Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια ...ζωής στο Χρηματιστήριο

Τα "ισχυρά χέρια" ανέσυραν το ΧΑ και τις τράπεζες από τα πολυετή χαμηλά. Ωστόσο, έως τις 1.470 - 1.480 μονάδες η κίνηση θεωρείται τεχνικής φύσεως. Το κλείσιμο short θέσεων και τα ...καλόπαιδα του Λονδίνου. Τα στατιστικά.  

Ενδιαφέρουσες οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις και εξαιρετική- θα λέγαμε- η τελευταία της εβδομάδας. Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να υπεραποδίδουν να καλύπτουν- από τεχνικής πλευράς- έδαφος με τα «ισχυρά χέρια» να ανασύρουν το ΧΑ από τα πολυετή χαμηλά και τις τράπεζες από τα ελάχιστα 14 ετών.

Κατά την εκτίμηση μας συνεδρίαση-κλειδί ήταν αυτή της Τετάρτης αφ΄ ενός λόγω της…ομοβροντίας αρνητικών δημοσιευμάτων, αναφορών, ειδήσεων και φημών για…επικείμενη αναδιάρθρωση αφ΄ετέρου λόγω της στάσης συγκεκριμένων παικτών.

Στις εσχατιές (για τον ΓΔ κυρίως όμως για τον FΤ 20 που διόρθωσε έως τις 622 μονάδες) σε ιστορικά χαμηλά για τραπεζικούς τίτλους (Αγροτική, Πειραιώς), την αποτίμηση της Εθνικής Tράπεζας κάτω από πέντε δισ. ευρώ (με απειλητικό τον ΟΠΑΠ να την…εκθρονίσει από την δεύτερη θέση).

Με ανελέητο υποτιμητικό…σφυροκόπημα, εν μέσω «ερευνών» για περίεργα ηλεκτρονικά μηνύματα και αλλεπάλληλα χτυπήματα των ξένων ΜΜΕ με πιεστικότερα τα γερμανικά.

Μάλιστα στη συνεδρίαση της 27/4 η υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής χαμηλότερα των 5,20 ευρώ (της τιμής συμμετοχής στην τελευταία α.μ.κ ) πυροδότησε ανησυχίες και σενάρια για εσπευσμένη ενεργοποίηση υποχρεωτικών εντολών αγοράς.

Σε συνδυασμό με την αμφίσημη θέση της Morgan Stanley που μεταξύ άλλων έθετε εκ νέου το ενδεχόμενο α.μ.κ για την Alpha Bank πριν τα stress tests του Ιουνίου επέτεινε την διάθεση για περαιτέρω υποτίμηση.

Ωστόσο θα σταθούμε σε μία κίνηση, καταλυτική κατά την εκτίμηση μας, που σηματοδότησε και την αλλαγή στάσης συγκεκριμένων ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Το μεθοδικό κλείσιμο ανοιχτών θέσεων σε τραπεζικές μετοχές (κυρίως όμως σε Εθνική και Alpha Bank, Eurobank) φαίνεται πως αποτέλεσε το έναυσμα για την αναστροφή της τάσης και την αντίδραση που ακολούθησε.

Το euro2day επέμεινε ιδιαίτερα σε αυτή την κίνηση (ενδεικτικά στο σχόλιο της 28/4…αντιδρά το ΧΑ- κλείνουν short θέσεις στις τράπεζες) καθώς θεωρήθηκε (από τραπεζικούς κύκλους ) σηματωρός της στάσης που θα τηρούσαν βραχυπρόθεσμα (κατ αρχήν) ορισμένοι επενδυτικοί- επιχειρηματικοί κύκλοι.

Εάν μάλιστα δεν προέκυπταν οι νέες…αστειότητες (για να μην πούμε κάτι χειρότερο και μόλις λίγες μέρες μετά την…ασύλληπτη υπόθεση με τον…τορναδόρο ΙΙ) η Εθνική δεν θα ξεπουλιόταν τόσο άτσαλα στη συνεδρίαση της Πέμπτης και το σήμα θα είχε δοθεί εμφανέστερο και μία μέρα νωρίτερα.

Εν πάση περιπτώσει κάποια…καλόπαιδα κυρίως από το λονδρέζικο Σίτυ έβαλαν πάλι το χεράκι τους (…να δούμε οι χρηματιστηριακές αρχές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πότε θα κάνουν τη δουλειά τους) και συνέβη ότι συνέβη.

Ευτυχώς,, που η αντίδραση της Εθνικής ήταν άμεση, κατηγορηματική και προ πάντων επώνυμη στέλνοντας το δικό της μήνυμα. Με λυμένη την εκκρεμότητα (και) της Εθνικής οι τράπεζες βρήκαν εχθές τον δρόμο τους, η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε έως τα 5,25 (από τα ελάχιστα των 5.03 ευρώ μία μέρα νωρίτερα με τις Eurobank, Alpha Bank να επιβεβαιώνουν την τεχνικότητα μίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Ειδικά η πρώτη «δικαιολόγησε» και την συγκριτικά καλύτερη διαγραμματική συμπεριφορά της τον τελευταίο καιρό αποφέροντας μία…μεστή απόδοση που έφθασε έως και 10,5% υψηλότερα.

Στην ίδια συνεδρίαση η αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης της ΑΤΕ (σε συνέντευξη του Θεόδωρα Πανταλάκη στην Αναστασία Παπαιωάννου) συνέβαλαν στο συμμάζεμα της ισχυρής διόρθωσης που είχε προηγηθεί.

Για την Πειραιώς καταλυτική αφορμή ήταν η παρουσία του τσέχικου χαρτοφυλακίου με την τιμή να ανακάμπτει από τα 0,99 στα 1,05 ευρώ (που έγινε το πακέτο) για να φτάσει έως τα 1,10 ευρώ εχθές.

Γενικά ο κλάδος έβγαλε την αντίδραση που περίμεναν οι περισσότεροι από τους φίλους και πηγές μας συμβάλλοντας στη βελτίωση του κλίματος και στο μη τραπεζικό μέρος του ΧΑ.

Το ενδιαφέρον είναι, πως αντέδρασαν (σε θετικές εξελίξεις ) η μετοχή του Ελλάκτορα (ισχυρό χαρτί του ομίλου μπορεί να αποδειχθεί η European Goldfields ξεπερνώντας και την…Αττική Οδό), Μυτιληναίος (άψογη η τεχνική κίνηση της μετοχής προς τα 5,5 ευρώ) αλλά και ΓΕΚ/Τέρνα, Μέτκα και Forthnet, Intralot, J&P Αβαξ, Γενική από τον FTMid.

Για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενδιαφέρον παρουσιάζει η επαναπροσέγγιση 1.450 μονάδων δίνοντας πόντους στην βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Χωρίς να έχει αλλάξει- επί της ουσίας- κάτι που να αφορά στις κρίσιμες παραμέτρους (από το ύψος του χρέους, τις πιέσεις για επίσπευση της αναδιάρθρωσης μέχρι την θέση των ελληνικών τραπεζών) φαίνεται πως οι «αγορές» έβγαλαν όσα έβγαλαν (σε αυτή την φάση) από το short και το…πτωτικό ποντάρισμα σε μετοχές και μετοχές.

Καθαρά τεχνικής μορφής η αντίδραση για τον ΓΔ (μέχρι τις 1.470-1.480) και τον 20άρη πάνω από τις 655-660 μονάδες μπορεί να έχει μικρή συνέχεια πριν τον επόμενο κύκλο.

Ξεκινά ο Μάιος το ΧΑ δείχνει να αντιδρά αλλά ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις «εξετάσεις» του Ιουνίου είναι πολύς. Κατά συνέπεια δεν μας επιτρέπει να θεωρήσουμε πως η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί, πως τα χαμηλά της αγοράς σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες… Ωστόσο και ο εγκλωβισμός των πτωτικών παικτών (στις 27/4) και η υπερβολή εχθές Παρασκευή μια χαρά μας ήρθε.

---

Όπως επισημαίνει και ο Μ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "Οι τζίροι παραμένουν ακόμα χαμηλοί και εδώ ίσως οι αγοραστές να έχουν μια ευκαιρία «οικονομικής» αντίδρασης η οποία λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας της πτώσης αλλά των αρκετών μονάδων να έχει ικανοποιητικό εύρος αποδόσεων και χρόνο.

Ιδιαίτερα κομβική ίσως αποδειχθεί η περιοχή των 1.450 μονάδων υπέρβαση της οποίας να δώσει momentum στην αντίδραση η οποία ξεκινάει από υποτιμημένες ζώνες τιμών. Γενικά η εικόνα των ταλαντωτών των περισσοτέρων τραπεζικών διαγραμμάτων βρίσκεται σε υποτιμητική υπερβολή με αρκετό εύρος έως την πρώτη αντίσταση τιμών, γεγονός το οποίο δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για τις αποδόσεις ενός ενδεχόμενου ράλι.

Στο σενάριο τάσης της επόμενης εβδομάδας οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο καθώς η διατήρηση έστω και σε επίπεδο κλεισιμάτων της περιοχής των 1.400 μονάδων αποτελεί μια θετική ένδειξη απορρόφησης της προσφοράς.

Έχουμε πλέον αναθεωρήσει την συντηρητική τακτική μας και βρισκόμαστε τοποθετημένοι στην αγορά με ποσοστό που μπορεί να φθάσει και το 100% εφόσον ο Γενικός Δείκτης καταγράψει νέο χαμηλό.

Ο λόγος για αυτή την μεταστροφή αποδίδεται στην πτωτική υπερβολή και το ανεπαρκές άλλοθι που έχουν οι πωλητές για να επιμείνουν σε περαιτέρω διολίσθηση των τιμών.

Επιπλέον η έναρξη της δημοσίευσης των εγχώριων αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα (5/5 Τιτάν, 6/5 S&B, Emporiki και ΟΤΕ) θα βελτιώσει κάπως το περιεχόμενο των χρηματιστηριακών νέων και αναλύσεων το οποίο μονότονα περιστρέφεται το τελευταίο μήνα γύρω από τις εξελίξεις των δημοσιονομικών μεγεθών και της διαχείρισης του χρέους".

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.434,65 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 2,5% και ετήσια κέρδη 1,46%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 2,64%, ο Mid 30 με άνοδο 2,75% και ο Small Cap 80 σημείωσε κέρδη 4,09%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: Η Τεχνολογία 8,82%, ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών 6,09% και οι Πρώτες Ύλες 5,02%. Άνοδος 3,59% για τις τράπεζες.

Εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μόλις 2 κλάδοι: Τα Μέσα Ενημέρωσης 2,32% και ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσίες 1,7%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ridenco (40%), Αλκο (25%), Πήγασος (24,24%), Μιχανική ΚΟ (21,74%), Ελβέ Ενδυμάτων (20,45%), Altec (20%), Sprider (18,87%), Αxon (18,48%), Μηχανική ΠΟ (17,65%) και Βαλκάν (16,22%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Δούρος (-32,89%), Euromedica (-20,79%), Κεραμεία Αλλατίνη (-18,75%), CPI (-17,17%), Q&R (-16%), Σφακιανάκης (-15,15%), Χαιδεμένος (-14,40%), Ελληνικαί Ιχθ/γειες (-14,29%), Ιλυδα (-12,50%) και Βωβός ( -11,11%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v