Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικροί - μεγάλοι εν δράσει στο ΧΑ

Επιταχύνουν το βήμα τους οι αγοραστές με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να βρίσκεται κοντά στα υψηλά ημέρας. Κέρδη άνω του 8% για ΕΤΕ, ΕFG, Alpha, Aγροτική.  Πλουραλισμός στις κινήσεις των αγοραστών.

Συμπληρώθηκαν τέσσερις ώρες συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι αγοραστές με την πάροδο του χρόνου δείχνουν ότι ανοίγουν βηματισμό, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, και συγκεκριμένα στις 1.268,57 μονάδες, με κέρδη 4,46%.

Ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Απόλυτα εντυπωσιακή η κίνηση στον τραπεζικό κλάδο, του οποίου ο κλαδικός δείκτης κερδίζει 9,41%, ενώ κέρδη 5,86% καταγράφει και ο 20άρης.

Σταδιακή αφύπνιση περιφερειακών μετοχών δίνει την ευκαιρία στον FTSES και στον FTSEM να σημειώσουν τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη της τάξεως του 6,24% και του 5,43% αντίστοιχα.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 9 προς 1, ενώ αρκετοί τίτλοι σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν τις 7 ποσοστιαίες μονάδες, άλλοι με πειστικότερες συναλλαγές και άλλοι με λιγότερο πειστικές.

Από το ταμπλό του 20άρη, η Coca Cola επιμένει με αρνητικό πρόσημο, ευρισκόμενη στα 18,48 ευρώ, με απώλειες 0,11%.

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE κινούνται με σημαντικά κέρδη. Ξεχωρίζουν βεβαίως το 12,21% για την Alpha Bank και το 11,32% για την ΜΡΒ.

Κέρδη 11,48% σημειώνει και ο τίτλος του Τ.Τ.

Επίσης, με άνοδο μεγαλύτερη του 8% κινούνται η Ελλάκτωρ, η Εθνική, η Eurobank και η Πειραιώς.

Όσον αφορά στην Εθνική, η οποία μέχρι στιγμής αποσπά περισσότερο από το 1/3 του συνολικού τζίρου, έχοντας διακινήσει περισσότερα από 6.700.000 τεμάχια, ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι το κλείσιμο πάνω από τα 5,3 ευρώ.

Καθώς δίνει μια πρώτη ένδειξη αλλαγής της τάσης και δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 5,60 ευρώ.

Πολύ καλή κίνηση και από τον FTSE, ο οποίος εμφανίζεται πιο πάνω από τις πρώτες αντιστάσεις των 5,34 και των 5,50 μονάδων και θεωρείται βέβαιο ότι, αν δείξει διαθέσεις διακράτησης των κερδών, θα δημιουργήσει συνθήκες σημαντικού short covering, που θα δώσουν περαιτέρω στροφές στην ανοδική τάση.

Όσον αφορά στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση και στην αφύπνιση που παρατηρείται σε πολλούς τίτλους, εδώ παραμένουν ζητούμενα η συνέπεια και η συνέχεια.

Κι αυτό γιατί πάντα ελλοχεύουν οι κίνδυνοι εγκλωβισμών αν κατέβουν απότομα οι ημερήσιες συναλλαγές.

Ζητούμενο για το τελικό κλείσιμο του Δείκτη είναι, ει δυνατόν, να τερματίσει τη συνεδρίαση κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες πρώτες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από τους θεωρούμενους γρήγορους παίκτες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v