Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η βραχυπρόθεσμη τάση στα χέρια των αγοραστών

Η δεύτερη τιμολόγηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, σε συνδυασμό με το θετικό διεθνές κλίμα, συνηγορεί στο ανοδικό ξεκίνημα. Στα χέρια των αγοραστών η βραχυπρόθεσμη τάση. Με κέρδη 2,8% άνοιξε το ΧΑ.

Η αγορά καλείται από σήμερα να τιμολογήσει τις εισαγόμενες εκ των Βρυξελλών εξελίξεις και να λάβει τις αποφάσεις της αλλά και να επαναξιολογήσει την επενδυτική στρατηγική της.

Με δεδομένο ότι η βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς αγορές δείχνει θετική, τα πάντα όσον αφορά στη σημερινή και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κριθούν από τις διαθέσεις των αγοραστών.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, αξίζει να σημειωθούν το χθεσινοβραδινό κλείσιμο με αξιοπρόσεκτα κέρδη της Wall Street, η εξίσου θετική εικόνα των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων και το προβλεπόμενο, βάσει των futures, θετικό άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Είναι γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. άφησε αρκετές θετικές παρακαταθήκες, έστω και αν για πολλοστή φορά ο συγκεντρωτισμός έδωσε το παρών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το 95,5% της μικτής αξίας συναλλαγών να το "απασχολήσουν" αποκλειστικά και μόνο μετοχές του 20άρη.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους σημειώθηκαν έως και ακραίες ημερήσιες αποδόσεις και αυτό σε συνδυασμό με τη σημερινή πιθανή "ανοδική ουρά" ίσως αποτελέσει δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών για τους πολύ γρήγορους παίκτες.

Καθαρά τεχνικά και μόνο η υπέρβαση των 1.245 μονάδων (ΚΜΟ 30 ημερών) θεωρητικά θα ενεργοποιήσει σήμα εισόδου σε μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων, τα οποία κινούνται αποκλειστικά και μόνο με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα δε αν υπάρξουν ενδείξεις ότι ένα τέτοιο κλείσιμο θα επιτευχθεί στη σημερινή ή στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί και ένα πρώτο κύμα "short covering", το οποίο θα υποβοηθήσει ανεβάζοντας στροφές στην ανοδική τάση.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν να κρίνονται από τις δυνάμεις των αγοραστών, τη δυνατότητα απορρόφησης της προσφοράς, που μπορεί να παρουσιαστεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα και, βέβαια, πάνω απ' όλα, από τον πλουραλισμό του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Θετικά μηνύματα και από επιμέρους τίτλους, όπως αυτός της Εθνικής, που αν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ θα έρθει αντιμέτωπος με τη δύσκολη ζώνη αντίστασης 5,08 - 5,30, όπου θεωρείται περίπου βέβαιο ότι στο άνω όριο της ζώνης θα βρει πυκνότερες τάξεις πωλητών.

Σε μία τραπεζοβαρή αγορά όπως η Σοφοκλέους, ο τραπεζικός δείκτης είναι "καταδικασμένος" να διαμορφώνει, επί καθημερινής βάσεως, κλίμα και διαθέσεις.

Εδώ ο πρώτος στόχος είναι να κατοχυρωθούν οι 881 μονάδες και δεύτερος το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, προκειμένου να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις αλλαγής της πολύμηνης πτωτικής τάσης, αν σημειωθούν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.060 μονάδων.

Οι 568 μονάδες είναι το πρώτο "κλειδί" για τον FTSE.

Με πρώτη αντίσταση τις 549 μονάδες. Υπέρβαση των 568 μονάδων θα δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις αλλαγής της τάσης και εξόδου από την ταλαιπωρία και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα φέρει σημαντικό προβληματισμό στις τάξεις όσων επιμένουν να διατηρούν θέσεις short.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v