Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Προσεγγίζονται ισχυρές στηρίξεις

Σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση, η οποία δεν θα αποτελούσε έκπληξη δεδομένου των σημαντικών απωλειών των τελευταίων εβδομάδων, ο ΓΔ θα κατευθυνθεί προς τις 1.475-1.490μ, εκτιμά η Εμπορική.

Εμπορική: Προσεγγίζονται ισχυρές στηρίξεις
Σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση, η οποία δεν θα αποτελούσε έκπληξη δεδομένου των σημαντικών απωλειών των τελευταίων εβδομάδων, ο ΓΔ θα κατευθυνθεί προς τις 1.475-1.490μ, εκτιμά η Εμπορική στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση για την ελληνική αγορά.

Αντίθετα, σημειώνει, αν επιταχυνθεί η πτωτική τάση στις τράπεζες, ο δείκτης θα δοκιμάσει την αντοχή της μακροπρόθεσμης ζώνης στήριξης των 1.350 - 1.310μ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει, τις τελευταίες εβδομάδες η τεχνική εικόνα του ΓΔ επιδεινώθηκε σημαντικά, καθώς μετά την διάσπαση της κρίσιμης (πρώην) στήριξης των 1.490-1480μ, σημειώθηκε σημαντική επιτάχυνση της πτωτικής τάσης, με αποτέλεσμα να προσεγγισθούν επίπεδα χαμηλότερα των 1.400μ (πρόσφατο χαμηλό οι 1.388μ). Αναζητείται το πιθανό χαμηλότερο σημείο του ΓΔ για το προσεχές δίμηνο καθώς και μια αξιόπιστη ένδειξη για το σωστό «συγχρονισμό» με την χρονική στιγμή αντιστροφής της τάσης. 

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, σύμφωνα με τις τρέχουσες τεχνικές ενδείξεις, η ζώνη τιμών 1.350-1310μ αποτελεί μία εξαιρετικά ισχυρή περιοχή στήριξης σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και για να διασπασθεί θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση της προσφοράς τίτλων (στις 1.351,65μ η χαμηλότερη τιμή έτους).

Επισημαίνεται ότι αν δεν αντέξει αυτό το «ανάχωμα τιμών», για να εντοπίσουμε την επόμενη ισχυρή στήριξη θα πρέπει να ανατρέξουμε στην χρονική περίοδο 1994-1997, στη ζώνη τιμών 1.210-1.160μ. 

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, το τελευταίο καθοδικό σήμα θα ακυρωθεί σε ενδεχόμενη υπέρβαση αρχικά των 1.435μ και στη συνέχεια των 1.458μ. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει άμεσα τον ΓΔ προς τις 1.486μ και ενδεχομένως μέχρι τις 1.510μ. Για να ακυρωθεί όμως το πτωτικό κανάλι του τελευταίου διμήνου, πρέπει να ξεπερασθούν οι 1.530μ με αυξημένες συναλλαγές (σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων). 

Στην περίπτωση που το ΧΑ προεξοφλήσει εξελίξεις (σε μακροοικονομικό επίπεδο) οι οποίες θα είναι εξαιρετικά θετικές και ο ΓΔ κινηθεί έντονα ανοδικά ξεπερνώντας τις 1.530μ, ο επόμενος στόχος τιμών προσδιορίζεται στη ζώνη 1.650-1.685μ. Το σενάριο αυτό δείχνει εξαιρετικά αισιόδοξο με τις τρέχουσες ενδείξεις, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί. 

Τεχνικοί δείκτες : ο «αργός» Macd διατηρεί το καθοδικό σήμα και παραμένει σε σταθερή πτωτική τροχιά, σε αρνητική περιοχή τιμών. Ο RSI 9ημ προσέγγισε υπερπουλημένες ζώνες τιμών, χωρίς να έχει διασπάσει αξιόλογη αντίσταση (όταν συμβεί σε συνδυασμό με διάσπασης αντίστασης του υποκείμενου δείκτη θα θεωρηθεί ανοδικό σήμα). Ο Momentum 12ημ (κάτω γράφημα) διατηρείται σταθερά σε αρνητικό έδαφος, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου οκταμήνου.

Στις περισσότερες φορές που βρέθηκε ο δείκτης αυτός σε αυτά τα επίπεδα, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε - δέκα συνεδριάσεων ο ΓΔ είχε σημειώσει την χαμηλότερη τιμή του για αρκετές εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v