ΧΑ: Απ' τα χαμόγελα στον προβληματισμό

Αμερικανικός "πονοκέφαλος" στις αγορές. Στο ΧΑ το τελευταίο ανοδικό ξέσπασμα αποτελεί πρώτης τάξης αφορμή για κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών και επιβεβαίωση των νέων στηρίξεων.

Ισπανική… αρένα η "Σοφοκλέους", κατά τον φίλτατο Θανάση Σταυρόπουλο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.286 μονάδες, τον FTSE 20 στις 574,9, τις τράπεζες να έχουν πάρει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις τους και τις αγορές επί ξυρού ακμής.

Στο προσκήνιο η αμερικανική οικονομία, με τις ΗΠΑ να φλερτάρουν με την "οικονομική αυτοκτονία", με τον DJIA στις 12.681 μονάδες και τον S &P 500 στην περιοχή των 1.345 μονάδων.

Θα πείτε, μετά τις τελευταίες "χορταστικές" συνεδριάσεις, χρειάζεται μία τεχνική κίνηση, που θα επιβεβαιώσει τη βραχυμεσοπρόθεσμη φορά των αγορών και του Χ.Α.

Αφορμή θα μπορούσε να είναι η γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την αμερικανική οικονομία και για το Χρηματιστήριο Αθηνών η υποβάθμιση από τη Moody's, όπου ο ξένος οίκος μειώνει κατά τρεις βαθμίδες, σε "CA" από "CAA1", την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Στα… ψιλά της υποβάθμισης η εξής αναφορά: "Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα της Ε.Ε. και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας". Ωστόσο, εκτιμά πως το "πακέτο" χρηματοδότησης υποδηλώνει "σημαντικές οικονομικές απώλειες" για τους ιδιώτες πιστωτές".

Κατά συνέπεια, μία τεχνικής μορφής κίνηση, που θα επιβεβαίωνε την ευρύτερη τάση -από τη Wall Street και τη Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα- θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενεργοποίησης και νέων κεφαλαίων.

Για το Χ.Α. το στοίχημα έγκειται στη δυνατότητα των διοικούντων να προωθήσουν (επιτέλους…) ορισμένες αναπτυξιακές δράσεις και τα σενάρια μείωσης φόρων για αναθέρμανση της οικονομίας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη γίνεται εκτενής αναφορά και στον ΦΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε πράγματι να συμβάλει σε κάποιον βαθμό στη γενικότερη προσπάθεια.

Όμως, από τεχνική πλευρά, βασικοί δείκτες και μετοχές, μετά το τελευταίο ξέσπασμα, δικαιολογούν διόρθωση μέχρι τις πρώτες -νέες- βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Μερίδα αναλυτών και παικτών εκτιμά πως στα χαμηλά των προηγούμενων μιας - δύο εβδομάδων είδαμε τις ελάχιστες τιμές για βασικούς δείκτες και μετοχές, προσέγγιση που ευσταθεί από πολλές απόψεις και υπό προϋποθέσεις θα τη συνυπογράφαμε.

Παραμένουμε όμως -προσώρας- εξαιρετικά βραχυπρόθεσμοι και συνεχίζουμε να ποντάρουμε στην τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποφεύγοντας να μπούμε στον πειρασμό για το αν λ.χ. τα 4,15 ευρώ της Εθνικής (στις 12/7) είναι η ελαχιστότατη τιμή που θα μπορούσαμε να βρούμε. Ούτως ή άλλως, η θέση μας (από βραχυμεσοπρόθεσμη άποψη) είναι λίγο έως πολύ γνωστή.

Όπως η μετοχή της ΕΤΕ αλλά και των λοιπών του κλάδου "δικαιολογεί" μία τεχνικής μορφής κίνηση, καθώς και ο 20άρης δεν έχει επιβεβαιώσει τη δυναμική άμεσης υπέρβασης των 600 - 605 μονάδων, έτσι η αγορά θα μπορούσε να διολισθήσει μέχρι τις πρώτες -νέες- στηρίξεις.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το βραχυπρόθεσμα ανοδικό σενάριο θα ισχυροποιούνταν και οι πιθανότητες για συνέχιση του γύρου προσέγγισης των 1.380 - 1.400 μονάδων θα ενισχύονταν.

Ωστόσο, να δούμε σήμερα - αύριο τις αντοχές των βραχυπρόθεσμων παικτών από λίγο υψηλότερες τιμές, τη διάθεσή τους για κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών, αλλά, κυρίως, την προοπτική ενός επόμενου και ουσιαστικότερου ανοδικού κύκλου. Πιθανότατα, από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v