Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων

Οι πρώτες, νέες, στηρίξεις για ΓΔ, FT 20, δοκιμάστηκαν -και προσώρας επιβεβαιώνονται- μετά την αναμενόμενη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών. Ερωτηματικό οι εξελίξεις στις ΗΠΑ. Το ΧΑ διαφοροποιείται από την ευρωπεριφέρεια.

Η Moody’s κάνει τη δουλειά της και οι παίκτες τη δική τους. Καλοδεχούμενη η αφορμή του οίκου αξιολόγησης για να οπισθοχωρήσουν οι περισσότερες ευρωαγορές, τη στιγμή όπου και στο Χ.Α. δοκιμάζονταν οι πρώτες, νέες, στηρίξεις.

Για τον Γενικό Δείκτη χαμηλή τιμή διαμορφώθηκε αρχικά στις 1.267,6 μονάδες, με τον Δείκτη να αντιδρά πριν από λίγο έως τις 1.283,16 μονάδες.

Ανάλογη κίνηση και για τον FTSE 20, που από την αρχικά ελάχιστη τιμή των 564,06 μονάδων αντέδρασε έως τις 573,31 μονάδες, πριν από λίγο, δηλαδή σε… κορυφούλα κατά τι υψηλότερη από την αμέσως προηγούμενη, που σημειώθηκε λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Μέχρι στιγμής, τα χαμηλά συνεδρίασης διαμορφώθηκαν στις 10:45 - 10:50, οπότε και κατοχυρώθηκαν κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις σε τραπεζικές μετοχές.

Λόγου χάρη, στην Εθνική οι απώλειες αρχικά έφτασαν την αξία του τίτλου έως τα 5,17 ευρώ, για να περιοριστούν πριν από λίγο προς τα 5,28 ευρώ (-1,5%).

Ανάλογες διακυμάνσεις διαμορφώνονται σχεδόν για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, ενώ συνεχίζουν μη τραπεζικοί τίτλοι του 20άρη.

Στα 5,03 ευρώ επανέρχεται ο Μυτιληναίος, στα 2,84 ευρώ η Ελλάκτωρ, προς τα 4,40 ευρώ η Βιοχάλκο, προς τα 9,60 η ΔΕΗ, οριακά περνά τα 8 ευρώ η Motor Oil, τα Folli Follie στα 9,58 ευρώ και ο ΟΤΕ στα 5,87 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, ανάλογη εικόνα σχηματιζόταν για τους δείκτες DAX και CAC, με το Χ.Α. να διαφοροποιείται έναντι των άλλων χρηματιστηρίων της ευρωπεριφέρειας.

Αυτό αποτυπώνεται στα spreads των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές στο 12,24% και την απόδοση του τίτλου στο 14,87%. Αντιθέτως, υψηλότερα διαμορφώνονται αυτά του πορτογαλικού 10ετούς, του ιρλανδικού, του ιταλικού και του ισπανικού.

Διαφοροποίηση που προεξοφλείται, αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όταν λίγο μετά τις 11:15 ο μεν 20άρης «γύρισε» ανοδικά προς τις 577 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.290 μονάδες.

Και όλα αυτά με την Εθνική έως 0,7% χαμηλότερα, την Alpha Bank στα 3,60 ευρώ.

Η τάση όμως στηρίζεται από μη τραπεζικές μετοχές, με αυτήν της ΔΕΗ να ισχυροποιείται, να φτάνει το 2,2%, ενώ βοήθειες δίνονταν σταδιακά και από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Η τάση ισχυροποιήθηκε περισσότερο με το Τ.Τ. να ξεχωρίζει από τον τραπεζικό κλάδο, τη Marfin Popular να ακολουθεί, τη Eurobank έως 0,95% υψηλότερα και την Πειραιώς στο 1,03 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης θα λέγαμε πως οι ισχυροί παίκτες, που έχουν το πάνω χέρι αυτές τις ημέρες, κατοχύρωσαν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρώτες, νέες, στηρίξεις των βασικών δεικτών, μετοχών.

Θα φανεί στη συνέχεια κατά πόσον ο 20άρης θα «δέσει» τις στηρίξεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες 1 - 2 εβδομάδες (οπότε και η τελευταία διόρθωση με το ανοδικό ξέσπασμα να ακολουθεί). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στόχος παραμένει πάντα η επαναπροσέγγιση των 600 - 605 μονάδων, σενάριο που ωστόσο εξαρτάται και από τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Φουρλής, Σιδενόρ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ, ενώ από πλευράς απόδοσης ξεχωρίζουν Alapis, Αγροτική και Βωβός.

Η αξία των συναλλαγών έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v