Ισπανική... "αρένα" η Σοφοκλέους

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε την εβδομάδα το ΧΑ, ενώ οι ενδείξεις συνηγορούν για συνέχιση της ανόδου. Το βλέμμα πλέον στην Ελλάδα και την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής χαιρετίστηκε θετικά από την Αγορά, με το Χ.Α. να εκτιμά ότι η συμφωνία της Ευρωζώνης είναι θετική για την οικονομία και οι καταπιεσμένες αποτιμήσεις αντέδρασαν εντυπωσιακά, όπως και αναμενόταν.

Πιθανότατα από Δευτέρα να αναζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την συμμετοχή των Τραπεζών, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να απομειώσουν την αξία των Ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 20%, ωστόσο οι συνολικές ζημίες ίσως να είναι μεγαλύτερες, αν συμπεριληφθεί και η επαναγορά από το EFSF.
 
Αυτό σε συνδυασμό μα εντυπωσιακά κέρδη των Τραπεζικών μετοχών κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται να αυξήσει το δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών.

Έτσι η ανοδική τάση και το ενδιαφέρον της Αγοράς θα κριθεί κατά πολύ, στον αν τα κέρδη που βγήκαν θα επανεπενδυθούν σε άλλους τίτλους υψηλής ή και μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, ή ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να συγκεντρώνει σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον των traders.

Εννοείται ότι κατά την σημερινή έντονα ανοδική κίνηση, έδωσε βροντερό “παρών” το σύνολο σχεδόν του Χρηματιστηριακού ταμπλό, όμως σταδιακά και όσον αφορά τους τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα καταδείξουν που υπάρχουν πραγματικά “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Ασφαλώς και οι τελευταίες εξελίξεις έτυχαν και θα συνεχίσουν να τυγχάνουν σχολίων, τόσο από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όσο και από τους διεθνείς οίκους.

Ο οίκος αξιολογήσεων Fitch ανακοίνωσε ότι θα θέσει υπό καθεστώς “περιορισμένης χρεοκοπίας” την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, η Ελλάδα ως ομολογιακός εκδότης, θα τεθεί σε "περιορισμένη χρεοκοπία" ενώ ο οίκος θα υιοθετήσει αξιολογήσεις "χρεοκοπίας" στα εμπλεκόμενα στη σχετική συμφωνία Ελληνικά ομόλογοα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν χθες στην έκτακτη Σύσκεψη Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Όπως διευκρίνισε ο διεθνής οίκος, η περισσότερο ενωτική και ξεκάθαρη απάντηση πολιτικής στην Ελληνική κρίση και την ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια της Ευρωζώνης μετριάζει την βραχυχρόνια πίεση στο πιστωτικό προφίλ των Κρατών και τις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις τους στην περιοχή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως μέχρις ότου υπάρξει μία σταθερή και ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια συνδεδεμένη με μία συνεχιζόμενη πρόοδο στη μείωση των Δημοσίων ελλειμμάτων και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της μακροχρόνιας δυνητικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να αποκλεισθούν περαιτέρω επεισόδια χρηματοπιστωτικής αστάθειας με συνέπεια τη διατήρηση των πιέσεων για επαναξιολόγηση και υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας των προβληματικών οικονομιών.
 
Ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να διαδραματίζει “τον κεντρικό της ρόλο” του δανειοδότη, ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επιλεκτική χρεοκοπία.

Η κήρυξη της Ελλάδας σε επιλεκτική στάση πληρωμών είναι “υπόθεση των οίκων αξιολόγησης. Ας κάνουν ότι θέλουν”, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής οικονομίας και περιχαράκωσης των υπόλοιπων Κρατών της Ευρωζώνης θα δώσουν στις Αγορές τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τους φόβους για ντόμινο, δήλωσε ο επικεφαλής του Institute of International Finance, κ. Charles Dallara.

"Είναι μια κίνηση προς την αποδοχή της πραγματικότητας για τις Αγορές, τους επενδυτές, την Ελλάδα και την Ευρώπη", είπε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες.

"Η αποδοχή της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για την πορεία προς ένα καλύτερος μέλλον".

Ο κ. Dallara τόνισε ότι το πακέτο διάσωσης δεν θα εκτροχιαστεί εξαιτίας της πιθανής περιόδου πρόσκαιρης χρεοκοπίας, καθώς οι επενδυτές θα ανταλλάξουν τα υπάρχοντα ομόλογά τους με χρεόγραφα μεγαλύτερων διαρκειών και ευνοϊκότερων όρων".

Κατά πόσον το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας συνιστά “πιστωτικό γεγονός” ή όχι, εξετάζει, πιθανότατα σήμερα, η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους 50 χρηματοοικονομικών Οίκων “θα εκτιμήσει κατά πόσον έχει υπάρξει ένα πιστωτικό συμβάν”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Στίβεν Κένεντι.

Το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας "δεν θα πυροδοτήσει πληρωμή των credit default swaps" επειδή βασίζεται σε "αποκλειστικά εθελοντική συμμετοχή", εκτιμά η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA). Την εκτίμηση εξέφρασε ο γεν. δ/ντης του ISDA David Geen απαντώντας σε emails δημοσιογράφων.

Η ISDA αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αγορά Παραγώγων Αρηματοοικονομικών προϊόντων και ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) και μπορεί να διαδραματίζει ρόλο διαιτητή μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά την ανακοίνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Γερμανία υποχώρησε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Ιούλιο,. Ο δείκτης Ifo που καταρτίζει το ομώνυμο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών του Μονάχου, διολίσθησε στο 112,9 στα χαμηλότερα επίπεδα 9 μηνών, από 114,5 τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 113,7.

Μικτή η εικόνα στο ξεκίνημα της Wall Street που φαίνεται να επηρεάζεται από τα αντικρουόμενα αποτελέσματα των εκεί εισηγμένων εταιρειών.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών και στην Αγορά ομολόγων, οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν κινητικότητα και νέα αποκλιμάκωση σε spreads και CDS. Έτσι το spread στο Ελληνικό 10ετές βρέθηκε να υποχωρεί άλλες 187 μονάδες σήμερα και το CDS 5ετίας άλλες 387 μονάδες.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ουκ ολίγα θετικά τεχνικά μηνύματα.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο σημαντικά υψηλότερα από την ζώνη 1245 – 1250, θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 1350 και 1414 μονάδες.

Σημαντικά ψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 550 μονάδων και το κλείσιμο του FTSE που τελικά έκλεισε οριακά χαμηλότερα από την δεύτερη αντίσταση των 575 μονάδων (απλός ΚΜΟ 55 ημερών), ενώ η αμέσως επόμενη αντίσταση προσδιορίζεται στις 600 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό 4/7). Στην ζώνη 600 – 615 “παίζεται” η αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς ανοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τις 663 μονάδες.

Ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 3,60 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank. Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 3,60 – 3,70, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 4,00 ευρώ.

Στο πάνω όριο της ζώνης αντίστασης 5,08 – 5,38 ο τίτλος της Εθνικής, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στα 5,62 και 5,96 ευρώ.

Άφησε πίσω της το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ ο τίτλος της Eurobank και η επόμενη σημαντική “μάχη” θα δοθεί στην ζώνη 3,30 – 3,44 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Coca-Cola, Folli Follie Group, Eurobank, MPB.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 92,5% του τζίρου απέσπασαν οι τίτλοι του FTSE και το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών ο τίτλος της Εθνικής.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση η πρώτη δεκάδα στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (6,85 δισ), Εθνική (5,12 δισ), ΟΠΑΠ (3,77 δισ), ΟΤΕ (2,87 δισ), ΔΕΗ (2,18 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,04 δισ), Alpha Bank (1,92 δισ), Eurobank (1,74 δισ), Κύπρου (1,74 δισ), Πειραιώς (1,17 δισ).

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, η εβδομάδα που έληξε πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 9,28%, στον FTSE 12,85% και στον Τραπεζικό δείκτη 24,03%.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο -9,04%, -13,29% και -21,18% αντίστοιχα.

Μόνο ο Τιτάνας έκλεισε αμετάβλητος από το ταμπλό του 20αρη.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+18,81%), MPB (+13,21%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+13,11%), Πειραιώς (+12,09%) και Eurobank (+11,7%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 9% έκλεισαν οι Εθνική και Κύπρου και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1286,25 μονάδες (17.05) και έκλεισε τελικά στις 1286,15 με κέρδη 5,91%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 161 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 6,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Πολύ καλή, με ζητούμενο την συνέχεια, η τελική εικόνα, με 157 ανοδικές μετοχές έναντι 13 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 10 έως 27,42% (Αγροτική Τρ.).

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Επιταχυνόμενη άνοδος, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σχετικά ηπιότερη συμπεριφορά από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 0,70%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις και με οριακό premium.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12441, τιμή εκκαθάρισης 572,12) κινήθηκαν μεταξύ 540 και 577,75 μονάδων. Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 υποχώρησε στα επίπεδα του 48% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 3.317 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (2.670 δικαιώματα αγοράς και 647 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10500 Τιτάν, 50000 Εθνική, 100000 Πειραιώς, 14800 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15699), Alpha Bank (5395), Πειραιώς (6429), Eurobank (4601), ΟΤΕ (1373), Αγροτική (2456), ΔΕΗ (566), Κύπρου (1355), Μυτιληναίο (525), Ελλάκτωρα (543), ΟΠΑΠ (349), ΓΕΚ (270), Ταχ. Ταμιευτήριο (1157), Intralot (412), ΕΧΑΕ (175), MPB (1093), MIG (613).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (239870 τεμ.), Πειραιώς (132556 τεμ.), Alpha Bank (30000 τεμ.), Αγροτική (24800 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (60000 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε ΟΠΑΠ (23181 τεμ.), Εθνική (415971 τεμ.), Πειραιώς (132966 τεμ.), Κύπρου (10000 τεμ.), ΟΤΕ (100680 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9600934 τεμ.), Εθνική (12848501 τεμ.), Πειραιώς (21161879 τεμ.), ΟΤΕ (6423593 τεμ.), MIG (4309913 τεμ.), MPB (5373687 τεμ.), Eurobank (19971808 τεμ.) Κύπρου (6173931 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,60 ευρώ και τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,00 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και το “πακέτο” βοήθειας προς την Ελλάδα που ανακοινώθηκαν, σε γενικές γραμμές ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Αγοράς που θα περιμένει να δει πως εξειδικεύεται η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (επηρεάζει άμεσα τις Τράπεζες) και η θετική αντίδραση αποτυπώθηκε στο Χρηματιστηριακό ταμπλό, επισημαίνει ο Βαγγέλης Χαρατσής.

Το Χ.Α. πριν την Σύνοδο Κορυφής διατηρούσε χαμηλές προσδοκίες με αποτέλεσμα αρκετοί παίκτες να παραμείνουν σε θέσεις “short” και αυτό βοήθησε αποφασιστικά στην βίαιη άνοδο του Τραπεζικού κλάδου.

Η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης θα εξαρτηθεί αφ΄ ενός από την παράταση του “short covering” και εφ΄ ετέρου από την στάση των μεσοπρόθεσμων επενδυτών αφού “αποκρυπτογραφηθούν” τα “ψιλά” γράμματα της συμφωνίας, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Sec.

Σημαντικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στις διαγραμματικές ενδείξεις των υπό παρακολούθηση προϊόντων διαμορφώνοντας μια οπτική γωνία, όπου το “ποτήρι” αρχίζει να φαίνεται μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Αναλυτικά η Εθνική Τράπεζα έχει βγει “long ” στα ωριαία διαγράμματα από τα 4,54 ευρώ, ο Μυτιληναίος από τα 4,5 ευρώ ενώ υπό παρακολούθηση είναι ο ΟΠΑΠ με αλλαγή τάσης στα 11,19 ευρώ και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20, με κλείσιμο υψηλότερα από τις 543 μονάδες.

Συντριπτική αλλαγή έχουμε και στο πολύ βραχυχρόνιο trend των ξένων δεικτών καθώς πλην DAX (θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 7290 μονάδων) οι υπόλοιποι έχουν γυρίσει θετικοί. Τέλος σε “long” κατάσταση έχουν περιέλθει και οι δύο ισοτιμίες του EUR/USD και του GBP/USD με τις τιμές εισόδου στα ημερήσια chart να είναι στα 1,4262 και 1,62 αντίστοιχα.

Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων Ηγετών στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος του Ελληνικού χρέους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα, διατήρησαν το θετικό κλίμα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας να εστιάζεται κυρίως στους τίτλους του Τραπεζικού κλάδου, οι οποίοι είχαν δεχθεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καθώς θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν και τις εξελίξεις που προκύψουν από το νέο αυτό σχέδιο, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το θετικό κλίμα διαχύθηκε και στις υπόλοιπες κεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες ακολούθησαν περισσότερο αντανακλαστικά την τάση. Επισημαίνεται ότι στις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου παρατηρείται και ο μεγαλύτερος δανεισμός τίτλων, γεγονός το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει περαιτέρω τους ανοδικούς ρυθμούς από χαρτοφυλάκια τα οποία θα είναι τοποθετημένα αντίθετα στην Αγορά.
 
Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν οι επιμέρους απώλειες κεφαλαίων που θα υπάρξουν για τις Ελληνικές Τράπεζες από το “κούρεμα” στα Κρατικά ομόλογα τα οποία διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σίγουρα τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι καλά, ωστόσο σε εγχώριο επίπεδο πρέπει να αρχίζουμε να υλοποιούμε με γοργούς ρυθμούς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που πέρασε από την Ελληνική Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η αντιμετώπιση των Ευρωπαίων προς εμάς θα είναι ακόμη πιο σκληρή.

Εάν πάντως δεν προκύψει κάποιο ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός στην Ευρωζώνη από άλλες Χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα (όπως π.χ. η Ιταλία), οι πιθανότητες για ένα θερινό ράλι στο Χ.Α. είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Σε κάθε περίπτωση και μετά την έντονη διάθεση ανοδικής διαφυγής που έδωσε και η σημερινή συνεδρίαση, πάρα πολλά θα κριθούν από το εύρος της όποιας διόρθωσης, όποτε αυτή έλθει, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διέσπασε με δύο εντυπωσιακές ανοδικές συνεδριάσεις την περιοχή των 1.240 μονάδων όπου κινείται ο κινητός μέσος των 30 ημερών επαναφέροντας ανοδικά σήματα σε ισχύ.

Πρώτη αντίσταση τιμών μπορεί να θεωρηθεί η περιοχή των 1.380 ? 1.400 μονάδων, επίπεδο στο οποίο διέρχονται οι δύο κινητοί μέσοι των 200 ημερών μια ζώνη η οποία λόγω της απόστασης από την περιοχή των φετινών χαμηλών θα παρουσιάσει αυξημένη προσφορά από μια ενδεχόμενη διάθεση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.286,15 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 9,28% και ετήσιες απώλειες 9,04%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 12,85%, ο Mid 30 με κέρδη 10,04% και ο Small Cap 80 με άνοδο 9,52%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν: οι Τράπεζες 24,03%, οι Πρώτες Ύλες 15,29%, ο κλάδος της Υγείας 14,35%, οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες 12,58% και η τεχνολογία 12,38.

Σημειώνεται ότι κανένας κλάδος δεν έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 38,6%, ΔΟΛ 38,10%, Μαίλλης 36,36%, Axon Συμμετοχών 33,33%, Νεώριον 33,33%, Μηχανική 28,57%, Κορδέλλου 28%, Τραπεζα Κυπρου 27,81%, Εθνική Τράπεζα 27,62%, Βωβός 26,47%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοτέρ (-11,76%), Κούμπας (-11,11%) Χατζηιωάννου (-11,11%), Ελτράκ (-10%), Profile (-10%), Yalco (-9,52%), Λεβεντέρης (-9,09%),Τζιρακιάν (-8,51%), Αλουμύλ (-8,47%) και CPI (-8,33%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v