Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενικό προσκλητήριο αγοραστών

Υπεραποδίδει το χρηματιστήριο έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της ανόδου με κέρδη 6%. Πτωτικά κινούνται τα spread και τα CDS της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών του Νότου.

Όπως ακριβώς αναμενόταν, έτσι ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο υπεραποδίδει μέχρι στιγμής σε κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, που κινούνται με θετικό πρόσημο, αλλά σαφώς επιφυλακτικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμπλήρωση 40 λεπτών συνεδρίασης, ο τζίρος ξεπερνά τα 35 εκατ., από τα οποία μόνο το 1,104 εκατ. αφορά σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, αφού έχουν αλλάξει χέρια 600.000 μετοχές της Τράπεζας Κύπρου στο 1,84 ευρώ.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών πλησιάζει το 20 προς 1, ενώ αρκετοί τίτλοι της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνουν διαθέσεις αφύπνισης και σχετικής υπεραπόδοσης.

Μεταξύ αυτών και οι Intracom, Βωβός, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, ΕΧΑΕ, Παρνασσός, ΣΩΛΚ, Alapis, Axon, Euromedica, Lavipharm, ΓΕΚΤέρνα, Intrakat, KLM και Forthnet.

Χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια να προστεθούν και άλλοι τίτλοι στους ημερήσιους πρωταγωνιστές αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης, που κερδίζει περισσότερες από 6 ποσοστιαίες μονάδες, είναι αυτός που διαμορφώνει το κλίμα και τις διαθέσεις, ενώ στο τραπεζικό ταμπλό έχουν αλλάξει χέρια περισσότερες από 13 εκατ. μετοχές.

Κινητικότητα και στην αγορά ομολόγων, όπου σημειώνεται σημαντική αποκλιμάκωση σε spread, CDS, όχι μόνο στα ελληνικά ομόλογα, αλλά γενικότερα στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.

Όσον αφορά στα ελληνικά, το spread στο ελληνικό 10ετές υποχωρεί περισσότερο από 60 μονάδες βάσης, ενώ τα ελληνικά CDSs 5ετίας υποχωρούν περίπου 200 μονάδες βάσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό του 20άρη, που και σήμερα αποσπά τη μερίδα του λέοντος, αναφορικά με το αγοραστικό ενδιαφέρον, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ένας τίτλος, και πιο συγκεκριμένα αυτός της Coca Cola, κινείται με αρνητικό πρόσημο και σχετικά λίγες συναλλαγές.

Όλοι οι άλλοι που απαρτίζουν τον FTSE σημειώνουν μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη.

Εκτός του τραπεζικού ταμπλό, ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ άνοδο μεγαλύτερη του 3% σημειώνουν μέχρι στιγμής η MIG και ο Μυτιληναίος.

Στο τραπεζικό ταμπλό, το οποίο συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όλοι οι τίτλοι κινούνται με θετικό πρόσημο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (12,9%), ενώ ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη του 7% η Τράπεζα της Ελλάδος και η Proton Bank και του 6% η Alpha Bank, η Αττικής, η Eurobank και η Τραπεζα Κύπρου.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι το κλείσιμο του Γ.Δ. πάνω από τις 1.245 μονάδες (την ώρα όπου γράφονται αυτές οι γραμμές ο Δείκτης βρίσκεται στις 1.247,97 μονάδες, με κέρδη 2,76%). Ο ισχυρός τζίρος προϊδεάζει ότι κάποια χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά προχωρούν σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρθηκε και στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο, η τάση παραμένει καθαρά στα χέρια των αγοραστών και στο κατά πόσον αυτοί θα απορροφήσουν την όποια προσφορά, δημιουργώντας κάποιες πρώτες ανησυχίες σε μία τόσο σορταρισμένη αγορά όσο είναι η Σοφοκλέους.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v