθεί σημείο σύγκλισης μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιών της.

Σημαντικό για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου θα είναι να υπάρξει μια πρόβλεψη για τη ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών που πιθανότατα θα πληγεί περαιτέρω, ειδικότερα αν η ΕΚΤ πάψει να δέχεται Ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.

Με αρκετά διαγραμματικά “alerts” εξελίχθηκε η ημέρα προϊδεάζοντας γιατη μετέπειτα έντονη μεταβλητότητα ελέω Συνόδου Κορυφής, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ). Η πρώτη ένδειξη ήλθε από το διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας, όπου διέσπασε ανοδικά το όριο των 4,54 ευρώ.

Επιτυχής τμήση αλλάζει το πολύ βραχυχρόνιο trend από καθοδικό σε ανοδικό τοποθετώντας ως πρώτο στόχο τα 5,00 ευρώ. Ανοδική ένδειξη λαμβάνουμε και από την μετοχή του Μυτιληναίου που έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,50 ευρώ, κάτι που αν επιβεβαιωθεί βάζει σαν πρώτο στόχο τα 4,90 ευρώ.

Συνεδρίαση με θετικά στοιχεία είδε ο Μάνος Χατζηδάκης που δεν αποκλείει (υπό προϋποθέσεις) η αυριανή συνεδρίαση να ξεκινήσει με “ανοδική ουρά” και πάρα πολλά στην συνέχει να κριθούν από τις δυνάμεις των αγοραστών και την δυνατότητα απορρόφησης της προσφοράς.

Από εκεί και πέρα οι θετικές ενδείξεις από τη Σύνοδο Κορυφής που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες αναφορικά με την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα του Ελληνικού χρέους βελτίωσαν την ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα αυτής να προχωρήσει σε κινήσεις ανάληψης ρίσκου, οδηγώντας την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σε μία έντονα ανοδική κίνηση.
 
Στο τεχνικό κομμάτι, μετά την σημερινή ανοδική κίνηση ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απομακρυνθεί από τα χαμηλά έτους των 1168 μονάδων, στοιχείο το οποίο παρ’ όλα αυτά δεν αντιστρέφει το πτωτικό του momentum.

Πλέον προκειμένου να αντιστραφεί η πτωτική εικόνα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, απαιτείται η διάσπαση των 1.245 μονάδων, περιοχή από την διέρχεται η χρονοσειρά των 30 ημερών, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου που συνοδεύτηκε με σημαντική άνοδο των συναλλαγών.
Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει την υποτίμηση στο 0,30%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12457, τιμή εκκαθάρισης 534,25) κινήθηκαν μεταξύ 513,75 και 537,5 μονάδων. Αγορές στην αρχή της συνεδρίασης και πολλές πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 51% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.046 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (783 δικαιώματα αγοράς και 263 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7800 Τιτάν, 20000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15879), Alpha Bank (3613), Πειραιώς (3237), Eurobank (4263), ΟΤΕ (214), Αγροτική (849), ΔΕΗ (480), Κύπρου (931), Μυτιληναίος (306), Ελλάκτωρα (191), ΟΠΑΠ (232), ΓΕΚ (122), Ταχ. Ταμιευτήριο (984), Intralot (120), Motor Oil (122), MPB (399), MIG (191).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (552722 τεμ.), Eurobank (541508 τεμ.), Πειραιώς (700711 τεμ.), Alpha Bank (247636 τεμ.), Coca-Cola (15098 τεμ.), MPB (522596 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (50000 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Alpha Bank (36532 τεμ.), Εθνική (526070 τεμ.), Πειραιώς (211442 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9822834 τεμ.), Eurobank (20002708 τεμ.), Εθνική (12667001 τεμ.), Πειραιώς (20116879 τεμ.), ΟΤΕ (6435443 τεμ.), MIG (4289913 τεμ.), MPB (5373687 τεμ.), Κύπρου (6173931 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 20/07/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (20/07/2011): -1.650.379. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (20/07/2011): -0,173%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v